Minule sme tu mali článok o tom, kde si kúpiť košeľu za tri kilá, alebo kravatu, u ktorej vás bude mrzieť, keď vám ju začne šrotovať skartovačka, a to celé v kontexte návodu, ako sa má obliekať džentlmen, alebo také niečo. Mimochodom, článok vznikol na objednávku v diskusii, a preto logicky zase diskutéri článok spravodlivo dodrbali. Ste jednoducho nevďační zmrdi, ktorým sa nedá ulahodiť a nevážite si nič, čo dostávate zadarmo. Ale mne je to jedno, ja som tu na to, aby som uviedol veci na pravú mieru, v tomto konkrétnom prípade, aby som vysvetlil, prečo je celé toto džentlmenské oné jeden veľký nefunkčný bazmeg.

 

Tak po prvé, časy sa menia. Kapitán Očivid sa hlási do služby! No ale vážne, faktom je, že celý koncept správania sa tzv. džentlmena a.k.a. chivalry siaha niekam do stredoveku. A že stredovek nebol žiadna prdel, vieme už od čias Pulp Fiction, inak by ho tá prdel možno aj chcela spoznať. Rovnako odvtedy vieme, že český dabing môže byť pre inak priemerný film veľká pridaná hodnota.

 

Fabienne: A čí je vlastně tenhle palcát?
Butch: To je řemdih, má paní.
Fabienne: A čí je ten řemdih?
Butch: Vojvody Zeda.
Fabienne: Kdo je vojvoda Zed?
Butch: Vojvoda Zed je mrtvej, má paní. Je mrtvej.

alebo

 

Vincent: Víš, co dávaj ve středověku na hranolky místo kečupu?
Jules: Co?
Vincent: Nic vole. Voni tehdy hranolky ani vůbec neměli.
Jules: Ne!
 

Ako vidíte, rovnako ako by nefungoval Pulp Fiction v stredoveku, nemôže neviemkoľkosto rokov stará vec efektívne fungovať dnes.

 

Po druhé, džentlmenstvo vyžadujú najmä ženy. To je síce pochopiteľné, lebo je to pre ne pohodlné, ale na druhej strane gavalierstvo sa venuje náuke o tom, ako ženám liezť do riti, iba minimálne. A to je pochopiteľné tiež, keďže v dobách ešte nie tak veľmi vzdialených, ženy fungovali ako vkusná interiérová a exteriérová ozdoba alebo liaheň detí. Funny fact: asi najpodstatnejšia časť  sa sústredí napríklad na šerm a boj zblízka, to znamená, že džentlmen by mal v prvom rade vedieť, ako dáme svojho srdca čo najlepšie prebodnúť slezinu a potom si kord elegantne utrieť do bielej hodvábnej vreckovky.

 

No a takisto pravidlá sa aplikovali iba voči dvorným dámam, nie voči ženským, u ktorých si rytier Lancelot nechával leštiť manžetové gombíky (žmurk-žmurk). Takže aby sme boli fér, keď ženy chcú od chlapov, aby vyzeral a správal sa ako Clark Gable, tak by si mali dať zrekonštruovať panenskú blanu, prestať nadávať, chlastať (áno, aj aperol je chlast, áno, prosecco tiež, pivo tiež... dobre, tak Zlatý bažant nie), zahodiť balerínky a legíny a začať nosiť sukne a šaty. Lebo keď chcete mať Toma Hiddlestona, nemôžete vyzerať jak Mamba Šarkézy v teplákoch pofajčievajúc pod bránou.

 

Inak by mi to celé mohlo byť jedno, len návody, ako sa stať SKUTOČNÝM gentlemanom (podľa vzoru Pravá SNS), ma otravujú stále viac. Napríklad tento je fasa:

 

Základom správania sa skutočného gentlemana je v prvom rade nehrať sa na už spomínaného frajera z ulice, pretože pre ženy to vôbec nie je zaujímavé (pokiaľ teda nechceš zapôsobiť na dievčatá vo veku 13-16 rokov, ale na skutočnú vyspelú ženu). A tu je pár tipov od nás:

 

-       Premysli si dôkladne každý svoj krok než ho urobíš a každé slovo predtým, než ho pred svojou vyvolenou vyslovíš.

