Hovorí sa, že na to, aby si mohol súdiť, musíš najprv prejsť cestu v topánkach súdeného, ale je to rovnaká blbosť ako raperské nevíš, čím som prešiel, alebo štetkovské Only god can judge me. Nemusím zastreliť 77 ľudí, aby som vedel, že Breivik je pomätený chuj a nie vizionár. A tak sa aj bez obutia do kanád, oblečenia do zeleného trička a nastúpenia do vlaku viem vcítiť do prázdnych hláv samozvaných vlastencov, ktorí si naivne myslia, že majú kapacitu na to, aby v tejto krajine niečo zlepšili. Lebo som kurva empatický. A čo viac, dokonca im chcem aj pomôcť so situáciou, v ktorej sa často ocitajú - s prenasledovaním za vlastný názor, ktorý by označil za príliš prijebaný aj hypotetický potomok Saurona a Cruelly de Vil. Napriek tomu, že byť kokotom nie je názor, pomôžem týmto chudákom.

Je ťažké byť bojovníkom za pravdu a národ, keď okrem židofašistických slniečkarov patrí medzi vašich nepriateľov aj logické uvažovanie a gramatika vašeho materinského jazyka, nieto ešte aj všelijakí ŠTBácki udavači, ktorí majú tú drzosť spraviť kompilát vašich verejných výrokov a poukazovať na také zbytočnosti, ako je porušovanie zákonov. A aj keď žijeme v krajine, kde Bašternáka oslovujeme pán podnikateľ, tak niekedy, na prekvapenie všetkých, sa skorumpovaná a zhrdzavená ruka justície zobudí a pán ctihodný občan dostane podmienku za neškodnú chujovinu, akou bol inzerát s ponukou 25 éčiek za každého odstreleného utečenca. Čo má teraz spraviť obyčajný slušný človek, ktorý ráno poslal do plynu slniečkara plateného zahraničnými mimovládkami, na obed sa potešil, že sa zopár opíc utopilo cestou za znásilňovaním slovanských žien namiesto toho, aby skapali bojovali vo svojej domovskej krajine, a večer vyjadril sklamanie nad tým, že v hoteli zavalenom lavínou boli ľudia nesprávnej rasy?

Práve pre takéto obete, prenasledované za kopu hnedého hnoja, honosne nazvanú svoj vlastný názor, je tento krízový návod. Hlavné je nespraviť začiatočnícku chybu a stáť si za svojím názorom. Aké sú teda možnosti?

Quod non Facebookum, non actum est

Namiesto starého známeho, čo si nepamätám, to sa nestalo, dnes platí, čo nie je na Facebooku, to sa nestalo. Keď ste raz prihlúple rasistické hovado, ktoré si myslí, že holokaust je predjedlo v nemeckej reštaurácii, je dosť možné, že váš priateľský okruh budú podobne hendikepovaní ľudia, a tak vás nikto nevaruje pred tým, že to, čo váš lobotomizovaný mozog vygrcia, napĺňa skutkovú podstatu trestného činu, aj keď ste na to dostali 88 lajkov. A keďže postihnutie zelených tričiek ide ruka v ruke s neschopnosťou nastaviť si súkromie, ani sa nenazdáte a už sa o vás píše, ako keby ste robili niečo zlé. Riešenie je jednoduché - okamžite všetko zmažte a skutok sa nestal, všetko bolo v rámci zákona, hlavne sa nezamyslite nad tým, že robíte niečo nesprávne.

Case studies:

Boris, nie politik: Borisovi fanúšikovia sú ľudia, ktorí by nevymysleli koleso, ani keby celý život makali v Matadore Púchov. A tak je Borisova stratégia jednoduchá - sharovanie najväčších clickbait hoaxov, ľudia tomu uveria, profit. Nevýhodou tejto stratégie je nemožnosť odhadnutia, či existuje niečo, čo je za hranicou rozumu, keďže fanúšikovia bez rozmyslu hltajú všetko, čo naservírujú Hlavné Správy a Konzervatívny výber - médiá s odporúčaním od samotného ministerstva pravdy. A predsa, niekedy sa dá prestreliť, a aj majster inseminátor sa utne, a vtedy urobí čo? Zmaže všetko, čo napísal, a už sa to nikdy nestalo. Pamäť voliča je krátka ako zoznam francúzskych vojnových úspechov v rokoch 1939-1945.

Tibor, nositeľ Pravdy (nie novín): Tibor, ktorý si na masáž svojho ega dáva viac selfičiek než sedemnástka na Instagrame, má podobný problém ako Boris. Keď raz ľudia uveria, že David Icke je niečo iné ako blázon, ktorého máte zavrieť do cely a dať mu kriedu, aby mal čím čarbať na steny, existuje niečo čomu neuveria? A aj s takýmto publikom sa dá občas prestreliť, ale Tibor si z toho nič nerobí, a to, čo jeho oddaní čitatelia nestrávia, jednoducho zmaže. Platí predošlý výrok o pamäti voliča.

