V roku 2009 vydal rakúsky hudobník s pseudonymom Parov Stelar album s názvom Coco, kde pomiešal swing s modernou elektronikou a definoval tým hudobný žáner „electro swing". A bolo že to radosti, lebo to znelo sviežo, novo a tanečne, no a zároveň staro, takže si aj hipsteri prišli na svoje, lebo si konečne mohli obliecť tie vintage handry a zároveň nevyzerať ako keby sa im pokazil stroj času, lebo v KC Dunaj na Swing time sú tak oblečení všetci.

 

No a dobré na electro swingu je to, že znie ako niečo medzi houseom a swingom a zlé na electro swingu je to, že znie ako niečo medzi houseom a swingom. Totiž keď počujete jednu electroswingovú skladbu, ako keby ste počuli všetky, takže napriek tomu, že Coco od Parova Stelara (a ostatné jeho albumy tiež) odporúčam vypočuť, upozorňujem vás, že je to dvojcd-čko a ak vám to po hodine nepôjde na nervy, máte môj obdiv. A navyše po tom, čo electro swing análne znásilnili s trackom „pan-panamericano", ktorý v čase svojej najsilnejšej penetrácie bolo počuť snáď aj zo sprchovej hlavice, som na tento žáner dosť zanevrel.

 

V každom prípade, aj na Slovensku si už niekto všimol, že nejaký electroswing existuje, a to s oneskorením iba štyri roky, čo je na slovenskú hudobnú scénu prekvapivo krátka doba. A síce duo Mafia Corner, ktorí najprv vydali track Zuzulienka (courtesy of F.K. Veselý) a potom sa pustili do spolupráce so slečnou Mirgovou, ktorá sa už medzičasom naučila vyhláskovať aj zložitejšie slová ako Láska, tak si povedala, že je čas posunúť sa ďalej. No a electroswing je teraz super nová vec (viď. prvá veta v tomto odseku), preto naspievala pesničku, ktorá sa volá... a teraz pozor... Swing!

 

 

 

 

Pamätáte si, ako kedysi HP zo Scootra vykrikoval v každej druhej pesničke „háokóa" a „teknou"? Nás vtedy neosral, lebo sme vedeli, že aj tak to žiaden hardcore ani techno nie je, ale pár ľudí sa možno chytilo. A rovnaký postup zvolili aj producenti Mirgovej, keď opakovaním slova swing chcú docieliť, aby sa to aj swingom stalo. Ale nefunguje to, napriek tomu, že použili rovnaký elektronicky modulovaný mužský hlas, ktorý hovorí aj „fan radijo!" na Fun radiu. Veď keď si ráno hlasno prdnem v sprche, čo ma tak rozosmeje, že mi z ruky vypadne sprchový gel, ktorý sa inštinktívne snažím zachytiť, pri tom pohybe si rozrazím čelo o nerezovú policu, ktorú tým zároveň deštruujem a následne sa šmyknem, chrbtom roztrieštim dvere sprchového kútu a vypadnem von, kde sa budem zvíjať na zemi v bolestiach a kričať o pomoc a zároveň si to budem nahrávať, tak to tiež môžem nazvať hudbou, ale hudba to nebude. Aj keď taký Skrillex alebo Tomi Popovič by to možno vydali.

 

Swing od Mirgovej má totiž k electro swingu asi tak blízko ako priemerná evitovka k beletrii. V skutočnosti je to klasická umca-umca diskokotina (terminus technicus, licencia na šírenie je voľná a bezplatná), akú priemerný stupid-houseový dídžej vygrcá z útrob svojho macbooku za 40 minút aj s prestávkou na cigaretu a online nákup samplov z www.david-guetta.com. Nie, že by som očakával Šostakoviča v remixe od Cinematic Orchestra, ale toto sa snáď nehrá už ani v Night clube Dimitrovec, a vôbec nie preto, že je už dvadsať rokov zrušený. No a má to aj videoklip, z ktorého si veľa nepamätám, akurát nejaké štyri detailné zábery na Mirgovej výstrih, pokus o deepthroat s banánom, tričko s nápisom SWAG a strašne nenápadný product placement spoločnosti Re-max kuriér. Ale nemal som nutkanie nastrúhať si do očí habanero papriku, takže asi ok.

