Votrelčiu ságu milujem a uchyľujem sa k nej vždy, keď ma prepadne existenciálna kríza, prípadne keď mám pocit, že sa môj život rúti do záhuby. Totiž popri partičke stratených existencií, zavretých niekde uprostred nehostinného vesmíru v plechovke s obludou slintajúcou kyselinu, ktorá sa ich chystá v lepšom prípade zjesť, v tom horšom oplodniť, zrazu aj môj život v korporátnom openspace vyzerá znesiteľne. Takže, Votrelec: Covenant, ktorý je sequelom k Prometheovi a prequelom k Votrelcovi, ktorého akoby zároveň remakuje (lebo fuck logic) mi v momentálnom životnom rozpoložení prišiel práve vhod.

Námet na film by sa mohol volať: „Snívajú Androidi autohomoerotické sny?“ A je o androidovi Fassbenderovi. Presnejšie o tom, ako sa Fassbender:

  • bozkáva s Fassbenderom,
  • vedie s Fassbenderom intelektuálny dialóg o zradnosti anglickej romantickej poézie 19.storočia,
  • zvádza boj na život a na smrť s Fassbenderom,
  • v neposlednom rade, ako ten preživší Fassbender grcia veľkonočné kraslice.

Film sa tiež snaží o nejaké tie filozofické presahy, takže sa povrchne otiera o veľké otázky ľudstva, ako napríklad: kde sme sa vzali, kam ideme, čo robí človeka človekom a čo do piči sú tieto malé vajíčka, počkajte, postúpam po nich.

Mňa osobne zaujala najmä pasáž, kde Fassbender naznačí, že s ľudskou civilizáciou to ide dolu kopcom a my sa môžeme len domnievať, čo 100 rokov hipsteresko–slniečkársko–vegetariánskej lobby napáchalo na ľudskom genofonde a pude sebazáchovy, keď ako predvoj nových osadníkov pošlú bandu hysterických a absolútne nepraktických jedincov.

Predpokladám, že výberové konanie sa uskutočnilo prostredníctvom tohto dotazníka:

Keď sa ocitnem v krízovej situácii

a) Snažím sa postupovať racionálne, zachovať chladnú hlavu, nalistujem si príslušnú kapitolu v Príručke vesmírneho pioniera.

b) Modlím sa a rozmýšľam, čo by spravil Ježiš.

c) Začnem hystericky kričať, panikáriť a zmätene pobehovať po okolí.

d) Do krízových situácií sa nedostávam, mám samopal.

Keď mám vážne podozrenie, že môj kolega môže byť infikovaný agresívnym mimozemským vírusom

a) Nechám ho tam kde je a utekám čo najďalej. Ak to situácia dovoľuje, vrátim sa s posilami, v skafandri a s Príručkou vesmírneho pioniera.

b) Z bezpečnej vzdialenosti sa modlím a rozmýšľam, čo by spravil Ježiš.

c) Zdržiavam sa čo najbližšie pri infikovanom kolegovi, ak je možnosť, nechám sa pokropiť jeho telesnými tekutinami a zároveň urobím všetko pre to, aby som ho doviedol na loď, nehľadiac na karanténne predpisy.

d) Odstrelím ho.

Keď som na cudzej planéte, o ktorej biotope ani obyvateľoch nič neviem

a) Správam zodpovedne a v súlade s Príručkou vesmírneho pioniera pristupujem opatrne k všetkému živému, vediac, že ma to môže zabiť.

b) Modlím sa a šírim slovo božie.

c) Správam sa tak isto, ako na výlete na Železnú. V prvom rade navrhnem, aby sme sa rozdelili.

d) Strieľam do všetkého, čo sa pohne.

Keď som konfrontovaný so zárodkom mimozemskej entity agresívneho charakteru

a) Po krátkej úvahe sa rozhodnem, že toto je správny čas jebať na Príručku a obzerám sa po    najbližšom plameňomete.

b) Odriekajúc ruženec sa obzerám po najbližšom plameňomete.

c) Snažím sa ju pohladkať. Keď sa ma pokúsi zožrať, cítim sa ukrivdene.

d) Vytiahnem z pod pazuchy svoj plameňomet a vypálim všetko v okruhu zmienenej entity, nakoniec si ním pripálim zaslúženú cigaretu.

Predpokladám, že každý, kto odpovedal C, bol automaticky prijatý.

Zhrnutie:

Nebolo to úplne zlé, ale pár krát som sa pristihla, ako sa zamýšľam, čo budem robiť v nedeľu na obed a či nie je neskoro vybrať mäso z mrazničky a to sa mi nestalo ani pri Votrelcovi: Resurrection, čo bola vlastne rodinná dráma medzi Ripleyovou a jej nevydarenou dcérou a vnukom.

Dávam 6,5 Fassbenderových zadkov v bielom obtiahnutom overale z 10.