Otázka výživy detského organizmu v zmysle zabezpečenia všetkých potrebných nutričných, minerálnych a stopových prvkov je ťažiskovým bodom vo vývoji a dospievaní každého jedinca. Primárna snaha rodiča vedie k tomu, aby zabezpečil pre svojho potomka čo najlepší, najplnohodnotnejší vývoj, zavŕšený úspešnou kariérou dospelého človeka.

Dnes sa preto zameráme na stravu detí, čo im ponúknuť na jedenie tak, aby sme zvýšili ich šance uspieť v konkurenčnom svete dospelých. Nebojte sa, nebudem sa zaoberať raw, green, bio, vegan a brahma záležitosťami. Respektíve, vy poznáte niekoho, kto v mladosti, aka ako decko, jedával tieto moderné sračky a dnes je z neho milionár? Ja nie! A práve preto som sa rozhodol osloviť zopár známych, o ktorých sa všeobecne vie, že sú úspešní, čiže bohatí.

Čo jedávali títo dnes milionári v detstve na raňajky?

Základom raňajok moderného dnes úspešného milionára (ok, nech sa kleptomanské duo Los Robos neurazí, aj miliardárov) je obyčajný biely tukový rožok. Lepší je samozrejme čerstvý, teda upečený v noci a ráno položený na tanier. Preto si pre skvelé raňajky detí treba privstať, ísť do najbližšieho obchodu a kúpiť čerstvé rožky. Počítame s minimálnou spotrebou 2 ks na hlavu jednotlivca staršieho ako 10 rokov. Pre osoby vo veku 15-20 rokov rátame s počtom 3 ks, predsa len sú vo vývine. Dospelý jedinec nad 20 rokov opätovne vystačí s dvoma rožkami. Tá najhlavnejšia skupina, teda bábätká, batoľatá, predškolský vek a iná detská háveď do 10 rokov má bežnú spotrebu jeden rožok na raňajky.

Akonáhle sme však v obchode a rožky sú čerstvé, tak ich kúpte aspoň 15-20 kusov. Veď oni sa už nejako zjedia, toho sa nebojte.

Málokomu chutí iba samotný rožok, je preto potrebné zabezpečiť k nemu niečo za zahryznutie. Áno, Otík z vesničky žral len suché rožky, ale on kurva nebol úspešný. Preto ho sem ako príklad stravovania neťahajme. Najlepšia k čerstvým rohlíkom je treska (tu, ďakujem Anthrax). O nej sa už povedalo dosť, ale len jedna krátka poznámka. Aj chlapci z J#T ľúbia tresku. A čo si myslíte, že papali v detstve? Áno, tresku, a aj preto sú dnes milionári. Čo viem určite, nekonzumovali guacamole. Ani bio špaldové lupienky zaliate sójovým mliečkom nikdy v detstve neochutnali. A vidíte, kam to dotiahli len tým, že v detstve žrali rožky?

Vhodné doplnky k rožku sú samozrejme maslo (obyčajné maslo, také, ktoré je tvrdé, keď sa vyberie z chladničky), lekvár (od babky s kopou cukru, žiadne bio ovocie a stevia) a paštéta (normálna konzerva, žiadny špeciálny chov v skle). Komu by sa žiadalo viac, pridá si jeden plátok syra baleného v celofáne. Ak by si niekto predstavoval, že spráska celé bambino, tak je na omyle. V dobe, keď dnešní milionári boli deti, nemohli ste len tak na posedenie spásť jedno bambino.

Tu si dovolím pridať jeden špeciálny recept, takzvaný český. Z nepotvrdených zdrojov mám informáciu, že aj Vašík Klausú zbožňoval v detstve danú úpravu rožkov. A to je iný kabrňák a možno aj miliardár.

Rožky normálne nožom prerežeš napoly pozdĺžne. Na každú polovicu rožka poukladáš maslo (natrieť sa nedá, veď je práve vytiahnuté z chladničky), a na to poukladáš na plátky nakrájaný syr Niva. Nevymýšľaj lakocinky, povedal som obyčajnú Nivu. Poukladáš takéto rožky na plech a strčíš do rúry na cirka 120° a maximálne 10 minút. Len nech to masielko vsiakne a syr sa rozpustí. A ver tomu, že decká to zožerú ešte horúce.

Ako nápoj k raňajkám pre zdravý vývoj dieťaťa a zabezpečenie mega úspešnej dospelosti odporúčajú chlapci Piataci mlieko. Normálne kravské mlieko, to v igelitovom vrecku, mierne natrhnuté a mierne skysnuté. Preto z neho urobíme kakao (len Granko je povolené), ale pijeme zásadne, až keď sa na povrchu vytvorí kožka. Aj Slávo ju vždy jemne svojimi prstíkmi odhrnul na okraj šálky a nápoj vypil na dúšok.

V dobe, keď dnešní milionári boli deťmi, neexistovali náhrady ako sójové mliečko, kokosové mliečko, tulenie mliečko, mandľové mliečko a ostatné somariny. Pili sa len kravské nakysnuté mlieka. Alebo voda.