Praktická rada pre život. Predstavujem si to takto – prvé rande, príde ona, povie „Ahoj, ako sa máš?“, džentlmen začnem úporne rozmýšľať, čo tak asi povedať. O dve hodiny neskôr, keď ona už doma vykladá spolubývajúcej, že dnes stretla takého divného kataleptického tragéda, jej zazvoní telefón, kde sa ozve džentlmen a povie: „Dobre.“

 

-       Neboj sa priniesť jej kvety alebo inú maličkosť či už na prvé, druhé ale aj tridsiate rande.

Jasné, odvaha je základná črta každého džentlmena. V tomto prípade je to dobrá rada aj pre škrobov, lebo z jej logického výkladu vyplýva, že burinu na rande nosiť netreba, stačí sa nebáť ju nosiť.

 

-       Otvor jej dvere a nechaj ju vstúpiť prvú do miestnosti, keď je to možné.

No konečne! Veľmi skoro sme sa dostali k skutočnej esencii gavalierstva, a to je otváranie a pridržiavanie dverí. Napísať rady pre džentlmenov a nespomenúť otváranie dverí, to je ako sa ísť kúpať na Košariská bez kerky na ramene (chlapi) alebo na stehne a pod kozami (ženy). Je mi síce záhadou, že tvor, ktorý dokáže mať viacnásobný orgazmus a z vagíny dokáže vytlačiť živého človeka, má také problémy s otváraním dverí, ale čo už. Ja sa inak tiež snažím pridržiavať dvere a väčšinou to robím bez ohľadu na pohlavie prijímateľa tohto môjho gesta, no môže sa mi stať, že som roztržitý a nevšimnem si, alebo sa jednoducho ponáhľam a nemám čas čakať, kým sa buchta došuchce písajúc sms-ku. Tak sorry, no... Inak ale predmetná rada je dosť veľký bontónový fail, pretože do verejných priestorov vstupuje prvý muž, a to preto aby mohol čeliť prípadnému ohrozeniu a letiacu halapartňu dostal medzi blinkre on. Ten stredovek som už spomínal?

 

-       Pozvi ju do kina a výber filmu nechaj na ňu.

Toto je naozaj pekné gesto, ale v praxi sa môže dosť vypomstiť, lebo „Neviem“ som už videl a „Mne Je To Jedno“ ma asi nebude baviť.

 

-       Pochváľ sa s ňou pred svojimi priateľmi a hovor jej, ako rád s ňou tráviš čas.

Na výške som mal spolužiaka, ktorý nám na mobile vždy ukazoval fotky ceckov a rití svojich frajeriek. Až teraz som si uvedomil, aký džentlmen to bol.

 

-       Pokiaľ ty si fajčiar a ona nie, pokús sa vydržať a nezapáliť si cigaretu v jej prítomnosti.

A v prípade, že fajčí ona a džentlmen nie, treba si zapáliť, aby sa necítila blbo.

 

-       Choď s ňou venčiť psov do útulku a ukáž jej, že máš rád zvieratá.

Láska k zvieratám je veľká devíza, len si nie som istý, či to bude dobre vidno, keď pôjdem psa venčiť do psieho útulku, a nie napríklad do parku.

 

-       Na rande príď vždy načas alebo aj skôr, aby na teba nečakala.

Pamätáte ešte na tie časy, keď chodiť načas bolo úplne prirodzené, bez toho, že by sme si to museli prečítať v návode na internetoch? Už takmer ani ja...

 

-       Po rande ju zavez až domov alebo odprevaď na autobusovú zastávku, daj jej letmý bozk na líce a poďakuj za príjemne strávený deň s ňou.

To je aké zlaté, aj keď písali, že návod má byť pre dospelých ľudí. Toto na tom vyššie uvedenom tridsiatom rande musí byť veľká zábava. Ale dievky, vidíte, mať džentlmena má svoje za aj proti – síce už nikdy nebudete musieť otvárať dvere a budete mať každý deň doma čerstvú burinu, ale keď budete chcieť, aby vám hodil nohy za hlavu a prečistil potrubie, budete musieť zavolať Milanovi.

 

-       No a posledná rada. Na začiatku nečakaj, pokým ti ona zavolá - zavolaj ty jej!

Chvalabohu, že posledná, viac prevratných noviniek v spoločenských konvenciách by som asi nezvládol. Tak to vyzerá, že džentlmen je teraz každý, z koho rodičia nevychovali úplných sociopatických čurákov. A to sú vlastne dobré správy pre chlapov – jednoducho buďte sami sebou (*neplatí v prípade, že ste kkti, vtedy nebuďte). No a ženy? Keď máte tak strašne radi džentlmenov, nasťahujte si ych ksebe domou!!!

 

A ešte jedna tematická kórejská kolotočarina: