V čase druhej vlny pandémie, keď všetko pozatváral lockdown, sme voľné večery trávili vo svojich príbytkoch. Samozrejme, nie všetci, ale to je na inú debatu. A čo budeš robiť doma každý piatok večer? Zapneš TV, alebo pustíš nejakú hudbu a dáš si obľúbený nápoj. V TV nuda, a keď sme si vypočuli všetky svoje obľúbené odrhovačky, prišiel čas oprášiť dávno zabudnuté klenoty. Tu vám z nich ponúkam náhodný výber. A nebojte sa, nebude to brutal metal. Bude to divná zmeska.

1. EXIT-13 bola americká grindcorová kapela, o ktorej som v minulosti vedela vďaka menu Dan Lilker (Anthrax, Nuclear Assault a Brutal Truth), ale nevenovala jej väčšiu pozornosť. Texty kapely sa zameriavali hlavne na problémy životného prostredia, ale aj na sociálne otázky a skupina tiež podporovala dekriminalizáciu marihuany. A práve k tejto tematike vydali v roku 1996 „odveci“ album Smoking songs. Už sám názov napovedá, že to bude zvláštna zbierka piesní, ktorá si má uctiť prospešnosť húlenia. Album obsahuje „fajčiarske piesne“ 20. a 30. rokov a možno ho zaradiť do žánrov jazz, musical parody, swing revival, vocal jazz, jump blues. Line-up je tiež zaujímavý, bývalý zakladateľ a spoluvlastník Relapse Records Bill Yurkiewicz (spev, noisse efekty), Bliss Blood (spev), Steve O'Donnell (gitary, spev), Dan Lilker (basa, piáno, spev), Richard Hoak (bicie, spev, piáno). Tak sa pohodlne usaďte, ubaľte si a vychutnajte blues, swing, pohodu, relax, džez... Otras, ty si pusti radšej niečo zo zátvorky :D

2. DOG EAT DOG je americká skupina, ktorá spája hardcore punk a rap s prvkami funku, ska a hip-hopu. Prvý album All Boro Kings vyšiel v roku 1994 a prvýkrát na ňom použili saxofón. Skladby ako Who's The King, If These Are Good Times a No Fronts niesli jeho typický zvuk, ktorým bola kapela nezameniteľná.

3. WALTARI je fínska skupina z Helsínk, známa svojou rozmanitosťou a kombináciou hudobných štýlov ako alternatívny metal, progresívny metal, death metal, hard rock, heavy metal, hip hop, industrial, pop, punk, symfonický metal, techno a thrash metal. Ich prvý album Monk-Punk vyšiel v roku 1991. Ako naznačuje názov, tento album bol väčšinou punkový. Na ďalšom albume Torcha! (1992) začali do zvuku, ktorý sa stal ich typickým, miešať rôzne hudobné štýly. Po vydaní kompilácie raných diel pod názvom Pala Leipää (A Piece of Bread) v roku 1993, vydali v roku 1994 album So Fine! Tu moje spomienky na kapelu končia.

4. SUICIDAL TENDENCIES je americká hardcore punková skupina, ktorú v roku 1980 založil spevák Mike "Cyco Miko" Muir, ktorý je jediným pôvodným členom kapely. Aktuálne sú okrem Muira v zostave známe mená,  gitaristi Dean Pleasants (Infectious Grooves) a Ben Weinman (The Dillinger Escape Plan), basák Ra Díaz a bubeník Dave Lombardo (Slajáá). Z bývalých členov spomeniem len Roberta Trujilla (Metallica), ktorý bol basgitaristom ST v rokoch 1989 až 1995, a priniesol prvky funku do hudobného smerovania kapely. ST boli ovplyvnení rôznymi žánrami, vrátane punk rocku, speed metalu, hardcore punku, surfovej hudby (to som odpísala, neviem čo to je), heavy metalu a reggae, a známymi hudobníkmi a kapelami ako napríklad Jimi Hendrix, Ramones, Sex Pistols, Beatles, Led Zeppelin, Pink Floyd, Rush atď. Vydali trinásť štúdiových albumov, z ktorých je pre mňa najobľúbenejší The Art of Rebellion z roku 1992. Dosť sa líšil od všetkého, čo vydali predtým, bol ich dovtedy najmelodickejší album, mal jedinečný, takmer alternatívny metalový zvuk, s väčším dôrazom na funk a progresívny rock, ako aj na tradičné metalové gitary, podľa mňa nadčasový zvuk. A toto sú z neho tri hity: Nobody Hears, I'll Hate You Better a Asleep at the Wheel.

 

5. CATHEDRAL bola doom metalová skupina z Anglicka. Založil ju 1989 Lee Dorrian, bývalý spevák  Napalm Death, ktorý bol vraj unavený punkovou scénou a nepáčilo sa mu deathmetalové smerovanie, ktorým sa Napalm Death uberal. Hudobný štýl Cathedral sa prudko menil od pomalého a ťažkého doomového zvuku s prvkami metalových a groovy rifov cez hard rock a progresívny rock  70. rokov, až po diskotékové vplyvy, ktoré zazneli napríklad v skladbe Midnight Mountain. Inak sú to blacksabatovské naťahovačky, hlavne Forest of Equilibrium. Aj obaly albumov majú pekné.

Forest of Equilibrium (1991)        The Ethereal Mirror (1993)          The Carnival Bizarre (1995)

6. FAITH NO MORE pozná asi väčšina z vás, ja ho môžem kedykoľvek a ktorýkoľvek album. Tu sa netreba vôbec rozpisovať, stačí si pustiť. Napríklad z tretieho albumu, ktorý bol prvý s Mikeom Pattonom, hitovku Epic. A z môjho najobľúbenejšieho King for a Day... Fool for a Lifetime, ktorý je úplne nadčasový, napríklad Evidence.