Pôvodne vydané: 12.12.2013

 

Konštrukcia príbehu, kde je postava vytrhnutá zo svojho typického prostredia a vhodená do prostredia absolútne odlišného, nie je ničím novým. Obzvlášť atraktívny je variant, kde bežný usporiadaný ctihodný občan pre nepriazeň osudu prekračuje hranicu zákona, aby uživil rodinu/zaplatil liečbu vážnej choroby/zarobil na operáciu zmeny pohlavia/just for the lulz. Videli sme to vo Weeds, Breaking Bad, The Big Bong Theory či How I Met Your Dealer. Nepochopiteľne je ale opomínaný opačný postup, a teda príbeh trebárs dílera trávy z Ovsišťa, ktorý sa zamestná v IBM.


A taká krásna americká romantická komédia by to mohla byť. Sandra Bullock hrá drsnú šéfku HR a s generálnym riaditeľom uzavrú stávku, že dokáže z najväčšieho hovna, čo na ulici nájde, vypracovať do troch mesiacov ukážkového zamestnanca. Ak prehrá, dostane výpoveď. Ak stávku vyhrá, generálny jej musí prideliť miesto v rohu openspace-u, aby jej nikto nevidel do počítača. Ako si podávajú ruky na znak dohody, za oknom s výhľadom na parkovisko vstupuje do príbehu Busta Rhymes, ktorý na spomínanom parkovisku vykonáva LP bezbranného IT-čkára. Generálny sa usmieva, Sandra krúti hlavou a zápletka je na svete. Užijú si spolu množstvo zábavy, ako keď Busta nevie obsluhovať turniket, či keď priloží kuchárke v kantíne k hlave Pouštní orel tečka padesát, pretože majú v ponuke len Gordon Blue a nie celý melón a extrasize bucket kuracích krídelok. Po čase jej začína jeho ľahkovážny a priamy prístup imponovať, vytvára sa medzi nimi puto. Nasleduje dramatická scéna, kde sa on, v daždi, do tónov Why does my heart feel so bad od Mobyho dozvedá, že ho zamestnala iba kvôli stávke. Aby odčinila svoju zradu, prednesie šéfovi jeho geniálny nápad, ktorý firme ušetrí 150 eur ročne. Generálny si nápad zamiluje a okamžite mu ponúkne TPP, ktoré ale Busta odmieta, pretože si uvedomuje, že korporátne prostredie nie je nič pre neho. Keď sa so Sandrou lúčia, dopadne to tak ako všetci po celý čas čakali a on ju konečne znásilní a zabije, pretože je to černoch a takto to jednoducho s černochmi v živote chodí.


Podobný film, aplikovateľný na slovenské podmienky však bohužiaľ neexistuje, pretože slovenskí filmári sú príliš zaneprázdnení točením pičovín. Mladý Króner sa síce prostrediu petržalských stokárov vo svojej tvorbe venuje hojne, ale vykresľuje iba tú ulicovú časť ich života a neponúka žiadny návod či príklad hodný nasledovania, ak sa chlapec z panelového sídliska rozhodne dílovanie a kurvy vymeniť za gastrolístky a crossfit. Firmy teda nemajú odkiaľ vedieť o výhodách zamestnávania týchto jedinečných individualít. Od toho som tu ja, aby som pomohol.


Na začiatok treba ozrejmiť, kto je to stokár, pretože nie každý musí tento živočíšny druh poznať. Petržalský stokár (lat. Panelis Cannabiol) je cicavec z čeľade príživníkov, objavený bratislavskou hiphopovou komunitou koncom 90-tych rokov. Výzorom pripomína človeka, ale existuje zopár znakov, ktoré môžu nedomorodcom pomôcť odlíšiť ho a ochrániť tak svoj majetok, zdravie a ilúzie. Tým základným, podľa ktorého ho spoznáme už z diaľky, je charakteristická chôdza. Predsunutá panva, prikrčené kolená, špičky topánok smerujú do strán, ruky lietajú pozdĺž tela. Túto deformáciu spôsobuje veľká váha "tovaru", ktorý majú pri sebe a ktorý ich ťahá k zemi. Oblečenie je rôznorodé, ale poväčšinou by malo obsahovať veľkú mikinu s kapucňou pre prípad utajovania identity pred acabmi. Podľa značky sa dá odhadnúť stokárov biznis potenciál, ak sa darí, TapOut je momentálne nový Lonsdale streetwearu, ak chlapec stagnuje, dajú sa nájsť aj múzejné kusy ako FUBU či Fishbone.


