Tohoročná sezóna rozcupovala náš klasický letný kalendár nacucky. A určite nielen nám. Napríklad vždy keď bol Žákovic, fesťák ktorý mám v podstate toť pod riťou sme boli vycestovaní na nejakej akcii ktorá bola omnoho lákavejšia. Áno, tento festival čo naň pomaly z okna dovidím som nikdy neskúsil, ba ma to ani len nikdy nenapadlo. Vlastne ani by som nevedel povedať prečo, proste sa nejako obchádzame.

Lenže toho roku klasiky zmizli, alternatívy sa prepadli a zabudnutí došli na milosť. Samozrejme za to môže moja mladá, ktorá už dávno na jar našla že na Žákovici bude Para, Hex a aby zlomila aj mňa tak to celé zaklincovala Bezladuaskladom. Ja som odolával dosť dlho, vlastne aj dosť dlho nebolo isté či sa nejaký fesťák uskutoční, ale nakoniec som kývol. Na staré kolená sa vydám premiérovo do Bohuslavíc.

No ale ani Žákovici dlho neboli istí. Nejaký čas vopred vyhlásili, že štandardná akcia nebude a namiesto nej bude miniakcia. Vypadli z mien na plagáte Slíže a Čad, koľko zmizlo z malých mien netuším. Lístky na pôvodnú akciu sa zmenili na lístky na budúcoročnú akciu a na tohoročnú miniakciu bolo treba zohnať lupeny extra, ktoré stáli presne rovnako ako tie presunuté, čiže celkom galimatiáš. Nové lupeny zmizli za deň či dva, mladá ich kúpila, ale popri tom vracala pôvodné lístky a Žákovici to trochu v systéme doplietli, tak sme nejakú dobu nevedeli ktorý rok to vlastne ideme. Ale nakoniec sa to vysvetlilo.

Penzión kde sa to koná viem kde je, príchod zvládnem. Na jednej strane festplacu parkovisko, na druhej cez cestu sa stanuje. Zatiaľ tu nabité neni, a nabité tieto plochy neboli ani cez celý víkend. Väčšina ľudí došla zrejme zblízka. Rozhodiť stan niekde kde okolie nevykazuje znaky permanentnej party a ideme na plac. Jedno pódium, pár stánkov miestnej proveniencie, festivalové klasiky toho roku asi neuvidím. Pivo nejaký euroštandard, ale to prežijem. Hlavne že sa hrá.

Cpt. Slice sú síce chalani tam od nás a aj ich zopár poznám, ale aj tak sa musím priznať, že ich spôsob pódiovej srandy zrovna moc rád nemám. Áno, nič z toho nemyslia vážne, áno, z trápnosti ich obviňovať nemôžem, ale proste ma zrovna moc nebavia. Čo narobím.

Keďže je tu iba jedno pódium, tak sa nedá vyhnúť prestojom na zvukovky. Čo v praxi znamená, že tých pár stánkov je počas páuz odrazu v obložení. Teraz je to ešte únosné, ale počas večera sa to bude zhoršovať.  Teraz sa na pódium chystá  Žena z lesoparku, kapela, ktorú som nejako okrajovo registroval niekedy koncom minulého tisícročia. Ale vždy som ju bral ako kapelu z rangu Fun rádia, neviem ani či som ich niekde naživo videl. Asi hej, na nejakom tom Bažantovom Mlyne či podobnej obskurnej akcii, ale nepamätám. Ono to ale neznamená že chalaniská sú zlí. A ani naživo im nemôžem nič vytknúť. Proste fajn muzika, čo nie že neuráža, ale aj baví. Na nič sa nehráme, nechceme meniť svet, nejdeme sa tváriť ako tí lepší, tí intelektuálnejší alebo tí pokrokovejší, proste sme prišli zahrať muziku nech sa tu všetci bavíme. Kiežby všecka naša popmjúzik znela podobne príjemne.

Rýchlo ísť do stanu si nakvápať sajrajt do oke. Poslednú dobu sa tu rozmohol taký nešvár, tie prenosné blútút repráčiky.  Zhusta to znie kvalitne asi ako vreštibúdka na internátnej izbe, akurát z toho ide o dosť horší obsah. Ale teraz ma z tej zmesi čo sa okolo nás ozýva niečo hodne zaujme. Niekto púšťa starú americkú punkovú klasiku, začujem známy riff. A do toho odrazu presne ten istý riff preonačený na sax duo začujem z druhej strany zo zvukovky Blasákov. Sakra, uvedomil si niekedy niekto, že Bezlaďáci prachsprosto vykradli Dead Kennedys?