Kapitánsky protip: V prípade mediálnej krízy zmažte celý váš profil, aspoň sa vám nebudú ľudia smiať.

Ja je niekto iný

Sofistikovanejšiou metódou ako zmazanie je zhodiť vinu na niekoho iného. Týmto spôsobom presvedčíte vymleté slniečka, že to, čo sa vo vašom mene objavilo, nie je v žiadnom prípade od vás. Slniečka naletia a hnedí kamaráti tlieskajú vašej vynaliezavosti. Dokonca nemusíte nič zmazať, keď už ste objasnili, že s tým, čo ste napísali niekto napísal vo vašom mene, sa nestotožňujete.

Case studies:

Oskar, dobrý sused: Oskar spoznal, že svet slniečkarov je nespravodlivá kurva skurvená, ktorá dá všetkým, len tebe nie. Chcel poukázať na zlú vec, ľudskú špinu, ktorá sa tešila zo smrti armádneho zboru, chcel, aby si jeho slušní fanúšikovia mohli precvičiť svoj slovník gemerskej krčmy, zapriať dotyčnej opak dlhého života. Oskar iba chcel na Facebooku čítať to, čo zažíva od svojich susedov naživo. A za toto bol nazvaný hyenou? Nečudo, že sa nasral. Vo svojom spravodlivom rozhorčení zabudol, že s priznaním, že si robí zoznam vlastizradcov, s ktorými sa raz zúčtuje, mal ešte chvíľu počkať. A problém bol na svete. Nie však pre človeka, ktorého politická kariéra začala v strane hruštičky húževnatej. Ukázalo sa, že Oskarov Facebook bol znásilnený jeho kamarátmi, zatiaľ čo sedeli v krčme a Oskar si odskočil. A nie je to nič neobvyklé, aj medzi slniečkarmi sa nájdu prípady, ktoré pri sedení pri svojich veggie raw latéčkach zobrali mobil rodiča číslo 2, ktorý si šiel prepúdrovať zadok, a na Facebooku mu napísali zákerný status - Som hetero.

A tak ostal Oskar nepoškvrnený, aj keď pozorný človek by sa mohol spýtať, čo zo seba Oskar vysral, keď bol na hajzli šesť hodín (bez mobilu) a jeho zlí kamaráti mali čas nielen napísať polstranový status, ale ešte aj diskutovať z jeho konta. A vôbec, čo sú to za kamaráti, keď im šesť hodín nechýbal?

Milan, kamenný obranca domoviny, súložiteľ Alaha, expert na customer service: Milan prichádza s prevratnou novinkou, skombinovaním obidvoch metód. Milanova intelektuálna výbava je presne taká, ako jeho spolustraníkov, tj niekde na úrovni retardovaných jednobunkovcov. A tak, samozrejme, vie, že holokaust je vymyslená rozprávka. Podľa mňa je to jednoznačne chyba výchovy, lebo mne doma čítali o srnke, ktorú chcel zožrať orol, a chudák Miňo dostával každý večer dávku židovských mydiel, no čo z neho mohlo vyrásť. Miňo chcel komunikovať so svetom, pochváliť sa novým autom alebo bicepsom, bohužiaľ, za pravdu sa dnes platí a jeho názory boli nepohodlné súčasnému establišmentu, a tak sa radšej zmazal. Kapitánsky trik, ktorý Miňo spravil predtým, než kapitán bol kapitán, no v skutočnosti bolo všetko komplikovanejšie než Dankov prejav o láske človeka k človeku, ktorú nedokáže dať žiaden človek. Miňo čestne vyhlásil, že profil Miňa na Facebooku vlastne nebol skutočný Miňo. Bol to nejaký neznámy zmrd, určite slniečkar platený Šorošovými petrodolármi, ktorý sa tváril ako Miňo a postoval fotky a statusy z jeho života. A nielen to, vierohodne napodobňoval Miňove názory v problematike sfalšovaných dejín druhej svetovej vojny. Čo chcel týmto tento bezcharakterný zlodej identity dosiahnuť, a prečo nakoniec tento profil vymazal, nikto nevie.

Stano, obranca pred pedofilným Satanom: Stanovi vadili prezidentské vyznamenania, a niet sa čo čudovať. Dostali ich akísi židia, namiesto toho, aby niečo dostal vodca, ktorý sa nebál zrušiť divadelné predstavenie. A svoje rozhorčenie si nenechal pre seba, naštartoval klávesnicu a napísal, ako to je, len aby ho hneď obvinili z nejakého oného, antisemitizmu. Stano sa nenechal týmito vykonštruovanými obvineniami vyviesť z miery a pravdivo povedal, že on na Facebookoch nezverejňuje svoje názory, iba to, čo počul z ulice. A s tým, čo napísal, vlastne nesúhlasí, aký antisemita. A tým je to vyriešené.

Drahé hnedé hovná, vidíte, nie je to zložité. Nebojte sa ďalej deliť so svetom o svoju hlúposť, nič sa vám stať nemôže, nanajvýš o vás nejaký bezvýznamný udavač napíše článok, a ten raz za svoje činy zaplatí.