Čo hovorí teória. Síťový marketing, víceúrovňový marketing nebo multi-level marketing (MLM) je marketingová strategie, která je založena na tom, že prodejci (distributoři) nejsou odměňováni pouze za výrobky, které osobně prodají, ale získávají i podíl z prodejů uskutečněných jinými prodejci, které do systému přivedli.

Čo hovorí prax. Dobrý deň, pri telefóne Ignác Vajda (sorry Ignác), ófaubé, kedy ste sa naposledy zamysleli nad svojimi financiami? Už viete? Fajn. Nebudeme sa teraz zaoberať praktikami MLM firiem, ani ich vyšperkovanými analýzami a sporiacimi schémami (viem, že som si to 5sko kupovať nemusel a čo?), ale ako nadpis hovorí, pozrieme sa na to zo strany tých zúfalcov obchodníkov.

Prvú MLM firmu, ktorú som na Slovensku zaregistroval, bol Amway. Tí starší si budú pamätať, ale skúsim vysvetliť pre tých neskôr a chybne narodených. Amway bola firma, ktorá vám vyskočí z vyhľadávača, keď doňho zadáte Amway. (OMG, oni ešte stále žijú). V Amway, symbole americkej slobody, začala pracovať aj moja mama. Sic si z toho takmer nič nepamätám, ale zubnú pastu, ktorej NAOZAJ stačí iba veľkosť hrášku na kefku, sme používali ešte ďalších desať rokov. Vtedy som ešte netušil, že sa v drápoch MLM ocitnem raz tiež.

 

Fáza I. – Nadšenie

 

Poznáte to. Neviete čo so životom, práca vás nebaví, nestretávate nových ľudí, vidina bohatej budúcnosti už aj v mysli vybledla a zrazu stretnete nadšeného človeka, ktorý chodí do roboty s úsmevom, pozná kopec ľudí, prenesie na vás kus svojej pozitívnej energie a zrazu sedíte v novom obleku na vstupnom školení MLM firmy. Školenie robí ešte viac pozitívny človek, v obleku trikrát tak drahšom (pche) a ukazuje vám samé pekné veci. Úspešných ľudí, ktorí pre firmu pracujú, výhody flexibilného pracovného času, nezávislosť, možné zárobky a aké jednoduché cesty k nim vedú. To by som bol chuj, keby som toto nedal. Druhé školenie sa nesie v rovnakej atmosfére, kopec vecí sa zopakuje, pribudnú nové, ale vidina rozprávkového zárobku je stále len toť, za rohom. Eném chycic a utekac. Po druhom školení dostanete na podpis zmluvu a keďže ste stále v rauši, podpíšete a frajersky prehodíte ofinkou. Ak nemáte ofinku, obidvoma rukami si podvihnete podprsku. Ak nemáte ani ofinku ani podprsku, sorry, MLM pre vás nie je. Za rohom je Mekáč. Raus. (A sorry za podprsku).

 

Fáza II. – Prebudenie

 

