Láska. Platonická i čiste fyzická. Sila, ktorá núti puberťákov chytať do ruky gitaru po otcovi, ktorý ju v rannom veku chytal z dôvodov presne rovnakých, len aby si ho konečne všimla tá pehavá Ľubka z piatej bé. Nevšimla. Sila, ktorá dala vzniknúť niektorým z najohavnejších piesní všetkých čias, ktorá v inak súdnych ľuďoch potlačí kontrolky trápnosti. Výsledky, ako som spomínal, bývajú tristné, aspoň v drvivej väčšine prípadov. Samozrejme, nájdu sa i svetlejšie príklady, občas sa niekto vďaka láske dostane až sem.

Niekto sa sem prespieva, niekto sa sem preinštrumentuje, niekto sa sem preskladá, či prebásni. No, a niekto sa sem pretrtká. Samozrejme, nie na mne, to by som veru moc dlhý seriál nenapísal. Je potrebné si nájsť význačnejšie subjekty. Ako istá Sable Starr, ktorá sa narodila 15. augusta 1957. Známou sa stala ako kráľovná groupies, čo je fenomén, ktorý vznikal niekde okolo veku jej dospievania, teda vo forme, ako ho poznáme dodnes. Samotný tento fenomén sa stal námetom viacerých diel, spomeniem napríklad film Almost Famous či knihu Nicka Hornbyho Juliet, naked. Groupies sa samozrejme pokladajú za niečo viac ako matrace pre muzikantov, cítia sa ako ich múzy a občas im to aj nejaký ten muzikant vráti, keď ich spomenie v nejakej svojej piesni, čo je pre danú osobu vrcholom extázy a zmyslom jej pozemskej existencie. I Sable sa dostala až na túto métu, napísal o nej pieseň napríklad Iggy Pop. Sable prišla o vienok ako dvanásťročná s Randym Californiom, gitaristom od Spirit, spomínaný Iggy ju mal ako trinásťročnú, v nasledujúcich rokoch prešli jej múzovaním napríklad Mick Jagger, Rod Stewart, Alice Cooper, David Bowie, Marc Bolan, jej najmilším bol Robert Plant. Nejakú dobu žila s gitaristom New York Dolls Johnnym Thundersom, ktorý ju skoro ufetoval k smrti. Svoje múzovanie praktikovala nejakých desať rokov, potom si povedala dosť, odsťahovala sa niekam do Rena a predávala hracie stoly až do svojej smrti. Ešte stihla zoznámiť Sida Viciousa s Nancy.

Láska a leto. 15. augusta odštartoval ich spoločný manifest. Vravím samozrejme o hippie festivale Woodstock, ktorý sa, ako je dobrým zvykom, konal niekde úplne inde ako vo Woodstocku, dokonca myslím i v inom štáte. Predaných 186.000 lístkov, prevalené ploty, počty návštevníkov odhadované od 400.000 až niekam k miliónu, line-up s menami ako Jimi Hendrix, Crosby Stills Nash & Young, Santana, The Who, Creedence Clearwater Revival, Grateful Dead, Janis Joplin, The Band, Canned Heat, Joan Baez, Melanie, Ten Years After, Sly and the Family Stone, Johnny Winter, Jefferson Airplane, Ravi Shanker, Country Joe and the Fish, Blood Sweat and Tears, Arlo Guthrie či Joe Cocker. Vystúpenie odmietli napríklad Led Zeppelin alebo Bob Dylan. Finančná strata v rádoch státisícov, ktorú ale organizátori o niekoľko rokov viac než slušne zahojili po vydaní slávneho dvojalbumu a uvedení filmového dokumentu.