 

Skvelú hudbu dopĺňa hlboký a nadčasový text, ktorý pre Dominiku napísal Miro Jaroš, ktorý tým u mňa vyvolal závažné pochyby o tom, či je lepší spevák alebo textár. Veď čítajte:

 

Ééj, ééj, život patrí nám.
Ééj, ééj, boky na to dám.
Ééj, ééj, nebudeš v tom sám.
Ééj, ééj.

 

A to je len začiatok, bude to lepšie. Najmä čo sa týka citosloviec.

 

Pome na to SWING, SWING.

Pome na to SWING.
yes. Na teba sa dívam Bejby.
Nehovor mi Call Me Maybe.
Ja ťa budem mať.

yes. Na teba sa dívam Bejby.
Nehovor mi Call Me Maybe.
Pri mne budeš stáť.

Pi-pi-pa-ra-pa-pám.
Pi-pi-pa-ra-pa-pám.
Pi-pi-pa-ra-pa-pám.

 

A opakujte, deti:

 

Pi-pi-pa-ra-pa-pám.
Pi-pi-pa-ra-pa-pám.
Pi-pi-pa-ra-pa-pám.

 

A prudká zmena štýlu:

 

Daj mi trochu o oh.
Potom ešte u uh.
Dajme boky na to ty to vieš.

 

Daj mi trochu o oh.
Potom ešte u uh.
Stavím sa že dostaneš čo chceš.

 

Čo k tomu napísať? Sú chvíle v živote človeka, kedy narazí na niečo výnimočné, kedy sa zastaví v činnosti, naskočí mu husia koža, nevie sa hýbať, iba akoby v tranze pozerať na jedno miesto na stene a pritom ho nevidieť a nevnímať, iba sústrediť myseľ na jednu vec, pretože má pocit, že toto je ono, toto musí byť nejaká veľká životná pravda a ak sa teraz pohne alebo naruší hocičo z tohto momentu, tak sa to stratí a už nikdy nevráti. Text Swingu je podobný prípad, ale na opačnom konci spektra.

 

Oceňujem však, že text odo mňa nevyžaduje nadmernú fyzickú aktivitu v podobe napríklad zdvihnutých rúk nad hlavou, iba odporúča jednoduché „pome na to", za čo sa dá schovať hocičo, napríklad aj návšteva otorinolaryngológa. Aj keď nemusím byť starnúci pornoherec, ktorého vnímanie sveta je nezvratne poškodené hormonálnymi prípravkami a erektílnymi stimulantmi, aby som si všimol, že celý text je o tom, že Mirgová má v nohavičkách Niagarské vodopády a celkom urgentne by absolvovala nejaký ten koitus. Chvíľu som aj uvažoval, či názov swing nie je označenie pre swingers party – a niektoré časti textu, ako napríklad „nebudeš v tom sám", to aj naznačovali. Ale potom som si dal facku za to, že míňam mozgovú kapacitu na niečo takéto a išiel sa hrať nových Angry Birds. Novým Angry Birds udeľujem sedem na riti otlačených záchodových dosiek z desiatich, keďže bez zdieračských mikroplatieb v niektorých leveloch mať 3 hviezdičky je takmer nemožné a Mirgovej dve push-upky z New yorkera z desiatich.

 

P.S.: Pre všetkých nactiutŕhačov, ktorí by chceli tvrdiť, že som nič nedokázal a viem iba kritizovať, som sa rozhodol, že napíšem minimálne rovnako dobrý text, a to len za použitia názvov predmetov, ktoré mám teraz pred sebou na stole. Takže:

 

Yes. Monitor mi nejde
myšou klikám, či to prejde.
Ja to môžem srať.


Čo ti jebe, DYM, DYM


Yes. Spinky, zošívačka
perá, kalkulačka.
s tým sa tiež dá hrať.