Názvov pre MLM pracovníkov je veľa. Obchodník, predajca, poisťovák, kupliar, agent s teplou vodou, jehovista, otravák, nedvíhať a iné. Sami seba najčastejšie volajú poradca alebo konzultant. Ebénci mama, ja som oný, konzultant. Vyhádž nábytok, za chvíľu ti kúpim nový. Váš život sa pomaly mení. Kupujete si nové košele, kravaty, zápisníky, kalkulačky, pekné perá, ale ešte ste nezačali pracovať. Na pive s kamarátmi už nepreberáte prečo nesexujete, poprípade, že už ste presexovaný, ani sa nehádate pri El Clasicu, ale zanietene vysvetľujete, aké je úúúúúúžasnééé byť poradca. Ako to, že ste ním neboli už dávno a prečo tu ešte nie je vysoká škola poradcovská ako na západe. Ta ale nie všetko zo západu je svetové (Natascha Kampusch approved). Zmena vo vašom živote je na spadnutie. Po sérii školení na predajné techniky, kde zisťujete, že to také easy asi nebude, keďže po telefóne tú sexi fatboyslim košeľu nevidno, sa pustíte do práce. Tá pozostáva z obvolávania celého vášho telefónneho zoznamu a dohodnutia čo najviac stretnutí. Listujete zoznam po telefóne, v duchu vyraďujete ľudí, až sa dostanete na koniec. Shit. Zavoláte tým úplne najbližším, ktorí sa s vami stretnúť musia a pochválite sa svojmu manažérovi počtom stretnutí. Well done lad! Keďže vám však pár kamarátov ten vysnívaný život v Karibiku nezaplatí, musíte volať aj na druhý deň. A ten ďalší. A ďalší. Po prevolaní celého zoznamu zistíte, že už nemáte veľa kamarátov a tá rodina vás tiež pekne serie. Medzitým sú stretnutia a tie sú ešte trápnejšie ako naučené telefonáty. Ožrať sa s niekým v jeden večer a na druhý sa baviť o jeho spokojnom dôchodku vám na kredite nepridá. A vôbec, oni tomu nechápu. Načriete do telefónneho zoznamu. Ak sa vám pri 30tich telefonátoch podarí dohodnúť jedno stretnutie, parťáci vás tlapkajú po ramenách. Po čase telefónny zoznam opúšťate spolu s myšlienkou, že raz budete bohatý a úspešný.

 

Fáza III. – Útek

 

Ako z toho vypadnúť a nevyzerať ako debil? Ťažko. A ešte ťažšie, ak je človek, ktorý vás tam dovliekol vaša rodina, kamarát, frajerka. MLM firmy sa veľmi nerady zbavujú svojich ovečiek aj napriek tomu, že tá ovečka je chromá, hluchoslepá a rozpráva iba maďarsky. Variant Ja končím, tresknúť do stola a odkráčať vyvolá kopec otázok a v tomto prípade nie je dosť možná. Poradím nenápadne deň za dňom odnášať svoje veci z kancelárie (poprípade aj veci iných, ak sa vám páčia, veď čo, keď sú debili), pár dní ignorovať telefonáty, následne sa vyhovoriť na ťažké životné križovatky do ktorých ste sa dostali a vypýtať si čas na rozmyslenie čo ďalej. Potom stačí nedvíhať pár mesiacov cudzie čísla. Ak váš manažér bol váš kamarát, už ním nie je, ak rodina, chvalabohu tiež už nie je a frajerku si nájdete lepšiu a krajšiu. Prisahám.

 

Fáza IV. – Zistenie

 

Po čase už na MLM práci nevidíte žiadne výhody. Ľudia, ktorých vám na začiatku ukazovali sú za vodou preto, že firmu zakladali, keď neexistovala na Slovensku konkurencia a teraz žijú z provízií stoviek svojich obchodníkov. Pracovný čas bol naozaj flexibilný. Od rána do večera, žiadnych osem hodín, nikto sa s vami predsa nebude stretávať o jednej poobede. Víkendy nemáte tiež, keďže okrem skupiny zakladateľov, ostatní muklujú aj v inej práci, všetky školenia, semináre a výplachy sú práve vtedy. A ešte si za ne aj zaplatíte. Najbližší kamaráti si z vás robia srandu a ostatní majú ironické poznámky ešte rok po tom. Nakoniec zistíte, že ste predsa len asi introvert, nie extrovert. Zamestnáte sa na full job. Neskončíte síce ako milionári, ale gastráče do desiateho potešia, nie? 

 

P.S. Kvíz o cenu: Tipni počet hejterov, obviňujúcich ma z vlastnej neschopnosti uspieť v tomto krásnom biznise a vyhraj magické oko a vypracovanie finančnej analýzy zdarma na najbližšom DM stretku.