No dobre, ale aj tak ich mám rád a teším sa na nich. Chalani nehrávajú tak často ako by jeden chcel a najmä je škoda, že aj keď sa poslednú dobu schádzajú ku verejnej produkcii pomerne pravidelne tak ich nenapadne sa zísť dajme tomu aj ku produkcii nejakého nového materiálu. Koncert bol ako vždy výborný, Blas som asi nikdy nezažil odohrať zlé vystúpenie. Vážne, ja viem že mišo má život v agentúre pohoda, jeho brácho v špitáli, bedly na radnici a vlastne všetci sú na roztrhanie. Ale, chalaniská, veď vás to spolu baví, tak skúste ešte niečo vymysleť.

Ďalší v poradí sú Medial Banana, ktorých si odsedím v pozadí pri pive. Nemám proti ich produkcii nič, lenže proste ich muzika moc nedá niekomu kto nehulí. Dav ktorý sa nazberal na Blas sa pomaly rozpúšťa v taxíkoch a autách preč, mladá už sa zberá na kuťe, keďže nasledujúcich The Youniverse príliš v obľube nemá. To vlastne ani ja, už som kedysi spomínal že mi preafektovaný prejav Tammy Nižňanskej vadí. A ako posledná kapela mali hrať Parketový Lev, ktorých by som určite mohol, lenže tí sú pre chorobu zrušení a tak Youniverse dnes pódium uzatvárajú.

No hrajú, hrajú a Tammy nikde. Ono to vlastne bez nej nie je až taká zlá kapela, len trochu neinvenčná. Jerguš párkrát ohlási že Tammy sa za chvíľu objaví, lenže namiesto nej sa na pódiu objaví Lasky z Pary, pomaly obíde svoje pódiové kolečko a zas zmizne v tme zákulisia. No, Tammy sme sa nedočkali, chalani vystrúhali zopár bluesových kusov. Ono to vlastne nebolo zlé. Akurát pri všetkej úcte k Jergušovi som presvedčený, že správny počet hendrixov či stívrejvógnov v dejinách hudby je jeden a nemusí sa chalanisko za každú cenu do nich štylizovať. Ale tak Youniverse sú na nejakej tej štylizácii postavení komplet.

Na placi vyhradenom pre stanové mestečko je pomerne prázdno. Obmedzená kapacita a prevažná väčšina publika na noc odtiahla domov, čiže sa spí v kľude. Hovnoooo som započul iba raz a bez reakcie. Akurát ja som si vravel, že snáď konečne uvidím tú blbú Neowise a ona nikde. Doriti, celý mesiac som buď bol doma kde mám okná na východ a na juh, alebo keď som bol vonku tak boli furt nejaké sprosté mraky, a keď som konečne v noci vonku a je krásne tak si milá pizda vlasatá povie že serem na teba chlope, ja si pekne ostanem zalezená pod obzorom? Človek by si pomyslel že to musí byť snáď kus ľadu.

Druhý deň ráno musíme skočiť nejaké veci vybaviť do TN, ale tak nevadí, doobeda sa aj tak zrejme nič nedeje. Na Žákovici sa pokiaľ viem hrával futbal muzikanti proti publikom, ale zrejme social distancing zaúradoval. Alebo to odbili kým sme boli preč, netuším.

Program štartuje až o štvrtej poobede, to už sedíme v areáli pri pive. Začínajú CHVM, ktorých mám celkom rád, a nielen preto že sa skoro so všeckými chlapmi poznám a nielen preto, že je to legenda všetkých legiend slovenského undergroundu. Toho roku oslavujú 40 rokov na scéne a furt im to hrá výborne. Čo ukázali bez najmenších pochýb aj tu. Akurát moc toho publika nemali, väčšina dochádzajúcich sa zrejme chystala až večer na hviezdy. Ich chyba.

Veľa národa nie je na placi ani na ďalšej kapele, ktorou sú Talkshow. A znovu ich chyba. Talkshow pokladám za jednu z najlepších koncertných kapiel u nás a po Žákovici určite nemám dôvod svoj názor meniť. Akurát mladá sa ofučala, keď som jej povedal, že lepšia kapela už ten deň hrať nebude.

Hudbu z Marsu mám rád. Koncerty robiť vedia. Čo dodať ďalej? No, koncerty Štofo a spol skutočne robiť vedia a materiálu na rozohriatie publika majú skutočne dosť, len mi pripadajú ich koncerty za posledné roky čo som videl strašne rovnaké. Prílišná profesionalita, príliš málo spontánnosti. Ako keby to pre nich bola práca, ktorá ich síce baví, ale aj tak je to práca. K ich hudbe by pristalo viac nefalšovanej radosti z hrania. Ale pokiaľ ich vidíte prvýkrát, nič z toho čo som ofrflal cítiť nebudete.

