Tuduch - tuduch. Taduch - taduch.    Tuduch - tuduch. Taduch - taduch.   

Takto nejako mi znel klepot vlakových kolies na koľajniciach, čo končia v nejakej riti, v nejakej Jaroměři, kde som mal v jeseni roku 1989 nastúpiť na základnú vojenskú službu.Teda, najprv musím prestúpiť v Pardubiciach,  potom si znova prestúpim na vláčik do nejakého Hradce Králové, a potom ešte jeden prestup na Jaromeř.

Paráda.

Jak cesta okolo sveta.

Sluchaj - a ty dze rukuješ? Opýtal sa ma vyškerený branec asi v mojom veku, vzletne sa potácajúc po chodbičke vlaku.

Ja ???  Sa mi vidi že do riti - ale inak do Jaroměře.  A ty?

Ja idzem do Prahy. Tota tvoja vojna asi v inakšej rici jak moja. Bo ja to ešči nečul, že dajaka Laromiež dadze je.

Tu maš. Jebni sebe. Domaca. Noo, neboj še, neošlepneš. A keby aj. Šak to budze len tvojo sčesce!

Vďaka, pracelu, ale ja nebudem.

/Ty koksooo -  čoo???  Som to vôbec ešte ja?  Asi nie, bo v živote som ešte neodmietol vychodňara, alebo hocikoho iného, s fľaškou dobrej pálenky. Ta čo už - asi vďaka stresom posledných dní transformujem na debila?/

Fakt nebudem - čaká ma asi tažký deň. Musím  viacnásobnekrát prestupovať, ta že by som nepobludil.

Ta šicko dobre v totej - vidziš, už ani neznam, jak se tota tvoja dzira volá.

Poprial a odkrepčil po chodbičke dalej, kde následne zmizol v kupé s ktorého sa ozval rev pesničky Malý Tom ľúbi acetón.

Bim-Bam. Bim-Bam.

Jaroměř - Hlavní nádraží. Na nástupiště číslo dvacet šest sever,  kolej sto pět, přijíždí Inter galaxy expres ze směru asi jih. Expres v téhle zasraný díře končí, protože tady končí  všechno. Jo, akorát vojín Zajíc tady začíná. Takže ne. Správně to ma být:

Tady začína konec vojína Zajíce.

Hovno priatelia. Jaroměř je taká diera, že v tej dobe nemala ani Bim Bam a ani nikto nič nehlásil. Ked som sa s hrôzou v očiach vykydol z vlaku spolu s ďalšími tridsiatimi nešťastníkmi, to už nás odchytávali usmievaví podôstojníci.

Jaké máš číslo útvaru?

No ja tu mám 3195.

Tak ty seš múj. Takže Slovák? A odkuď?

Košice.

No jo, dálný, divokej východ. Krajina lítajících seker. Jednoho východňara tam už máš, ale moc ti toho nepoví. Je vožralej jak špalek. Poblil nám schody autobusu a špetku to lízlo i našeho náčelníka. Je s toho celej tumpachovej. No níc, pojď se mnou - ukážu ti, kterej autobus je tvůj. Čeká tě tam náš náčelník. Jmenuje se soudruh nadporučík Jalček, šlape si na jazyk a jinak je to pěknej čurák.

Odviedol mňa a ďalších piatich s číslom útvaru 3195 pred stanicu, kde stálo asi 5 autobusov. Každý autobus zbieral svojich brancov k svojmu útvaru.

Bus bol do polovice plný. Na prednej štvorsedačke bol voľne pohodený zdžambaný východňar. Presunul som sa dozadu. Šmaril tašku na zem, HRKLA v nej fľaša od HaKiho, sadol som si a troška sa porozhliadol.

Vážení bhanci, shúdhuhovia. Na úvod mojho khátkeho phivítania sa phedstavím. Moje meno je súhuh nadpohučík Jalček a som Váš vheliteľ - theda otec aj mama v jednom, mhinimálne na pol hoka. Nachádzate sa v Jahomiehži na poddôstojníckej škole. To, na čo je škola špecializovaná, sa dhozviete v khasáhňach. Stálhe ste totiž v statuse bhancha. Až kheď phejdete bhánou khasáhní, začínate v plnej miehe podliehať vojskhu a budú s vás suhúhovia vojachi. Podľa výložiekh khtohé vydíte, sphávne phedpokladáte že nasledhujúce dvha hoky budete slúžiťh u photivzdušnej obhane štáthu.Takhže za hodinu, phesne v thinásť nula sedem, thento autobus odíde do kasáhní. Zatiaľ čakháme ešte na jeden vlakh s phíchodom o thinástej. Do tej doby sa môžethe vzhdialiť do staničného bufethu alebo si zafajčiť phed autobusom v pahkhu. Dhôsledne žiadham všetkých súdhuhov bhancov, hlavne zo Slovenskha, aby už ukhončili khonzumáciu alkhoholických nápojov a komu je špathne nech láskhavo bľuje v phahkhu. Ďakhujem za phozohnosť sudhuhovia.

Mal beťárske fúziky, bol Slovák, ale bohužiaľ kokot.

 

VARIANT A                                                       

                Oblieka sa to ako kokot.

                Vyzerá to ako kokot.                                    

                Rozpráva to ako kokot.

                Rozmýšľa to ako kokot.                                              

RESULT:  Je to dôstojník československej armády.

 

VARIANT B

                Oblieka sa to ako dôstojník československej armády.

                Vyzerá to ako dôstojník československej armády.

                Rozpráva to ako dôstojník československej armády.

                Rozmýšľa to ako dôstojník československej armády.

RESULT: Je to kokot.

 

Prišlo mi stráášne clivo a v taške ležala celá fľaša borovičky. Ja som na ňu takmer zabudol!! No, nedá sa nič robiť branec Zajac. Musíš sa k problému postaviť ako správny chlap. Jeden statočný východňar už leží vpredu na štyrke, ale miesto pre druhého je ešte voľné. Naozaj sa nedá sa nič robiť. Zobral som tašku a pri odchode z dverí som povedal tomu, čo mi má byť otcom aj  mamou  na pol roka: Idem si do parku zapáliť. Preskenoval ma pohľadom dôstojníka československej socialistickej armády, ale v mojich očiach mohol vyčítať akurát túžbu dať si jednu cigaretku a pokorne sa vrátiť do busu. Uhol pohľadom aj telom, a ja som zamieril na neďalekú lavičku. Sadol som si, zapálil Marsku a z tašky vylovil neporušenú sedmičku. Moji biologický tatko a mamka sa o mňa stále dokázali príkladne postarať. Aspoň uvidíme jak to pôjde tomuto novému ockovi a mamke. Budem mu držať palce. Otvoril som flašočku a zhlboka sa napil. Trošku si oddýchol, nadýchol som sa a poctivo sa napil znova. Potom ešte asi osemkrát, kým fľaška nezostala prázdna. To už mi nejaký chuj obul korčule a v hlave spustil rotáciu mozgových pologúľ proti sebe, ale ešte som registroval. Ringišpíl v hlave sa roztáčal viac a viac. Postavil som sa a vybral sa na ďalekú výpravnú expedíciu do autobusu. Z rozprávania viem, že som došiel po schodíky, kde som pozdravil nového otca aj mamu pozdravom SEHVUS, následne sa žalostne zbľuval a zvalil do voľnej štyrky k vychodňarovi číslo jedna, ktorý ma okamžite objal jak objímaci vankúš.

pnb