Neviem, akými cestičkami sa Baudo dostal späť do televízie a ani to nechcem vedieť.

Najprv to bol úbohý program v úbohom vysielacom čase, potom čoraz lepší a tušila som, že po tomto fiasku dostane milosť a festival mu vrátia.

A vrátili! Užil si ho v roku 2002 i 2003.

Benigni – záruka škandálu: Aby nik nemohol protestovať, obklopil sa dvoma Taliankami. Hostia boli krásni a zaujímaví, ale najočakávanejší bol Roberto Benigni. Kedykoľvek sa zjaví v San Reme, vždy vyvolá škandál. (Teda, podľa mňa je šibnutý, pretože sa vždy správa ako vtedy, keď dostal Oscara, no Taliani ho milujú.) Mal účinkovať až vo finálový večer, ale už v utorok bol hosťom komik Fiorello a robil narážky na Benigniho. Baudo, a vlastne vôbec nik nevedel, čo bude. Benigni svoje zámery nikdy neprezrádza. No a Fiorello pri jednom zo svojich vstupov zahlásil: „Tak som práve volal s Robertom a povedal mi, že to mám urobiť ja.“

Baudo: „Čo?“

A Fiorello skríkol: „Toto!“ A schmatol ho... rovno za orgán. A poriadne. O inom sa ani nehovorilo, všade boli fotografie len z tohto „úkonu“, ktorý zatienil celý festival. A potom si z neho strieľali všetci, i ďalší hostia sa tvárili, že si chcú siahnuť (niektorí si aj siahli) a v istom humoristickom programe robili reklamu na „chrániče“ tohto orgánu pre moderátorov.

V sobotu prišiel Benigni, niečo porozprával, a potom zreval: „Musím to urobiť aj ja, i keď ma Fiorello predbehol!“ A opäť toho chudáka zdrapil za rozkrok a povláčil po celom javisku. To sa fakt môže stať len v Taliansku!

Striscia zorganizovala anketu, v ktorej sa hlasovalo, či si Baudo farbí vlasy alebo nie a na jeho počesť zasadili kvety z príčeskov, ktoré sa za ním otáčali ako slnečnice. Takže médiá to po skončení San Rema zhrnuli, že témou číslo 1 bol Baudov pisello a jeho vlasy.

Antonella a „bejby tenori“: Z jeho nasledovníkov mal najväčší úspech vtipný Paolo Bonolis, ktorý k obrazovkám pritiahol i mladých. V rokoch 2007 a 2008 sa na scénu vrátil Baudo. Stal sa síce najúspešnejším moderátorom všetkých čias (festival uvádzal trinásťkrát), no sledovanosť nikoho nenadchla. Narcis, obklopujúci sa nemými krásavicami, už mnohým liezol na nervy.

Potom bolo moderovanie opäť zverené žene – skúsenej a obľúbenej Antonelle Clerici. Tá počas jedného festivalu takmer rodila v priamom prenose – vo februári sa jej narodila dcérka Maelle, a tak nadšených divákov zdravila z nemocnice. Počas materskej sa venovala iba svojej srdcovke „Zanechám ti pieseň“, kde deti rôznych veľkostí, aj celkom mrňavé, interpretovali známe hity, a to tak, že by prevalcovali aj svetoznámych spevákov. Práve tu prvýkrát zažiarili pätnásťroční Gianluca Ginoble, Ignazio Boschetto e Piero Barone. Mali hlasy, že by smelo mohli konkurovať aj Andreovi Bocellimu, a tak niekto dostal nápad vytvoriť z nich trio Il Volo, ktoré vystúpilo len tak mimo súťaže (medzičasom už ale ,,bejby tenori'' dobyli svet, vyhrali Sanremo 2015 a skončili tretí na Eurovízii).

Antonella začala nesmelo, bolo na nej vidno, že má rešpekt pred slávnym pódiom. Keby totiž festival spackala, musela by ďalších päť rokov chodiť na úrad práce kanálmi. Asi po hodine, keď ľudia reagovali ako mali a riaditeľ RAI, sediaci v prvej rade, sa usmieval, uvoľnila  sa – a odmenou jej bola rekordná sledovanosť počas celého týždňa. Iste jej pomohli i slovné prekáračky so strapatým dirigentom, ktorý raz v záchvate hry rozmlátil husle.