Desiata je veľmi doležitá, nikdy ju nezabudni dieťaťu pribaliť do školy. Bufety neexistovali, takže ak má byť tvoj potomok v budúcnosti kurva bohatý, je potrebné mu dávať do školy lepeňák. Aj Palko Krúpka taký nosil. Opäť nie je veľmi zložitá príprava energeticky hodnotného jedla: odkrojíš dva krajce chleba. Tu sa na rozdiel od rožkov odporúča minimálne jeden deň starý chlieb. Jednu stranu natrieš maslom (našťastie už zmäklo, odkedy si ho vytiahol z chladničky), druhú stranu horčicou. Medzi to uložíš v jednej vrstve kolieska trvanlivej salámy, pomenovanej po nejakom morfologickom mieste na Slovensku. Zabalíš ich do papierovej servítky a následne do mikroténového sáčku. A desiata pre nášho potomka je hotová. Môžem vás ubezpečiť, že takúto desiatu si nosilo do školy 11 z 10 najbohatších Slovákov. Žiadne peniaze do bufetu, žiadne celozrnné pečivo so šalátom a bio reďkovkou. Len blbý suchý lepeňák, ktorý ťa prinútil každé sústo minimálne 40-krát požuť. Takto sa vychováva žalúdok, ktorý v dospelosti zvládne všetko. Aj udať svoju matku (asi pomsta za tie suché lepeňáky).

Obed by dieťa v akokoľvek školskom veku malo zvádnuť samo. Nech žerie, čo chce. My sa radšej pozrime na stravovanie jedincov v predškolskom veku. Tie sú ešte doma, a tak jedia zásadne len to, čo zostalo z predchádzajúcich dní. V dobách mladosti Jozefa B. či Milana F. sa s určitosťou nevarilo každý deň. A mäso bývalo tak raz za týždeň v nedeľu. Ak sa zadarilo, respektíve bolo po zabíjačke v rodine, mäsko mohlo byť aj častejšie, ale určite nie bio hovädzie od kravičiek vegániek, ktoré sa pasú na zelenej lúčke osvietenej žltým slniečkom, pod modrou oblohou s bielymi nadýchanými obláčikmi. Ok, takže normálne na obed dajte tomu malému decku lečo. A keď sa dá, dochutí sa klobáskou. No nie veľa, aby otíc nezbadal. Alternatívne vieš drobizgu ponúknuť prívarok, normálny biely z mlieka a pšeničnej múky. Náhodne sa povaľujúce zvyšky mäsa v mrazáku pomelieš a máš fašírku. Sliepky na dvore znamenajú vajíčka, a na obed postačí aj praženička z dvoch. Cestoviny v časoch minulých neexistovali, boli len kolienka. A tu je opäť jeden skvelý recept, na ktorom vyrástol ujo Kmotor.

Uvaríš alebo ešte lepšie, rozvaríš kolienka. Kým sa tak stane, nenakúkaš do hrnca, ale urobíš si omáčku. Cibuľu mali vždy, takže pokrájaš cibuľu a opražíš ju na bravčovej masti. Áno, na bravčovej masti, vtedy ešte olivy nerástli a panny sa deflorovali skôr, ako z nich išiel olej. Pokrájaš si na kocky (po slovensky na štvorčeky) diétnu salámu. Tá existovala už vtedy, keď bol Křeťo dojča. Pridáš k opraženej cibuľke tú na štvorčeky nakrájanú salámu a na miernom ohni opražíš. Nie dlho a nie na silnom plameni, keďže každou sekundou pobytu v teple sa objem sálamy zmenšuje. Aby si nakoniec nemal len cibuľu v emulgátorovo-sójovo-éčkovom základe, no bez „masa“. Pridáš rajčinový pretlak, trochu kečupu a vytvoríš parádnu zmes. Rozvarené kolienka zamiesiš do takto pripravenej zmesi a máš tzv. objemové krmivo. Deti si len tak ručičky-nožičky budú oblizovať, akú papanicu si im urobil/a.

Olovrant neexistoval, to je nejaký kapitalistický výmysel. Normálne sme všetci v družine boli hladní a čakali na okamih vypustenia. Doma ti zase dieťa po výdatnom obede spinká, a tak nie je potrebné mu pripraviť pohánkové mafinky s banánom. Hovno vtedy Mečiar vedel, čo je pohánka. Maximálne tak poznal „grečku“. A banány boli len na Vianoce. A tie sú, ako všetci vieme, len raz do roka. Olovrant nerieš, pokiaľ chceš, aby z tvojho dieťaťa vyrástol vodca, otec národa, či ujo s korzičkou a miliardou.

Deň sa chýli ku koncu a zostáva nám už iba večera. A to sú zemiaky (krumple, bandúrky, švábky, kartošky,...). Najenergetickejšie hodnotné sú uvarené v šupke. Ani sa s tým moc nezajebeš, stačí ich zliať z vody, hodiť na balkón, nech trochu vychladnú. Potom dáš hrniec na stôl, pred každého tanier, a nech sa deti naučia, čo je to priebojnosť. Nech si rýchlo ošúpia horúci zemiak, popália prsty a následne aj ústa. Aspoň budú červené ako Fiko. Veď aj on len na takejto večeri vyrástol, ste ho nepočuli, chlapca z dediny, ako na poli rozprával. Kto má trošku viac euričiek, dokúpi k tým vareným krumpliam aj smotanu, obyčajnú kyslú v tégliku. Plus soľ a na zapitie voda.

Pevne verím, že príklady úspešných osôb, ktoré dnes disponujú mnohými desiatkami až stovkami miliónov, vám pomôžu nájsť ten správny spôsob stravovania vašich potomkov. Verte, že nikto z dnešných top 20 najbohatších Slovákov za svoje detstvo neochutnal zeleninku julien na pare s lososovým steakom s obsahom esenciálnych nasýtených aminokyselín. Ale všetci pili kravské mlieko, tlačili denne biele rožky, údeniny a zapíjali to sladkým sirupom.

Tak nerobte z detí pajácov a mrzákov s alergiami, nech žerú, čo sme žrali my.