I noticky začnem festivalom, teda, jedným festivalovým vystúpením. Na Monsters of Rock v Donningtone, 16. augusta 1986, zožali obrovské ovácie Def Leppard. Teda, menovite ich bubeník Rick Allen, ktorý s nimi vystúpil po prvýkrát po svojej autonehode, pri ktorej prišiel o ľavú ruku, čo je pre bicmana strata pomerne zásadná. Predstavil sa, ako ho poznáme dodnes, bosý a so špeciálnou sadou bicích obsluhovaných spústou elektronických šlapiek. Celkom to chalanovi ide, zažil som viacero dvojrukých, čo toho vybúchali menej ako on. Ale poďme ďalej, pri koncertoch ešte zostanem. 13. augusta 1965 mali svoj prvý koncert Jefferson Airplane v klube Matrix v San Franciscu a 18. augusta 1977 mali svoj koncertný debut Police v klube Rebecca´s v Birminghame. Pre zmenu posledný koncert odohral známy bubeník Gene Kruppa 18. augusta 1973 spolu s Benny Goodman Quartetom v New Yorku. A ešte jeden významný koncert tu je. Dnes je bežné, že rockové či iné hviezdy vypredávajú futbalové štadióny, ale nebolo to tak vždy. Prvý rockový koncert, ktorý sa odohral na štadióne, majú na svedomí Beatles, zo dňa 15. augusta 1965, na štadióne Mets v New Yorku.

Kategória prvé platne - svoj prvý album vydali 13. augusta 1973 Lynyrd Skynyrd a takisto Red Hot Chilli Peppers vydali svoj eponymný debut tento týždeň, konkrétne 18. augusta 1984. A ešte tu mám jednu správu o Beatles, 18. augusta 1982 v Liverpoole slávnostne premenovali štyri miestne ulice na John Lennon Drive, Paul McCartney Way, George Harrison Close a Ringo Starr Drive.

Tak a pozriem sa, či sa niečo urodilo v hitparádach. V roku 1968 sa na vrchol UK Chart dostala kapela Crazy World of Arthur Brown s piesňou Fire, čo ich frontman oslávil na najbližšom koncerte tak, že ho odohral s horiacim klobúkom. Ono, ten názov kapely ani v najmenšom nepreháňal, Arthur Brown hráva dodnes a dodnes je blázon, pred pár rokmi hral aj vo Valmeze na Špalíčku, kde som tiež nebol. V roku 1981 na južnej pologuli bola zrejme nejaká zvláštna konštelácia hviezd, lebo v Austrálii vyhrali DEVO a Devo Live a na Novom Zélande vyhrali Joy Division a Atmosphere. V roku 1983 vyhrali v Kanade Madness a Our House. V roku 2005 vo Fínsku vyhrali Children of Bodom  a In Your Face, už ma to ani neprekvapuje. V roku 2007 UK Chart viedla Robyn a With Every Heartbeat.