Češka na javisku: V roku 2011 dostal šancu moderovať populárny spevák Gianni Morandi, sprevádzali ho Elisabetta Canalis (ex Georgea Clooneyho) a domestifikovaná argentínska vallettka Belen Rodriguez, ktoré publikum miluje. Všetko prebehlo v pohode.

No v roku 2012 si ktovie prečo Morandi vybral za spoločníčky neznámu českú modelku Ivanu Mrázovú a dcéru B. Ecclestona z Formuly 1, Tamaru Eccleston. Tá síce na prvej schôdzke pôsobila skromne a hovorila skvelou taliančinou, no pri podpise zmluvy vysvitlo, že chcela zhrabnúť balík peňazí za päťminútovú účasť. Z kontraktu nič nebolo, ostala len Ivana, ktorá asi ani nevedela, že sa dostala k úlohe, o ktorej snívajú všetky Talianky. Hneď na úvod si zavarila priznaním, že nevie dobre po taliansky, nepozná festival a nemá rada taliansku hudbu. Síce sa po rozhorčených komentároch snažila všetko dementovať, no už bolo neskoro. Jej výber tlač komentovala titulkami: „Ako za starých čias, hlúpa hus, ktorej úlohou bude usmievať sa a predvádzať šaty.“

Ivana sa nezúčastňovala tlačoviek, oficiálne kvôli stuhnutému krku, no šírila sa i fáma, že ju nechceli predviesť nabrúseným novinárom. Keď ju napokon tesne pred začiatkom odviezla sanitka, istá moderátorka takmer škodoradostne oznámila, že namiesto nej vystúpia opäť Elisabetta a Belen, ktoré mali byť pôvodne len hosťami druhého večera.

S nohavičkami či bez? Druhý večer sa čakalo na kráľovnú festivalu – Ivanu Mrázovú. Komik Rocco Papaleo mal so sebou i jej zdravotný golier, ktorý jej priložil ako Popoluške črievičku, aby bolo isté, že je to konečne naozaj ona. Napriek všetkej kritike pôsobila uvoľnene, bola sympatická, spontánna a jej taliančina s malými kiksmi bola obstojná. Sľúbila, že sa pokúsi nesklamať, ale nemala žiadnu šancu. Jej úloha bola taká limitovaná, že by v nej zlyhala aj Meryl Streep: na javisku sa zjavila asi päťkrát, zakaždým Morandimu, ktorý sa k nej správal ako dobroprajný (a trochu pedofilný) dedko k vnučke, zaďakovala za komplimenty na krásu, prečítala autora piesne, raz predviedla tanček ako pre malé dieťa, a potom sa už len usmievala ako jej predpisoval scenár.

Prišli opäť aj Elisabetta a Belen a tie si svoj priestor vziať nedali. Témou večera sa stala otázka: má ich alebo nemá? Šlo o nohavičky Belen – keď totiž schádzala po schodoch s rozparkom po pupok, odhalila aj vytetovaného motýlika na dosť intímnom mieste. Nakoniec divákov so smiechom upokojila, že ich má a v médiách sa na druhý deň rozoberalo, aké asi a výrobca neviditeľných nohavičiek oznámil, že mu rekordne stúpli objednávky. O Ivane napísali, že má síce dychberúcu postavu, ale nadmerne vyvinuté ďasná a smeje sa ako mrož. Len v jedných novinách si dovolili pípnuť, že prejavila aj charakter.

Návrhári sa v posledný večer pokúsili prebiť Beleninho motýlika, takže Ivana sa na pódiu objavila takmer nahá, čo publikum vítalo nadšenými výkrikmi, no Morandimu to už nepomohlo, po festivale letel.

Tento rok bude už tretíkrát uvádzať festival Carlo Conti, ktorý je milý, slušný, vtipný a ide mu najmä o hudbu. Čo je úplne správne (ale aj trochu nudné)...   

 

Prikladám fotky:

 

Pippo Baudo a Benigni:

Antonella Clerici:

Il Volo kedysi ako deti

 

a v roku 2015, keď vyhrali San Remo

 

Belen a jej motýlik

Elisabetta Canalis, Gianni Morandi a Belen

 

Ivana Mrazova