Pokiaľ nemáte to šťastie, že žijete na opustenom karibskom ostrove, prípadne v sídle Cyrila Talapku, pravdepodobne ste už niekedy prišli do styku so stvoreniami, ktoré sa narodili iba preto, aby boli niečími susedmi. Hoci aj bývanie v rodinnom dome môže priniesť rôzne susedské peripetie (veď si len predstavte, že sa so svojou počernou početnou rodinkou presťahujete do malebného domčúrika podľa vašich snov a za suseda vyfasujete Oskara Dobrovodského), žiadne susedské spolunažívanie nemá také čaro, ako keď bývate v paneláku. Ak ste ešte nenarazili na niektorý z nasledujúcich typov ľudí, ktorí sa vďaka svojim činom stanú v budúcom živote hajzlovou kefou, gratulujeme a za odmenu vám posielame voucher na víkendový pobyt v bratislavskom Pentagone. Tešiť sa môžete na nové jarné menu šéfkuchára Cinkotu a celodenné relaxačné procedúry zabezpečené odborníčkami na intravenóznu výživu, so skúsenosťami z tých najväčších východoeurópskych výpadoviek. 

Hlučný debil

Môže bývať aj na desiatom poschodí, ale to mu nebráni v tom, aby na celé sídlisko vrešťal, prípadne pískal na niekoho z rodiny, nech mu hodí kľúče. Ak pozerá televízor, počúva rádio alebo hrá Need for speed, budete o tom dobre informovaní prostredníctvom rázových vĺn vychádzajúcich z jeho dokorán otvorených okien. Do svojej zánovnej Škody Rapid si za polročnú výplatu nainštaloval subwoofer, za ktorý by sa nehanbili ani Scooter revival na vajnorských hodoch a teraz dáva celému svetu patrične najavo, že nie je len hlučný debil, ale aj hlučný debil s hudobným vkusom rumunského kolotočiara. Ak máte šťastie, dočkáte sa možno aj petržalského hip-hopu v nedeľu na obed, pretože hlučný debil považuje svoje štvorkolesové (čo je, mimochodom, presný počet kolies, ktoré sú navyše v jeho gebuli) delo za ideálne miesto na četovanie s ďalšími stokármi. Akože „brácho, zajtra o jednej poobede sa vidíme na parkovisku, dojde aj Fefe s ukrajinskými Camelkami“. Pri hlučnom debilovi nepoznáte dňa ani hodiny, viete len, že budete trpieť ako Malachovská v korzete. 

Úplný primitív

Úplného primitíva si môžete často pomýliť s hlučným debilom, ale pozor! Na rozdiel od debila, primitív sa v žiadnom prípade neobmedzuje iba na audiošikanu. Zastavíte na "jeho" parkovacom mieste? Zdvihne vám stierače, nechá vám výstražný odkaz, prípadne rovno prepichne pneumatiku. Keby sa však dalo, svojho bavoráčika by nechal odstaveného rovno vo výťahu. Úplný primitív zásadne nezdraví a vchodové dvere nepodrží ani starej babke na invalidnom vozíku s dvoma päťlitrovými avivážami pod pazuchou a slepým anglickým mastifom na kolenách. Ak ho raz na niečo upozorníte, v noci vám rozkope schránku (prvý raz iba poštovú, nabudúce už telesnú). On si skrátka kúpil byt a nemôže za to, že mu okolo neho postavili ďalších 50. Toto je jeho bytovka, on je tu doma a vy ste len potkany z pivnice. Ďalšími potenciálnymi prejavmi úplného primitíva sú fajčenie v spoločných priestoroch, pľuvanie vo výťahu či vyhadzovanie smetí z okna. S človekom tohto typu sa nedá robiť nič, iba dúfať, že ho raz hlučný debil zrazí na parkovisku.

