V novom roku sa nám roztrhlo DMácke vrece s článkami na tému ambivalencie, pokrytectva a farizejstva spoločnosti, ale i predstaviteľov štátu. V článku však zavítame do vôd, ktoré naši novinárski pisálkovia pri tom ich sporadickom sledovaní ako obvykle opomenuli, pretože sa nehodia do obrazu. Nie raz sme spomenuli, že súčasná liberálna lavica (Marx sa v hrobe obrátil), dojebáva všetko, čo sa ešte skurviť dá. Všimli si to už aj na západe s dôvetkom, že s tým je potrebné niečo robiť. A keď robiť, tak hlavne tam, kde tento pridrbaný postoj vzniká – na univerzitách.

Prosím pekne, minulý rok otriaslo západnou spoločnosťou pertraktované imperiálne rasistické dedičstvo muža menom Cecil Rhodes. V skratke, tento človek, ktorého obviňujú zo symbolu otroctva, vlastne ním tak celkom nebol, pretože keď sa dva znepriatelené kmene v terajšej JAR chlomaždili spôsobom genocídy v Rwande, zasiahol a kmeň, ktorý to začal, bol silou donútený sa umierniť  - s obeťami sa počíta. Rozšíril svoje impérium, založil univerzitu, tzv. Oxford Afriky – University of Cape Town, kde mal svoju pamätnú sochu. Vytvoril tzv. Rhodesov trust, ktorý udeľuje prísne selektovaným študentom z common law krajín (z Ameriky idú len traja, či štyria,  Hong Kong sa stal súčasťou len dva roky dozadu, aj to len pre jedného uchádzača, Afrika má len tiež pár ľudí, taktiež Austrália a Kanada) do veku tuším 21 štipendium s možnosťou štúdia na University of Oxford (nemýliť si s Oxford Brooks, to je jedna z univerzít, kde sa najviac podvádza).  A tak sa stalo, že to dostal mladý perspektívny černoch, veď nech sa dostane z mizérie. Hups.

Miesto toho, aby si to vážil, začal protest nielen na domácej uni, kde museli sochu z campusu odstrániť, ale aj na samotnej hosťujúcej uni. A čuduj sa svete, namiesto toho, aby ho poslali späť na savanu a prachy dali niekomu, kto si to zaslúži, začala sa riešiť otázka imperiálnej rasistickej minulosti na univerzitách všeobecne. Ešte však musím dodať, že na domácej uni ho podporil jeho súputník a taktiež bývalý štipendista. Problém však je, že on patril k privilegovanej vrstve v JAR, ktorá okradla pôvodných kolonizátorov a pokračovala vo vykorisťovaní – niečo ako slovenský zamestnávateľ alebo šéf. To, že bol následne obvinený z podvodov a je v podstate kriminálnik, sa už mediálne neriešilo. Podstatné je, že bol terčom Oxford a jeho europocentristické nastavenie s majoritou bielych učiteľov (sic!). Že čierny asi na to nemajú im už samozrejme nenapadlo.

A prenieslo sa to aj do USA, kde prosím pekne žiadajú Princeton, aby premenoval nielen budovy, ale aj školu, lebo Woodrow Wilson podporoval rasizmus. Čo ti jebe? To si zrejme povedal aj Alan Derschowitz, ktorý sa k tomu musel vyjadriť, že táto ideológia ničí diskusiu na školách, kde poserovia už hneď protestujú, lebo veď ich pocity sú prednejšie než pravda. Takto sa protestovalo aj v Missouri, či inde, ako inak, veď čierni majú málo privilégií - naši cigáni môžu chodiť na tréningy sa učiť z fondov nejakej nadácie.

Ešteže na Slovensku takéto problémy nie sú. Diskusiu má na výške každý v piči, aj pedagóg, detto študenti. Väčšina si spraví svoje minimum a hor sa za prospešnejšou činnosťou.