Príprava

Pôvodne sme mali ísť na veľký roadtrip po amerických národných parkoch už v máji 2020. Všetko bolo vopred naplánované, zohnali sme nie-úplne-drahé letenky, bookli ubytovanie, na silvestra sme sfinalizovali itinerár.

Asi si viete predstaviť, ako to dopadlo. Ubytovanie šlo zrušiť v rámci free cancellation, letenky robili problémy. Naveľa, naveľa, po vyhrážkach a oháňaním sa EU reguláciami nám ich refundli, iba so stratou sprostredkovateľského poplatku okolo $150.

Nevadí, veď pandémia čoskoro skončí a USA znova povolí vstup turistom, 2021 bude pekný reparát. Tudle.

Nakoniec hranice otvorili až niekedy v novembri 2021 a my sme začali opatrne sondovať.

Začiatkom januára sme dostali tip na akciu KLM s naozaj skvelými cenami. Časť pôvodnej zostavy ale ísť nemohla kvôli očkovaniu, časť nestihla zareagovať dosť skoro a akciu prepásla (naozaj netreba otáľať, rozhodujú hodiny, niekedy aj minúty). Nakoniec sme sa teda dali dohromady s kolegami, s ktorými sme boli na úspešnom roadtripe v 2019 (a od ktorých prišiel spomínaný tip). Letenky boli na jún, letelo sa do Salt Lake City a plán bol Yellowstone, Zion a čokoľvek zaujímavé po ceste.

S plánovaním sme sa veľmi neponáhľali, veď času bolo dosť. Hrubý plán bol po večernom prílete do SLC prespať v hoteli pri letisku, na druhý deň ráno prevziať auto a vyraziť na sever do Yellowstonu. Ubytovanie priamo v parku sme nestihli, takže ako základňu sme si vybrali West Yellowstone. Tri dni tam, potom deň v Grand Teton NP, potom sa nejako presunúť cez Wyoming a Utah až do Zion NP, kde strávime posledné tri dni a šup na letisko do SLC vrátiť auto a letieť domov.

Múdre hlavy si ale uvedomili, že Yellowstone je na severe, kde začiatkom júna ešte kľudne môže snežiť. A Zion je v púšti na juhu a neskôr v júni tam budú strašné horúčavy. Asi by bolo lepšie otočiť smer. Tak sme teda bookli nové ubytovanie a staré zrušili. Čo bola trochu škoda bolo fancy ubytovanie v Tetonoch, ktoré na iný termín bolo príliš drahé. Zostal iba Motel 6 za dve stovky na noc.

Zhruba mesiac pred odletom sme mali sfinalizované všetky ubytovania, rezerváciu auta a aspoň základný plán, čo kde vidieť. Ešte vybaviť medzinárodné vodičské preukazy, vyklikať ESTA, cestovné poistenie a objednať sa na covid testy.

Potom prišiel od Motel 6, Jackson, WY podivný mail o zrušení rezervácie. Booking support o ničom nevedel a sľúbil všetko prešetriť. Nová rezervácia sa spraviť nedala, vypredané. Po pár dňoch ticha Booking ponúkol alternatívu - Motel 6, Jackson, WY, rovnaká izba o $20 drahšia (a v ponuke už boli všetky izby, samozrejme o tých 20 dolárov drahšie). Doťahovali sme sa skoro tri týždne a až 2 dni pred odletom nám potvrdili, že pôvodnú rezerváciu dodržia.

ESTA bola relatívne ľahká (hoci zadať do formulára americké telefónne číslo v správnom formáte na prvý pokus zvládne asi iba Chuck Norris), pri MVP začínala sranda. Mne sa podarilo za hodinku si vystáť rad, odovzdať starý z 2019 a dostať nový. Našťastie si už teta nevšimla, že som nevrátil MVP z 2008, ktorý mi v 2019 vyčítali a bol úspešne nezvestný až do dňa pred odletom (kedy sme ho omylom našli pri hľadaní toho aktuálneho, ktorý sa stihol zapatrošiť). Priateľka v ten istý deň skúsila šťastie hodinu pred záverečnou v Dúbravke a stal sa zázrak. Akurát zvyšná dvojica šla do klientskeho centra a nepochodila. Online rezervácia ponúkala termín asi o tri týždne (t. j. týždeň po odlete). Nakoniec ale aj oni úspešne vystáli niekoľkohodinovú šoru.

Cestovné poistenie som plánoval uzavrieť deň pred odletom v nemenovanej poisťovni, kde mám 50% zľavu ako zdravotný poistenec. Všetko som štandardne vyklikal, zadal rodné číslo kvôli kontrole zľavy a dostal informáciu, že nie som poistenec ZP. Ok, asi nejaký kiks, skúsim znova. To isté. Iný browser, iné zariadenie, to isté. Otvorím dev konzolu, že pozriem chybu a tam zistím, že ono sa ani nesnaží odoslať RČ na overenie. Napísal som na support a po niekoľkých hodinách správania sa ku mne ako k pologramotnému idiotovi konečne uznali chybu a posunuli problém technikom. To sme ale už mali poistenie u konkurencie za zhruba rovnakú cenu (a bez zľavy za ZP).

Mali sme letieť s KLM, prvá zastávka Amsterdam Schiphol. Tam ale majú dlhodobé problémy s odbavovaním, veľa letov rušia a nič sa poriadne nestíha. My sme mali na prestup skoro 2h, ale naši kolegovia iba 50 minút. My sme totiž letenky kupovali pár hodín po nich (oni neskoro večer, my skoro ráno) a priamy let AMS-SLC už bol drahší. Zobrali sme teda s prestupom v Seattli. Ako bonus, ich let do Amsterdamu v predchádzajúcom týždni meškal niekedy aj 1.5h, prípadne bol zrušený. Support ich odmietol prebookovať na skorší let, napriek tomu, že kvôli problémom na Schiphole ponúkali free rebook bez nutnosti platiť rozdiel v cene. A ak by nestihli prestup, do SLC by sa dostali o deň neskôr. A auto bolo rezervované na nich.

Takže na poslednú chvíľu som aj ja bookol duplicitné auto na seba (našťastie je free cancellation až do termínu prevzatia). Cena bola najprv vyššia o skoro 300 dolárov, potom som ale zistil, že na telefóne je to lacnejšie než na PC.