Ó, aká krásna je raná zamilovanosť. Prvé stretnutia, letmé bozky, vzrastajúca túžba. To jemné šteklenie v podbrušku pri každom nesmelom dotyku u žien, u chlapov zas svrbenie v... teda tak nejako. Ale v prvom rade je to obdobie, keď aj tí najotrlejší z nás majú zastreté myslenie a nedokážu svoju novú známosť triezvo ohodnotiť. Lebo čo si budeme hovoriť, minimálne prvých pár mesiacov hrá prím fyzická príťažlivosť a veci s ňou spojené. A keď je naše videnie zahalené rúškom citov a hormónmi rozkolísaná nálada nám bráni vidieť na našom náprotivku čo len náznak negatívneho, ľahko sa nám môže stať, že si miesto svojej chýbajúcej polovičky pustíme do života osobu, ktorá je vlastne piča.

Áno, ako už napovedá nadpis, tento článok má varovať chlapov. Niežeby ženám nehrozilo to isté, ale im si radiť netrúfam a navyše si myslím, že chlapi sú v riziku výberu partnera ohrozenejší. Dôvodom je najmä pretvárka. Iste, v začiatkoch vzťahu sa pretvarujeme všetci, ale zatiaľ čo chlapom väčšinou pretvárka vydrží približne do prvého sexu, ženy svoju pretvárku odbúravajú iba postupne, pomaly a vedia prejavy svojho skutočného charakteru dávkovať veľmi rafinovane (tu sa asi hodí prvýkrát podotknúť, že zovšeobecňovanie je použité iba pre potreby zjednodušenia článku a väčšina žien takých vlastne nie je a čitateľky DM už vôbec nie a nebitemašakjetomôjprvýčlánok). Celý proces môže pokojne trvať roky a sú známe prípady (vymýšľam si teraz, ale podľa mňa sú!), keď sa muž až na smrteľnej posteli dozvedel, s kým mal celý život tú česť.

Dobrý pozorovateľ, aspoň čiastočne schopný sa vymaniť zo zradného područia záludných citov, však dokáže identifikovať určité, hoc pretvárkou zakryté, no našťastie nie úplne potlačené črty, potenciálne naznačujúce problematickosť charakteru dotyčnej. Poďme si teda povedať o niekoľkých znakoch napovedajúcich, že s vašou novou známosťou nie je všetko s kostolným poriadkom. Možno sa mi podarí ušetriť vám bolesť z trpkého precitnutia.

Pričasto vám volá

Čo je to pričasto? Povedzme dvakrát viac ako vy jej. Háčik je v tom, že spočiatku sa vám to nemusí vôbec javiť ako problém, dokonca to môžete považovať za milé. Jé, aká zlatá, že si spomenie hneď ako sa ráno zobudí, o druhej v noci keď nemôže spať, pol hodinu po tom, čo som od nej odišiel. Pozor, je tu dôvodné podozrenie, že dotyčná je nesamostatný jedinec, neschopný vyplniť si vlastný čas a upínajúci všetky svoje nádeje na svoj nový objekt – vás. Uisťujem vás, že toto správanie sa vám prestane zdať milé po pomerne krátkom čase a z pípajúcich správ vám nebude radostne poskakovať srdiečko ako jej. Namiesto toho budete hneď premýšlať nad tým, ako dlho si môžete dovoliť neodpísať, aby ste čo najviac natiahli čas, ale zároveň sa vyhli telefonátu: „Prečo neodpisuješ?“

Nemá koníčky

Opäť sa jedná o ten istý typ – nezaujímavý vlastný život, pretože je lenivá, prípadne neschopná si nejaký vytvoriť. Ale nevadí, našla si vás a odteraz bude všetko v jej živote už len dobré, pretože odteraz už nie je len ona, ste pár, teda my. Ak sa nechcete stať jej hlavným koníčkom, ktorý sa jej musí sústavne starať o program a každú chvíľu počúvať vetu „Nevenuješ sa mi!“, je dobré zistiť si čo najskôr, či má dáke skutočné záujmy. A hoci téma „aké máš záľuby?“ je na jedno z prvých rande úplne prijateľná a priam vhodná, zrejme vám žiadna neodpovie: „Vieš čo, chodím nakupovať a rada sedím s kamoškami na víne a inak ani nič.“ Zrejme vám povie, že rada tancuje (ožratá na diskotéke), skúša crossfit (bola dvakrát a vysrala sa na to), prípadne rada číta (maximálne fiftyšejc a tvajlajt – aj ten len videla, ale tvrdí, že čítala). Vhodne zvolenou a nenásilnou konverzáciou ale dokážete takúto podvodníčku ľahko odhaliť, a potom je už len na vás, či sa oplatí vydržať do toho prvého sexu, alebo sa porúčať hneď.