Ďalším je pes. Každý správny stokár musí mať psa, ideálne tzv. bojové plemeno a čo najhoršie vycvičeného, aby v prípade potreby mohol hocikomu, pokojne aj majiteľovi, zahryznúť do ucha a rozjebať ho po dvore.


Posledným je jazyk, ktorým sa dorozumieva. Znie ako deformovaná slovenčina, ale obsahuje charakteristické frázy ako móre, čávo, príp. čaláďo, biknes, nemáš cigaretu a nevieš koľko je hodín. Čiže keď sa ďalší prisťahovalec bude sťažovať, že mu v Bratislave ani nepovedali koľko je hodín, netreba sa hneď urážať. Možno len vyzerá ako niekto, pred kým neradno vyberať telefón z vrecka.


Stokár sa totižto živí ulicovým biznisom, čo zahŕňa drobnú kriminalitu od kradnutia bicyklov po predávanie injekčných striekačiek s marihuanou. Rozmnožuje sa zásadne s iným charakteristickým živočíšnym druhom, ktorý najlepšie vystihuje anglický výraz white trash a dá sa spozorovať v okolí Kopčian alebo pre menej odvážnych, v spoji číslo 99. Vek dožitia stokára je asi 23-25 rokov, potom má ako pokémon Eevee niekoľko vývojových možností. Tí najlepší sa posunú v hierarchii o level vyššie a začnú stokárov zásobovať, tí najhorší skončia v base alebo v rakúskom homoporne. Väčšina nabúcha svoju Nikolu Baloghovú a žije viac menej usporiadaným životom oravského typu. No a zopár sa rozhodne ísť z kola von a ich predchádzajúci život im poskytuje mnoho výhod do korporátneho prostredia, o ktorých pravdepodobne ani netušia. Aké to teda sú?


V prvom rade je to rokmi pilovaná práca s ľuďmi, čo z nich robí ideálnych personalistov. Stokár musí mať šiesty, niekedy aj siedmy zmysel na odhad človeka. Nikdy nevie, či ten čo mu volá, má naozaj číslo od Ričiho z ulice, alebo na druhom konci linky číhajú strážmajster Pomáhač a poručík Chránič. Situácia sa opakuje aj v prípade realizovania transakcie, bleskový odhad a vyhodnotenie charakteru záujemcu sú v tomto biznise nevyhnutnými.


Ak máte na HR plno, ale hodil by sa vám nový ofis menežeris, siahnite takisto po chlapcovi z ulice. Vie čo zohnať, ako, od koho a za koľko, má prehľad o tom, čo sa deje, stretol sa už s takými vymetencami, že ho nejaká premotivovaná pani z divízie obstarávania s PPMS (permanentné PMS, patent pending) nerozhádže. A práca pod tlakom? Aj keby zvonili tri telefóny naraz, šéf potrebuje zrazu 12 káv, pretože na recepcii sú audítori a na právnom došli zvýrazňovače, situácii, kedy ho naháňali policajné psy a on nemohol zahodiť tovar, lebo mal u seba asi pol kila na prerozdelenie, sa to aj tak nevyrovná.


Ak sa stokár počas svojho pôsobenia posunul vyššie a prežil bez fraktúr končatín, práve ste našli svojho projektového manažéra. Pracovná skupina nie je nič iné ako mať 5 pešiakov na ulici. Musíte mať absolútny a neustály prehľad o situácii, o pohybe peňazí a tovaru, o ľuďoch v tíme. O tom, kto sa fláka, kto sa snaží a kto sa snaží s vami akurát vyjebabrať. Keďže máte aj people skills, viď ideálny personalista, ste zvyknutí na „ľudí, s ktorými sa ťažšie spolupracuje“, a.k.a. difficult people, a.k.a. asociálni idioti, a.k.a. IT oddelenie. A nad sebou máte 24/7 Damoklov meč v neviditeľnej ruke vyššie postaveného člena kolobehu.


Ak nemáte voľnú žiadnu z týchto pozícií, stokár sa hodí aj do funkcie bežného motroka, Jozef Mak, zamestnanec účtovného. Je zvyknutý pracovať v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu, hrozba zlomenín pri „páde z bicykla“ ho naučila rešpektovaniu termínov, hrozba osobnej prehliadky kreativite. Takže ak ste práve dopili rannú kávu, poobzerajte sa okolo seba, zbaľte si veci a choďte domov, na vaše miesto zajtra nastupuje nejaký chalanisko z Petržalky.