“ Seženeš doktora a dáš mu aspoň 20 mentolek, aby ti na tvoje vlastní přání vyleštil bulvy. "

Riddick,  Čiernočierna tma

Ku koreňom

80-te roky, malý Peter sedí v lavici jazykovej školy a akosi čita iné veci, než sú napisané na tabuli, inovatívne improvizuje. Učiteľka pojme nejasné podozrenie, či nebude trošku zaostalý. Po porovnaní s výsledkami zo základky odporúča vyšetrenie u očného.  Peter dostáva svoje prvé okuliare a definitívne sa zaraďuje medzi okuliarnatých šprtov.

Rast a dospievanie

Dioptrie utešene pribúdajú každým rokom presne podľa učebníc  oftalmológie. Som papierovo dospelý, živý záujem o mňa a obsah mojich slipov prejavuje aspoň ľudová armáda. Odvedený, našťastie s odročením kvôli štúdiu . Prichádza deň, ktorý si kachličkári nevšimli a s ním aj zmena kritérií pre službu vlasti  buzeráciu mrjácov. Neschopný, tak predsa sú tie popolníky na niečo dobré. Zopár okuliarov utopím v jazerách pri windsurfingu, zopár ráz ich hľadám na svahu, keď ma v oblúku  prekvapí  ľadová platňa viac, ako blaváckeho  cestára sneh vo Vyšnom Rendezi koncom decembra.

Súčasnosť

Ako dozrievam spejúc   k  tichému zdochnutiu, zrazu zisťujem, zaostriť na blízko nejde.  Reku, čo s tým.  Kŕatkozraký okuliarnik to môže riešiť sňatím okuliarov a čumením na 10 cm, ostatní najprv skúšajú, aké majú dlhé ruky.  Striedať okuliare na blízko  a do diaľky nepovažujem za riešenie, objedávam sa na vstupné vyšetrenie na  očnej klinike.Sľubujú veci vyriešiť podľa objednávky - na diaľku bez okuliarov, na blízko niečo slabé. Rozbíjam prasiatko a je tu deň D.

Operácia

Funguje to ako pásová výroba rigorózok v BB, berú ma dnu v čase na objedávke, platím a podpisujem papiere s upozornením na množstvo možných vedľajších efektov. Dostávam ponuku zobnúť si Diazepam, odmietam, nebudem zvyšovať počet mordorských feťákov, keď už sme sa jednej zbavili. V predsieni operačnej sály už čaká zopár spolupacientov, dostávam prvé kvapky na znecitlivenie. Toto sa opakuje dokopy asi 4 x, čas čakania neviem odhadnúť.  Ležím na stole, do oka mi vkladajú rozťahovač. Myslím na Mechanický  pomaranč, nad hlavu sa mi prisúva laser. Doktor naň upevňuje sací krúžok a hadičku z neho kamsi nacvakne. Mám čumieť pred seba do zeleného svetla. Nič necítim, hoci oka sa mi dotkol sací krúžok. Prístroj  je ukecaný, vraj suction on, ready, start, finished, suction off. Mal sis  Bohumile, priplatiť, žiadne sanie necítim. Účelom prísavky je stabizovať polohu oka počas laserovania, ktoré trvá okolo 25 sekúnd. Laser vnútri rohovky niči tkanivo presne vypočítaným spôsobom a  zrazu viem, ako vyzerá pokročilý sivý zákal, hoc  ten má príčinu v šošovke a nie rohovke. Ďaľšim  krokom je cez malý rez  vytiahnuť tzv.lentikulu, čo je tenučká vrstva zničeného tkaniva. Divný pocit, niekto sa mi hrabe v oku, ťahá odtiaľ čosi von a vnímam nejasné kontúry akéhosi nástroja. Hotovo, vidím rozmazane, ale určite lepšie ako bez okuliarov predtým. Na youtube nájdete videá zo skutočnej operácie  alebo pre pajácov len animácie. Rozdel je ako medzi japonským kresleným péčkom a príbehom z casting gauča v Pešti.

História

Nápad na riešenie krátkozrakosi operačne vznikol náhodou, keď chlapec s okuliarmi v ZSSR utrpel úraz na bicykli a chirurg v snahe vybrať kúsky skla z oka vytvoril na rohovke lúčovito sa zbiehajúce rezy. Oči boli zachránené a aj krátkozrakosť zmizla. Začala sa éra operácíí, dokonca som poznal dámu, ktorá mala tento zákrok robený ešte oným klasickým spôsobom  originál ruským putovným chirurgom. Čo zrejme vysvetľuje, prečo sme si šli pozerať ku mne zbierku skrutiek a matíc na druhom rande.

Neskôr prišla  éra laserov, začinalo sa pálením priamo povrchu rohovky, čo vraj poriadne bolelo pár dní po zákroku a ako bonus znamenalo   lahodnú vôňu spáleného biologického materiálu. Poškodiť povrch rohovky rovná sa často syndróm suchého oka.

V inovácii tejto metódy sa najprv z rohovky odklopí tenká vrstva, laser pracuje pod ňou a následne sa záklopka vráti na miesto, čo má minimalizovať vedľajšie účinky. Americká armáda po dôkladnom vyšetrení berie za pilotov a navigátorov aj ľudí po tomto zákroku, len špeciálne jednotky neberú.

Moja skúsenosť je s najnovšou metódou, kde laser ničí tkanivo priamo v hrúbke rohovky, bez narušenia povrchu. Žiadna pooperačná bolesť, len mierny pocit cudzieho telesa na druhý deň.  Teraz mám za sebou dve kontroly, aplikujem si očné kvapky, sprvu antibiotiká, kortikoidy a umelé slzy, následne kortikoidy a umelé slzy.