Za desať rokov sa toho dá stihnúť pomerne veľa. Napríklad vychodiť celú povinnú školskú dochádzku. Vychovať dieťa. Stať sa lekárom. Naučiť sa plynule cudziu reč. Alebo to dotiahnuť na najväčšieho hajzla v histórii krajiny.

Hranol v kocke

Úvodom teda gratulácia. Uspieť v konkurencii polomafiánov, chrapúňov a alkoholikov, ktorí doviedli vrcholovú politiku na úroveň stiahnutých nohavičiek hlavnej štátnej radkyne, je svojím spôsobom obdivuhodné. Spoločne sme si prešli snáď stovkami káuz, pri ktorých si sa zakaždým tváril nevinne ako Kuko vo svojom károvanom pyžamku. A ono to celkom sedí, lebo to často vyzerá, že si takisto len umelá bábka s pridrbaným účesom a plsťou namiesto mozgu.

Ale my sme si v zásade zvykli. Že keď uvidíme v správach tvoj ksicht, bude sa nám nieže nožík vo vrecku otvárať, ale automaticky sa nám zaborí čo najhlbšie do očnej buľvy. Že keď započujeme tvoj hlas, hoci jeho autenticita je ľahko spochybniteľná, miesto vatových tyčiniek si budeme penetrovať bubienky roxorovými tyčami. Že keď zacítime smrad tej najhnusnejšej stoky, na chvíľu sa potešíme, že si sa konečne rozhodol chodiť kanálmi.

Že si nikdy v živote nepriznáš ani len tú najmenšiu chybu a každý svoj prešľap bohorovne presmeruješ na Maďara, Róma, Sýrčana alebo Kisku. Prisámvačku, že ty si ten jediný človek, ktorý v škole reálne použil výhovorku o domácej úlohe zožratej psom. Dokonca si viem predstaviť, že keby si potreboval dôkaz, neváhal by si vziať do rúk psie hovno a dôsledne doň nainštalovať ústrižky papiera. Aj tak sa celý profesionálny život hrabeš v sračkách.

Čo ti to už ozaj..?

Teraz si to ale ozaj posral. Aj keď sme vedeli, že od teba sa dá čakať skutočne čokoľvek, hora bankoviek na stole nám ukázala skutočnú absenciu akýchkoľvek hraníc, svedomia a sebareflexie. Osobne mi tam chýbal už len Martin Nikodým v horúcom kresle a otázkou za milión eur.

S ohľadom na aktuálne správanie premiéra tejto republiky možno konštatovať, že mu je:

  1. ľúto
  2. zima
  3. zle
  4. be

Aj by som využil možnosť priateľa na telefóne, ale neviem sa rozhodnúť, či na teba zavolať políciu alebo najskôr vyriešiť moju priedušnicu upchatú zvratkami. A tak volím pomoc publika. Pozerám sa na desaťtisíce ľudí v uliciach a vidím, že im je to celé veľmi ľúto. Okrem toho je odporná zima a mne je z tvojho vystúpenia ešte stále zle, takže tebe musí zákonite jebať.

Ale nie tak obyčajne, ako keď spomenieš Radičovej vládu napriek tomu, že z posledných 12 rokov si na čele štátu celých 10. Level Soroš je nielen za hranicami zdravého rozumu, ale aj za hranicami doposiaľ preskúmaného vesmíru. Ďalej je už len Aštar Šeran, Alf a zvieracia kazajka.

Spomínaš zahraničné ambície o štátny prevrat, čím legitimizuješ pomätencov na úrovni Martina Daňa a pritom jediné, čo je tu prevrátené, je žalúdok ľudí, ktorí sa na teba už nedokážu viac pozerať. Tu už ani nemá zmysel spomínať talianske mafie a Majku, ktorej bezpečnostná previerka spočívala v negatívnom výsledku lekárskeho vyšetrenia na syfilis. Si na najlepšej ceste dosiahnuť dokonalú transformáciu na kríženca Mečiara s Harabinom, a to je, prosím pekne, také ľudské a morálne dno, že pod ním je už len magma a kostra Tisosaura.

A teraz čo?

Je mi trošku smutno z toho, že to najhoršie, čo ti reálne hrozí, je zrejme luxusný život v Karibiku. Napriek tomu, že by si si zaslúžil každé ráno vyšľahať pŕhľavou po vajciach a potom až do večera pozerať výber toho najhoršieho z relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja, úplne nám postačí, keď nadobro vypadneš z našich životov.

Slušný a rozumný človek sa za teba a tvojich prisluhovačov musí hanbiť. Ja sa za teba hanbím. Je mi z teba fyzicky zle a dolieha na mňa ťažoba toho, že vychovávam dieťa v štáte, ktorý ovládaš. Čo si za človeka? Ako sa dokážeš večer pozrieť do zrkadla a do očí svojim blízkym? Na čo myslíš, keď zaspávaš? Si spokojný s tým, ako si strávil predošlý deň? Tieto otázky si kladiem pri každom pohľade na teba.

Odpovede si netrúfam odhadnúť. Radšej si budem nahovárať, že možno nie si skutočný. A ak si, tak potom za to všetko môže tvoj despotický tatko alebo krutý spolužiak, ktorý ti každú veľkú prestávku vyťahoval slipy až po bradavicu. Tak či onak, skús v sebe nájsť posledný zakrpatený zvyšok ľudskosti, zavri ústa, dvere a choď už do riti.

Navždy.