Soušelajzing

 

Človek je vraj tvor spoločenský. Neviem, kto a kedy niečo také povedal a akú veľkú nakladačku potom dostal, ale nejakým, pre mňa nepochopiteľným, spôsobom sa to ujalo a musíme s tým teraz žiť. V rámci súkromného života je to sem-tam ešte znesiteľné, keďže tu si môžeme vybrať, s kým a koľko nášho času strávime a či vôbec, horšie je to v každodennom nine to five gulagu. S existenciou bizarných a nepochopiteľných fenoménov, ako sú pracovné tímy, oupn spejsy a mítingy, sa musíme zmieriť, no motrokár často mylne predpokladá, že sa s osobami, s ktorými sme v spoločenskom kontakte počas pracovnej doby, máme natoľko radi, že s nimi chceme tráviť čas aj mimo nej. A celú túto pakáreň ešte prezentuje ako tzv. benefit*.

 

*benefit – podstatné meno, plurál: benefity; niekedy aj „nepeňažný benefit“ – nedefinovaný pojem, ktorým sa označuje niečo zdanlivo hodnotné, v praxi spravidla zneužívaný ako krytie nízkeho finančného ohodnotenia, e.g.: „Zarobíte síce hovno, ale každý druhý utorok môžete chodiť do našej firemnej posilky.“ alebo „Z tohto platu si ťažko kúpite auto, ale kebyže sa vám to nejakou bizarnou náhodou podarilo, dostanete na 4 hodiny denne možnosť parkovať zadarmo v našich podzemných garážach“

 

No a minule som sa dočítal, že druhým najpoužívanejším benefitom na Slovensku, tuším po tečúcej pitnej vode na pracovisku, je tzv. firemný deň, večer alebo dokonca firemný víkend. Notykoki. Firemný. Víkend. To je snáď väčší oxymoron než „kresťanský demokrat“. Oficiálne zdôvodnenie existencie tejto ohavnosti je napríklad posilnenie tímového ducha, zblíženie sa nadriadených s plebsom a pechotou (čo sa deje napríklad tak, že manažéri si nedajú sako zo strižnej vlny, ale z menčestru, rozopnú si dva gombíky na košeli a dajú si jeden a pol piva), zblíženie sa kolegov navzájom, odcudzenie sa kolegov navzájom, podpora zdravej súťaživosti a úplne nových klebiet a intríg, ktoré sa v kuchynke budú riešiť minimálne do vianočného večierka. V skutočnosti však existujú iba dva relevantné dôvody, prečo sa zúčastniť firemného víkendu, a tými sú:

 

  1. Chľast
  2. Ktorý je zadarmo

 

Čo je výhra-výhra situácia, lebo jednak zamestnanec sa nadrbe ako štolverka a ožratý človek je šťastný a dvojak aj zamestnávateľ je spokojný, lebo u šťastného zamestnanca nehrozí, že v afekte podpáli serverovňu, alebo sekerou rozseká drevený pult recepcie. Mimochodom, o tom prečo je taká nebezpečná a tvrdá droga ako alkohol celkom legálna a spoločensky akceptovaná, by sa dal napísať samostatný článok, takže možno inokedy.

 

Napriek úplne simplexnej premise „vy sa nadrbete a my vám to zo sociálneho fondu zaplatíme“, sa veľa motrokárov stále tvári, že tento účel je len sekundárny a vymýšľa rôzne infantilné aktivity, ako napríklad šport. Potom to vyzerá ako na brannom cvičení druhej dé v roku 1987 v Sade Janka Kráľa, keď sme sa s vreckovkami na papuli hádzali o zem, aby sme sa ochránili pred jadrovým útokom zlých imperialistických mocností. Lebo čo do efektivity, ležanie na zemi a pokusy o dýchanie cez štyri vrstvy polyesteru pri jadrovom spade je asi rovnaká pomoc ako streľba zo vzduchovky a plťkovanie pri prežití v korporátnom prostredí. Aj keď tá streľba možno... no radšej nič. A preto, a ešte preto, aby som zase nevyzeral ako nekonštruktívny zatrpknutý hejter, pripravil som niekoľko námetov na pohybovo-športové aktivity, ktoré viac reflektujú moderné pracovné reálie.

 

 

Proklientský speleológ

Potrebujeme veľkú plachtu, ktorá predstavuje klienta. Do nej vyrežeme otvor zhruba vo veľkosti ľudskej hlavy. Jednotliví súťažiaci sa snažia prepchať cez otvor na druhú stranu plachty. Vyhráva ten, komu sa to podarí v najlepšom čase.  

 

 

Veselý dedlajn

Vhodné v prípade zlého počasia. Potrebujeme dve krabice puzzle s minimálne 5000 dielikmi. Kolektív rozdelíme na dve družstvá. Obidve balenia puzzle vysypeme na jednu kopu, dobre zamiešame a začneme stopovať čas. Družstvo, ktoré dokáže zostaviť svoje puzzle za 13,5 sekundy vyhráva.

 

 

Divoké menučko

Ďalšia napínavá hra na čas. Členovia družstiev majú za úlohu zjesť brokolicovú krémovú polievku a zapekané kuracie prsia s broskyňou za čo najkratší čas, pričom počas konzumácie v jednej ruke držia služobný mobilný telefón a v druhej myš od počítača.

 

 

Idem hore

Kolektív sa rozdelí na družstvá po 5-6 osôb. Členovia jednotlivých družstiev sa snažia vyliezť na najvyššiu priečku rebríka. Na tej môže vždy zostať iba jedna osoba, preto sa jednak súťažiaci snažia o postup hore, zároveň ostatným súťažiacim z družstva sťažujú postup – povolené sú bežné údery a kopance. Toto zopakujú všetky družstvá, pričom víťazi jednotlivých kôl postupujú do finálového kola, kde sú už povolené aj zbrane na blízko (ak nemáme, môžeme použiť aj na tento účel primerané kancelárske potreby). Protip: v záujme bezpečnosti a ochrany zdravia zviažeme počas tejto aktivity všetkým východniarom ruky za chrbtom.

 

Prezoška na mítingu

Indoorová individuálna hra zameraná na tréning koncentrácie. Cez projektor sa pustí ľubovoľná prezentácia v powerpointe a všetkým zúčastneným sa rozdajú písacie potreby a papier. O hodinu sa papiere zozbierajú a ten, kto nakreslil najkrajšiu kytičku, autíčko, domček alebo abstraktný obrazec, vyhráva.

 

A na záver obľúbená klasika:

 

office speak bingo

 

pic via