Niekoľko prvých riadkov napíšem preto, aby sa vyplnila plocha okolo obrázku na hlavnej stránke DM. Text dovedie väčšinu čitateľov k linku do diskusie a tá je dôležitá pre prokrastináciu a celkový stav duše diskutujúcich. Ešte pridám jednu zbytočnú vetu, keďže neviem odhadnúť, koľko miesta zaberie tento text, aby to vyzeralo na úvodnej stránke aspoň trochu normálne. Ak sa vám to už zdá priveľa, pokojne tú vetu ignorujte.
Za obrázok vopred ďakujem redakcii a takisto ďakujem korektorom.
 
 
 
Tento článok bude o nožoch. Asi.
Ak ste dočítali až sem, určite vám je jasné, že dochádzajú články.
Tak, úvod by bol.
Rozhodol som sa, že o nožoch napíšem, lebo sa v tom vyznám z dvoch hlavných a jediných dôvodov; nie som minimálne trilinguálny právnik a nemám klobúk za tristo dolárov. Minimálne.
Poďme na to.
Nôž je - nástroj, zbraň, kus tupého plechu, zberateľský objekt, umenie, investícia a podobne.
Hovorí sa, aspoň u nás na Slovensku, že nôž by sa nemal darovať. Neviem. Naopak, sú krajiny a národy, kde je takýto dar cenený. Norielle doplní.
 
Výber noža ovplyvňujú dva najdôležitejšie faktory. Prvým z nich je sebareflexia pri výbere (alebo aj vplyv okolia) a druhým je cena. Na prvý pohľad je jasné, v akom sú vzťahu. Áno, nože vedia byť pekne drahé, spýtajte sa Kňoura. Aj keď si myslím, že by odpovedal niečo v tom zmysle, že existujú aj oveľa drahšie a mal by pravdu. Jeho nože sú z kategórie EDC (every day cary), aj keď tie robustnejšie typy, a preto nosí kapsáče. Do vrecka hipstersko-buzi-skinny nohavíc sa taká kudla nezmestí. A keby aj áno, nedá sa s tým bicyklovať. 
 
Prečo vlastne chcete nôž? Zamyslite sa, vážne, prečo?
Na denné používanie, keď si v motrokárni potrebujete pokrájať jablko?
Na nosenie niečoho ostrého pri sebe, lebo raz za mesiac sa možno naozaj stane, že potrebuje niečo odrezať? Visačku z tovaru.
Kvôli vývrtke? Toto asi uznám a dovolil by som si tipnúť Ogrgela, že túto súčasť svojho victorinoxu/wengera využíva. 
Na orezávanie cigár?
Na dennú prácu? Mäsiar, kuchár nebudú na prácu používať edc nôž. 
Na obranu? No možno v extrémnom prípade, keď sa inak nedá. Ale to je na úplne inú debatu. Každá rada zlá. 
 
Nôž chcete, lebo ho chcete. Páči sa vám ho mať, a keď už ho máte, sem-tam sa stane, že ho aj použijete. Napríklad na pokrájanie toho jablka. Ale motrokári radšej použijú erárny, hoci aj príborový, lebo sú leniví. 
 
Dobrý edc nôž?
V zatvorenom stave má asi 11 - 12 cm. Dĺžka čepele je asi 8.5 - 9 cm, hrúbka je 2.5 až 3 mm a materiál je kvalitnejšia nerezová oceľ. Rukoväť je z odolného materiálu, nekĺže v ruke. Nôž má do 150 g. Otvára sa jednou rukou. Prečo? Lebo.
Alebo viac-čepeľový nôž, švajčiarsky. 
Alebo menší, "ženský" nožík (Anorwen).
Alebo dva, menší vo vrecku alebo niekde poruke a väčší v taške, či v batohu. (Anorwen?)
A určite sa nájdu aj takí, pre ktorých nie je problém nosiť pevný veľký nôž denne. 
Ako hovorí Lučiak, na veľkosti záleží. U nožov to platí o to viac, že nad 10 cm (čepeľ) sú zákonom zakázané v niektorých krajinách. A na ich nosenie sú tie kapsáče praktickejšie.
A aby som nezabudol na menšiny - aj britva je obľúbený edc nôž. Nie taká hipsterská, ale normálna, trochu hrdzavá. 
 
Tak ak máte to šťastie a kupujete nôž pre seba, vyberte si taký, ktorý sa vám páči. Pravdepodobne nebude posledný a nabudúce budete vedieť, čo vám na pôvodnom chýba. A takto by to mohlo pokračovať ako s topánkami. Alebo kabelkami? Neviemuš. 
 
Predsa len niečo.
Dĺžka. Ako som spomínal, dĺžka čepele závisí od komfortu a spôsobu používania. Ale je tu niekoľko "ale".
Čím dlhší nôž, tým väčšia páka na čap (otváracie nože). Čím pevnejší čap, tým kvalitnejší nôž, a teda vyššia cena. 
Dlhá čepeľ rovná sa ešte dlhšia rukoväť, a teda kapsáče.
Hrúbka. Čím dlhší, tým hrubší (stále o nožoch). A teda aj pevnejší, ale skúste s tým krájať. Niektoré firmy ponúkajú 5-6 mm hrubé čepele, to je ako krájať paradajku sekerou. 
Materiál. Nehrdzavejúca (kvalitnejšia) oceľ. Nemusia to byť vymakané práškové ocele. Na druhej strane, keď chcete zainvestovať, prečo nie. Prečo nie uhlíková oceľ? No lebo hrdzavie. Skúste s tým prerezať jablko, citrón, neumyť a neutrieť dosucha. Aj tak len veľmi málo zatváracích nožov sa robí z uhlíkovky.
Rukoväť. Najlepšie je vyskúšať, ako sedí v ruke aj vo vrecku, keď je materiál rukoväte hladký (hliník, titán, uhlíkový laminát), ešte to neznamená, že nôž sa bude v ruke kĺzať. Veľa záleží od tvaru. 
A ešte... žiadny nôž sa sám nenaostrí a žiadny nôž nebude ostrý večne. Existujú predajne/služby, kde vám nože nabrúsia. Dá sa aj doma, nie je to nič ťažké. Ale nie, že flexkou (karboškou) alebo len bajočko na kotúči upnutom vo vŕtačke. To by ste, okrem noža, mohli dojebať aj niečo dôležitejšie.