Aby som sa nevenovala len vzdialeným picím destináciám, dnes vám predstavím zaujímavú vínnu oblasť, ktorú máme nielen predo dvermi, ale sčasti aj u nás doma a to východnejšie, než Mordor. Ako starý Maďar som nedávno navštívila maďarský Tokaj a jeho priľahlé dedinky, poochutnávať, aké sa im urodilo sladké vínko naposledy.

 

 
Asi tomu neuveríte, ale Tokaj je prvým historickým vínnym regiónom s vlastnou apeláciou - označením pôvodu: získal ho o štyridsať rokov skôr, než portské a až o stodvadsať rokov skôr, než Bordeaux (a to musí tých Francúzov pekne srať...). Popularitu získalo po tom, ako sa raz ocitlo na stole kráľa Ludovíta XIV., ktorý o ňom prehlásil, že je to víno kráľov a kráľ medzi vínami. Sladkých vín je veľa, ale čím je práve toto také výnimočné?
 
 
V prvom rade tým, že v čase, kedy sa v Európe objavilo po prvýkrát, zaoceánske objavy boli v plienkach a cukor bol mimoriadne zriedkavý. Nebolo zvykom, aby bolo víno sladké a ajhľa, zrazu sa také objavilo! A za všetko môže mikroklíma tokajského regiónu: poloha medzi Tisou a Bodrogom, nadmorská výška 100 až 300 metrov nad morom, vinice chránené v tôni Zemplínskych vrchov a široká škála rôznych druhov zemín sopečného pôvodu spôsobujú, že sa tu darí ušľachtilej hnilobe, ktorá dáva bobuliam hrozna z tokajských viníc extrémnu sladkosť.  Viem, že tie reči o mikroklíme znejú ako báchorky, ale skúste Tokaj navštíviť a okamžite pocítite niekoľkostupňový teplotný rozdiel už len oproti maďarským hraniciam. 
 
 
V suchej klíme dozrievajú bobuľky od augusta do septembra, no vinohradníci ich nechávajú neobraté, pretože tu prichádza na scénu pani Botrytis cinerea, alebo ušľachtilá hniloba. Bobule začnú hniť, no veľmi špecificky: stratia 55-65% svojich tekutín, no kysnú neporovnateľne pomalšie, čím sa stávajú extra sladkými a získavajú arómu stromov a sušeného ovocia, najmä baraciek.
 
 
Škála tokakských vín je široká a nemusia byť len sladké: obed môžete zapiť suchým furmintom či rizlingom, alebo polosladkým muškátom. Sladké samorodné (szamorodni) je výsledkom zberu celých strapcov, ktoré môžu mať rôzny počet bobúľ s ušľachtilou hnilobou. Niekedy sa však nepošťastí a môže byť aj suché. Má vysoký obsah alkoholu - až 14%.  Prvé ľadové víno sa v Tokaji objavilo v roku 1999. Neskorý zber majú výrobcovia radi pre vysoký obsah cukru nezávisle od relatívne krátkej doby výroby. Cuveé sú vysoko kvalitné vína, hrajúce rôznymi chuťami, no nespĺňajú podmienky na apeláciu.
 
 
Tradičné putňové vína, aké poznáme, vznikajú tak, že ručne zbierané Aszú bobuľky sa pretlačia na pastu, ktorá sa zmieša so suchým vínom, stojí za občasného miešania deň až dva, následne sa prelieva do slabo uzavretých sudov, kde niekoľko rokov fermentuje. Čím viac putní (historický názov pre koše, do ktorých sa bobule zbierali), tým je víno sladšie.  
 
 
Tým najexkluzívnejším a najdrahším vínom je Eszencia - sladký nektár, ktorý vytečie z ručne zbieraných Aszú bobuliek pod ich vlastnou váhou. Na jeden liter tohto nápoja konzistencie medu treba až sto kíl bobuliek. Obsah cukru je 500-700 gramov na liter, no bol už aj rok, kedy to bolo až 900 gramov. Veľa cukru znamená, že nemá vysoký obsah alkoholu - od 1 do 6%. Kedysi sa používal ako liek na hrdlo, na zvýšenie imunity a ako antidepresívum a bolo ho dostať kúpiť v apotiekach. Jedna degustačná porcia asi 3 cl nás vyšla na 10 eur, ale zato si každý pri svojom sirupčeku hodnú chvíľu posedel - je nemožné ho vypiť naraz.
 
 
Tokajské vína si najlepšie užijete vo veselom maďarskom kolorite. Tokaj je prekopaný skrz na skrz a pomaly každý dom má pivnicu a pozoruhodné zásoby. Vyskúšala som degustáciu produkcie pivnice Hímesudvar, potom sa celá naša suita presunula do Rákoci pincze - degustácia bez príkras za ľudové ceny. Môj manžel od nadšenia začal spievať Az a szép, asi jedinú maďarskú pesničku, ktorú pozná. Pani za výčapom sa smiala a smiala sa o to viac, keď jej mama vysvetlila, že to nie je naša prvá pivnica. Pani výčapná odvetila, že to je dobre, tak to má byť. Akurát odporúčam degustáciu niekde takticky preložiť porciou halászlé a pýtajte si rovno verziu pre korheľov - korhely (so smotanou). Pre džentlmenov a tých, či si potrpia na formu, je tu možnosť požívania tokajských vín v reštaurácii zámku Grof Degenfeld v Tarcale no a nákup vína si odložte na pivnicu Disznókő. Ich sladké tokajské vína boli pre mňa tými najlepšími, lebo s ich sladkosťou sa ruka v ruke snúbi aj jemná kyselinka - vrchol vinárskeho umenia čo do chute. Podávame vychladené!
 
 
Egészségedre!
 
 
P.S. A čo tie slovenské tokajské? Sú súčasťou rovnakého regiónu. Ak chcú používať názov "tokajské víno", alebo "Tokaj", musí prísť vinár z Maďarska, ktorý víno vydegustuje a schváli, že je hodné tohto názvu.