Príliš skoro/často spomína bývalého

Spomínať bývalých na prvom rande je tak trochu tabu. Dôvod, prečo má potrebu hneď rozprávať o tom svojom je, že po a.) má potrebu vás uistiť, že už má aspoň jeden vážny vzťah za sebou a nie je žiadna chudera, na ktorú sa každý po pár týždňoch vyprdol, a to s najväčšou pravdepodobnosťou znamená, že ňou v skutočnosti je, alebo po b.) jej bývalý nie je žiaden bývalý, ale len dočasný bývalý, na ktorého nevie prestať myslieť, ani keď je s vami a skôr či neskôr vás s ním podvedie, alebo sa s ním vlastne ani nerozišla, len to rozohrala paralelne. Nech ide o ktorýkoľvek prípad, zrejme nechcete byť súčasťou ani jedného.

Uráža sa

Ženy sa urážajú. Všetky. Dôležitý faktor je ale frekvencia urážania a tiež podnet, ktorý urazenie vyvolá. Takže hoci občasnému rozhovoru v štýle: „- Čo ti je?“ „- Nič!“, sa úplne nevyhneme, starostlivou selekciou dokážeme odfiltrovať tie typy žien, u ktorých by sme mali tento rozhovor na dennom poriadku. Pri tejto selekcii opäť využívame techniku nenápadného podnetu. Ako podnet vyberáme napríklad nemiestny vtip, alebo trúfalú, mierne drzú poznámku. Samozrejme nemám na mysli správať sa ako prasa, iba jemne zabalancovať na hranici bontónu. Ideálne niečo vtipné. Zasmiala sa, prípadne len s úsmevom zhodnotila „Ty si blbýýý“? Prijateľná reakcia. Odula sa? Zarazene stíchla a nahodila nasratý výraz? Za predpokladu, že ste to fakt neprestrelili, máme tu varovný signál. Vstala a bez slova odišla? Dala vám facku? Chrstla vodu do tváre? Ty hovado, čo si jej povedal? Hovoril som na hranici, nie za hranicou. S touto technikou naozaj odporúčam narábať opatrne, lebo ako iste viete, aj ženy nás podrobujú selekcii podľa ich vlastných kritérii a poznámka, ktorá je ďaleko za čiarou, môže spôsobiť, že vyhovujúca partnerka zasa odfiltruje vás.

 

Plače

Rozrevať sa na jednom z prvých stretnutí je prúser (myslím pre ženu, pre chlapa je to na ktoromkoľvek rande megaprúser a nezaslúži si byť nazývaný chlapom). Ak opomenieme skutočne extrémne prípady, ako úmrtie v rodine a podobne, mala by každá dospelá žena byť schopná udržať emócie na uzde. A nie, plač neznamená, že je to citlivá povaha s dobrým srdiečkom, ale citovo nevyrovnaná krava a pravdepodobne hysterka. Plač je len jeden z jej mnohých emočných prejavov a okrem neho neskôr prídu aj omnoho horšie. Navyše, keď zistí, že jej plač má na vás požadovaný efekt, začne ho, podobne ako malé dieťa, účelne využívať, takže urevanú rozhodne nebrať!

To bolo len pár varovných signálov, ktoré mi napadli. Zoznam to určite nie je kompletný a budem rád, ak sa o nejaké ďalšie podelíte v diskusii. A akú ženu si teda hľadať? To keby som vedel! Napadá mi len, že by mala čítať DM, pretože ako som spomínal, medzi čitateľkami sa horeuvedené vlastnosti nevyskytujú (Už to nezachránim, ja viem).