"Čím viac ľudí stretávaš, tým väčšia šanca, že stretneš kokota."

Mahátma Budha

 

Život mizantropa má svoje výhody. V podstate čakáte od ľudí vždy len to zlé a môžete byť iba príjemne prekvapení. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že sa to stáva málokedy a je väčšia šanca, že stretnete človeka, ktorý vás ničím neprekvapí - t.j. blbca. Myslel som si, že keď som vybavený týmto mindsetom, zvládnem interakciu s ľudmi na bazoši úplne v pohode a v podstate sa len utvrdím vo svojom pesimistickom zmýšľaní, že ľudom jebe. Čo som však zistil naozaj?

Ľudom jebe

A nie tým smerom "Kotleba nie je fašišta, na mononukleózu si dám savo a cibuľu do ponožiek a pôjdem na No Name tour", aj keď aj tým smerom, ale teraz skôr hovorím o základnej ľudskej komunikácii. Predstavte si, že dáte inzerát na nábytok s textom DARUJEM ZA ODVOZ, čo je mimochodom rovnako dobrý magnet na kokotov ako demonštrácia s témou Slovensko si nedáme, a hneď to začne. O druhej ráno vám príde smska s textom "Šéfko, zbehol by som k vám teraz, máte čas alebo budúci utorok?" od človeka, ktorý sa vám nikdy viac neozve. Pokračuje to ďalším záujemcom, ktorý by si ten nábytok odniesol, a stačí mu, ak pomôžete nábytok zniesť dole pred dom, potom naložiť do auta a potom u neho vyniesť, ale len na prvé poschodie. Ďalší týpek sa spýta, či mu to nepošlete poštou a ďalší to teda vezme zadarmo a aj si to sám odnesie, len by potreboval, aby ste mu trošku prispeli na benzín. 

Ľudom jebe a chcú vymieňať a zjednávať

Keď som predával svoje auto a hľadal som inšpiráciu v ostatných inzerátoch a pochopil, že na Slovensku sa predávajú iba nikdy nebúrané, garážované autá, dovezené od nemeckých dôchodcov s dvoma servisnými knižkami v TOP stave a kilometrami dohodou, všimol som si, že drvivá väčšina inzerátov mala napísané, že výmena nie je možná. Dva dni po zadaní inzerátu som pochopil prečo, keď som mal mail plný vecí, ktoré by som mohol dostať ako protihodnotu za svoje auto, od prívesného vozíka až po miešačku na betón. A tak som aj ja napísal, že chcem iba predávať, žiadna výmena, a samozrejme, malo to rovnaký účinok, ako keď si dáte do záhrady tabuľu Prosíme psov, aby nám tu nesrali. Možno mám iba zlé skúsenosti, ale ponuky na výmenu bývajú pre vás rovnako výhodné, ako zľavy od UPC. Je jedno, či ponúkate mobil/auto/raketoplán/motyku/fotky Eriky Eleniak, keď bola pekná*, na výmenu vám ponúknu síce starší model, opotrebovanejší, nižšieho radu, ale zato nefunkčný.

Ďalším bonusom sú majstri zjednávania - cez telefón sa dohodnete na konečnej sume a keď už sa stretnete, zrazu majú pri sebe o polovicu menej peňazí, ako ste sa dohodli a akurát tu nie je ich bankomat, vlastne aj kartu zabudli a ešte ani výplata nedošla, ale však to už nevadí, či áno? Prípadne ľudia, ktorí chcú, aby ste im to poslali na dobierku, ale až budúci štvrtok, aby si stihli pripraviť peniaze. Alebo chlapík, ktorý vám dá teraz iba dvadsať euro a zvyšných dvesto pošle na účet o dva týždne.

Ľuďom jebe a pýtajú sa blbosti

"Môžete mi nafotiť ten kus bieleho papiera ešte zhora pod tridsaťsedemstupňovým uhlom za denného svetla nepresahujúceho osemdesiattisíc luxov?" sa ma nespýtal ešte nikto, ale neprekvapilo by ma to. Na doplňujúcich otázkach nie je nič zlé, lenže veľmi rýchlo sa vyroja chuji, ktorých zaujíma každá blbosť a nakoniec to od vás aj tak nekúpia. Napíšete, že vec, čo predávate, už nie je v záruke a aj tak sa vás spýtajú, či k tomu nie je účet a náhodou sa nedá vybaviť ešte záruka. Predávate tehlu, dostanete otázku, či je pálená, či je už použitá, či je okrúhla a či náhodou nemáte takú istú len v inom rozmere, inej farbe a inej kvalite. Tu je najväčšia hodnota celého článku v podobe praktickej rady - na týchto ľudí sa vyserte, človek, ktorý to nakoniec kúpi, sa s vami za tri minúty dohodne na stretnutí a po krátkom rozhovore to bez zbytočných rečí vezme.

Ľuďom jebe a sú spoľahliví

"Prídem si po to zajtra," je rovnako pravdivý výrok, ako výroky typu počas poľovačky som bol v Chorvátsku, alebo to auto šoféroval niekto z mojich siedmych kamarátov. To, že vám niekto sľúbi, že sa vám ozve, znamená rovnako veľa, ako keď vám na pohovore oznámia, že sa ozvú budúci týždeň. Nespoliehajte sa na to, že ste sa s niekým dohodli, dokiaľ nemáte peniaze v ruke, tak sa nič neskončilo. Samozrejme, nakoniec to dopadne tak, že akurát ten posledný človek, ktorý vám povedal, že si po to príde o týždeň, to myslel vážne a vynadá vám za to, že ste to medzičasom konečne predali. Ale taký je už život.

* Erika Eleniak nebola nikdy pekná, je to len detský sen generácie, ktorá odrástla na Baywatchi a Segalovi na lodi. Pozrite si jej obočie