Okena domáca    

Spravidla postaršia pani, ktorej už zdochol aj posledný kocúr, a tak nadosmrti obsadila jeho miesto na kuchynskej parapetnej doske. Okena má dokonalý prehľad o všetkom vo svojom aj vo vašom okolí, a keď bude treba, bude schopná presne určiť dátum, teplotu vzduchu a výherné čísla z Kena 10 počas dňa, kedy vám minulú jeseň odfúklo mikroténovú rukavicu z kufra auta po nákupe cesnakového hniezda, a ktorá je teraz, spolu s podprsenkou tej tlstej cigánky zo štvrtého, zachytená na konári jedného z troch posledných dendro-mohykánov na sídlisku. Ak sa niekedy stretnú vaše pohľady, v jej očiach uvidíte flashback všetkých svinstiev, ktoré ste za posledných 30 rokov napáchali, od žuvačky nalepenej vo vstupnom vestibule až po vygrcaný Fernet stock v predzáhradke. Zároveň je pripravená svojím bosoráckym ukazovákom vytočiť číslo na žandárov, akonáhle na 30 sekúnd zastavíte v zákaze. Keďže najlepšia obrana je útok, za čias detských pestiev sme sa s takouto harpyou vysporiadali tak, že sme jej do zvončeka pri dverách strčili zápalku (aby stále zvonil) a samotnú kľučku od dverí sme priviazali dlhým a pevným špagátom o zábradlie na schodisku. Haha. Pri predstave, ako si z toho odporne cengajúceho pazvuku nervózne okusuje kopytá, ma doteraz hreje pri aorte.

Vášnivý chovateľ

Ešte tri hodiny potom, čo bol vonku venčiť tú svoju uštekanú svorku psov, to vo výťahu smrdí ako po gangbangu acetónom natretých bezdomovcov. Nie, tie smradľavé čokly nemajú ani košík, veď predsa nejdú na hríby. A áno, tie hovná na trávniku ostanú, veď je to prirodzená súčasť prírody. Čo na tom, že všetky trávnaté plochy v okolí vďaka tomu vyzerajú ako tréningové centrum Velez Zuzulovej. A môžeme sa potom vôbec čudovať, že nám z našich synov vyrastajú fekálni fantómovia? Keď vidím, ako nejaký novodobý Ace Ventura necháva výkaly svojho strapatého jesetera, či čo to je, bez povšimnutia, ožíva vo mne kombinácia Úplného primitíva a Okeny domácej. Najradšej by som zozbieral všetky hovná v okruhu 1 kilometra, upiekol z nich najväčšiu štrúdľu na svete a potom ho donútil ju zožrať, a nasledovne zapiť teplým Corgoňom v plastovej fľaši. Fuj!

Bonus

Samostatnou kapitolou susedského spolunažívania sú domové schôdze. Rovnako ako napríklad schôdze parlamentné, aj domové schôdze majú minimálnu účasť, pričom ich výsledkom je spravidla to, že o všetkom sa rozhodne na najbližšej schôdzi. Z vyššie uvedených susedských archetypov sa domových schôdzí zúčastňuje iba Okena domáca, ktorá si prinesie vlastnú stoličku a pri každej príležitosti niekoho obviní z klamstva či zlodejstva. Taký panelákový Matovič. Pravidelným účastníkom je aj Samozvaný odborník, ktorý sa vyzná úplne vo všetkom, a keď sa robí výberové konanie napríklad na firmu zatepľujúcu panelák, on víťazoslávne pripomenie, že bratranec kanárika Lacovho švagra menil pred dvanástimi rokmi vo vedľajšej bytovke výťahy a bolo to o polovicu lacnejšie a za toto on nezahlasuje! Na domovej schôdzi je vždy aj minimálne jeden Tichý samotár, t.j. človek, ktorého ste nikdy predtým ani potom nevideli. Za celý čas nič nepovie, a zároveň so všetkým súhlasí. Typický smerák.

Ktorý typ je vašim obľúbencom?