No a je tu čas pre hlavné ťaháky. Mladá uteká do prvej rady, ja sa strategicky suniem klasicky napravo od zvukárovej búdky. Nastupuje Para. No, ja sa priznám, že ich nejako zvlášť v obľube nemám. Teda, nie že by mi vadili, božechráň. Len mi ich veci často pripadajú také neslané, ako keby sami nevedeli akú tvár chcú mať. Majú zopár skutočne výborných  vecí  ako Matamatomatahari, ale aj veci ktoré by zneli ako podmaz k blbému seriálu aj keby to nebol podmaz k blbému seriálu.  Ale hrať vedia a stále ich to baví. No, čiže tak nejak, trpeť pri ich sete určite netrpím, ale že by sa mi chcelo skákať od radosti to zasa nie. Pekne vzadu s pollitrom v ruke je tak akurát.

Areál sa plnil už počas setu tých trnafských marťanov, plný bol na Pare a teraz sú tu už isto všetci. Ide hrať Hex, domáca kapela festivalu, Prvýkrát na Žákovici bez Ďuďa.

Akí sú so Šarkanom? No, hlas má chalan dosť podobný a do kapely určite zapadol. Len občas mám divný pocit. Ďuďo mal vo svojom hlase taký odtieň melanchólie, Šarky má hlas drzého chalana z drzého mesta. A v niektorých piesňach ten melancholický podtón chýba, v Šarkyho podaní je z toho drzý popevok tam, kde bola predtým v podstate romantická pesnička. Zasa niektorým kusom to naopak priam prospieva. Asi starnem sakra. Určite kapela žije aj bez Ďuďa a žiť bude ďalej. A to je len dobre.

Areál sa vyprázdni hodne rýchlo, na poslednú kapelu ostane už len zlomok obecenstva. Aj mladá ide zalomiť do stanu. Ja si poviem, že ostanem, nech sa najedujem, keďže ide hrať Družina a ja mám na organizovaný folklór všetkého razenia pomerne vyhranený názor. Konkrétne ho pokladám za zlo a organizácie tohoto typu pokladám za jedno z najväčších nebezpečenstiev pre zdravý psychický vývoj nedospelých jedincov. Čo roky strávené pod zhubným vplyvom folklórnych organizácii vedia narobiť s hodnotovým rebríčkom mladého človeka  je priam neuveriteľné, zhusta podobný jedinec trpí ešte dlho fixnou ideou že všetko čo je ľudové je aj hodnotné, prípadne podobnými bludmi bez akéhokoľvek reálneho základu. A tam výčet možných problémov zďaleka nekončí.  Takže sa dá očakávať že budem počas setu pyskovať. Ale nejak nepyskujem. Družina už nemá tak bohaté obsadenie ako myslím mávala v minulosti, ale aj s tou pomerne skromnou equipou znejú naozaj dobre. Samozrejme si neodpustia pár provokačných viet o nejakom tom poklade a základoch a podobne, ale nezoberie mi to fajn dojem z toho, čo a ako zahrali. Takto to môžem.

No a máme po fesťáku. Idem spať do ešte viac preriedeného stanového placu, samozrejme zas pyskujem na Neowise čo sa mi rehoce spopod obzoru. Ráno nás všetkých dole v dedine čakajú chrabrí junáci s draegerom, aby mi ukázali že môj pajšel ešte stále funguje. Fajn pocit z víkendu ale ostal.

Čo na záver? Neviem, ako funguje štandardný Žákovic, táto mini verzia ale bola príjemná. Perfektné festivalové počasie, na pivo sa nečakalo, lineup bez prúserov a ešte jedna vec, ktorú som ešte nespomenul. Chalani zabezpečili absolútne luxusný zvuk, môžem s kľudným svedomím povedať že asi najlepší aký som na akciách podobného rozmeru kedy zažil. Absolútna paráda, nič neprehulené, nič neutlmené, nič sa nezlievalo, všetky hlasy aj nástroje jasné a zrozumiteľné, jednoducho nádhera. Či pôjdeme o rok na – dúfajme – štandardnú verziu? Neviem, lieblingom sa mi to asi nestane, nemôžem predsa dlhoročné prehliadanie len tak mirnichsdirnichs vymeniť za adoráciu. Ale ak bude zmysluplný lajnap a nevyskytne sa dačo nové v okolí, prečo nie.

Ak tam nebude Katka Máliková.