"Vďaka technológiám môžeme pracovať rýchlejšie, ale táto možnosť sa zmenila na nutnosť stihnúť toho viac než kedysi. Možnosť sa mení na nutnosť." - Erwin Heller.

 

Erwin Heller (ktorý na prvý pohľad trochu pripomína majstra Kesuke Miyagiho z Karate Kid) je nemecký právnik a predseda Spolku pre spomalenie času. Už od deväťdesiatych rokov sa venuje premýšľaniu o tom, či je pre nás neustále zvyšovanie produktivity, napĺňanie zložitejších misií v práci a znižovanie množstva voľného času naozaj užitočné.

 

V rozhovore, ktorý s ním urobil týždenník Respekt tvrdí, že neustále naháňanie sa za deadlinami, využívanie všetkých možných dostupných technológii a konštantné tŕpnutie z myšlienky „čo bude“ nám veľmi nepomáha.

 

Hovorí tiež, že voľný čas by sme mali tráviť naozaj ničnerobením – to znamená, nebyť v posilke, nečítať knihu, nebehať, ale len sa tak bezcieľne flákať životom. Najväčšie nápady totiž vraj vznikajú v prázdnej mysli...

 

Dajte si pauzu a prečítajte si tento rozhovor – veď správny muž sa potrebuje vedieť aj flákať. A urobte prvý krok – vypnite si automatické sťahovanie mailov do telefónu – uvidíte, uľaví sa vám!

 

Viac tu: https://respekt.ihned.cz/c1-52171370-nicnedelani-se-vyplati