A som tu so zástupmi oslávencov. No, zástupmi, posledné týždne je to celé tak nejak poslabšie a aj tento týždeň začínam biednym dňom. 13. augusta sa oslavuje iba v kapele Undertones, narodil sa ich spevák Feargal Sharkey (1958) a basák Michael Bradley (1959).  Ďalší deň je trochu silnejší, narodil sa David Crosby (1941), gitarista od Crosby, Stills, Nash & Young, ďalej Slim Dunlap (1951), gitarista u Replacements, Mark Collins (1965), gitarista The Charlatans, Kevin Cadogan (1970), gitarista od Third Eye Blind, Ana Matronic (1974), speváčka Scissor Sisters, Martin Bulloch (1974), bubeník od Mogwai a Athera (1977), ktorý býval spevákom u Susperia. 15. augusta sa narodil ruský vynálezca Leon Teremin (1896), ktorý je tu kvôli tomu, že vynašiel jeden z prvých elektronických nástrojov nazvaný invenčne teremin. Narodil sa aj Eddie Phillips (1945), gitarista od Creation, ktorý ako prvý začal hrávať na gitaru s husľovým slákom, Page to od neho odkukal. Narodil sa aj spevák kapely The The Matt Johnson (1961), narodila sa Marcia Schofield (1962), klávesáčka od Farm a Ted Dwane (1984), basák od Mumford & Sons. 16. augusta sa narodil Scott Asheton (1949), bubeník Stooges Iggyho Popa, narodeniny má aj Tim Farriss (1957), ktorý býval gitaristom u INXS. Narodila sa aj Madonna (1958), rozmýšľal som, či sem patrí, ale no dobre, má predsa len dve dobré pesničky a to sa mnohým nepodarí za celý život. Ešte sem patrí Matt Lukin (1964), basák od Mudhoney a Bob Hardy (1980), basák od Franz Ferdinand. 17. augusta oslavuje Kevin Rowland (1953), spevák Dexy's Midnight Runners, Colin Moulding (1955), basák a spevák od XTC, narodila sa nejaká belinda carlisle, ale tá sem nepatrí ani zo sentimentu, ale zato sem patrí Lisa Coleman (1960), ktorá hrávala na klávesy u Princea v Revolution, patrí sem aj Jill Cunniff (1966), basáčka a speváčka Luscious Jackson, patrí sem aj Tarja Turunen (1977), speváčka známa najmä zo svojho pôsobenia u Nightwish. A patrí sem aj Mike Lewis (1979), gitarista Lostprophets. 18. augusta sa narodil Dennis Elliott (1950), bubeník u Foreigner, narodil sa nejaký Patrick Swayze, ktorý si síce aj niečo odspieval, ale na zátvorku to veru nestačí. Ale na zátvorku stačí určite Ron Strykert (1957), basák a spevák Men at Work, Dan Peters (1967), bubeník Mudhoney, Tracy Tracy (1967), speváčka od The Primitives, rapperi Everlast (1969) od House of Pain a Masta Killa (1969) od Wu-Tang Clan, narodil sa aj producent a DJ Tom Middleton (1971) a jeho elektronický kolega Aphex Twin (1971). A narodeniny má aj Régine Chassagne (1977), klávesáčka od Arcade Fire. Posledný deň tohto týždňa to nie je o kvantite, ale mená sú to veľkokalibrové - narodil sa Ginger Baker (1939), bubeník od Cream, narodil sa Ian Gillan (1945), jeden z najsilnejších hlasov hardrockovej éry, spevák klasickej zostavy Deep Purple, a narodil sa John Deacon (1951), basák od Queen. A ešte spomeniem, že sa narodil aj Joey Tempest (1963), spevák od Europe.

Narodení pomenej, ale zato smrtka má žatvu pomaly ako v auguste. 13. augusta 2009 umrel istý Lester William Polsfuss, výborný americký jazzový gitarista, známejší pod menom Les Paul. A gitara, ktorú navrhol pre Orwille Gibsona a nakoniec i pretlačil do výroby, ho urobila nesmrteľným.  13. augusta 2013 umrel John Brookes, bubeník od Charlatans, na mozgový nádor. 14. augusta 1988 umrel frontman kapely Hawkwind Robert Calvert na infarkt. Ten istý deň sa na svojej košeli obesil britský bluesman Roy Buchanan na drogovej odvykacej kúre, čiže pomerne prirodzená smrť. 14. augusta 2013 umrel na chronickú obštrukčnú pľúcnu chorobu Allen Lanier, klávesák a gitarista Blue Oyster Cult. 14. augusta 2016 umrel James Woolley, ktorý hrával na klávesy u Nine Inch Nails. Umrel na následky zranení spôsobených jeho pádom z rebríka v nahrávacom štúdiu. 15. augusta nezomrel kupodivu nikto, ale 16. augusta sa smrtka vracia s plnou parádou. V roku 1938 umrel jeden z najstarších členov klubu 27 Robert Johnson, bluesová legenda, ten, čo vymenil svoju dušu diablovi za gitaru. Zomrel po troch dňoch agónie po tom, čo ho zhrdený manžel jednej z jeho mileniek ponúkol otrávenou whisky. A smrtka si v ten deň skutočne užívala, v roku 1977 umrel Elvis Presley. Vyhlásenie k jeho smrti vydal dokonca aj vtedy úradujúci prezident Spojených štátov James Carter. 17. augusta to milej zubatej tesne nevyšlo, Dave Gahan si síce prerezal zápästia žiletkou, ale náhodou ho našiel jeden z jeho priateľov dosť zavčasu na to, aby ho v špitáli ešte stihli zachrániť. Ale skutočne silné osobnosti jeden nezdar neodradí a smrtka silnou osobnosťou je. 18. augusta 2012 zomrel Scott McKenzie, autor hymny hippies San Francisco. 19. augusta 2008 na následky zranení po autonehode umrel LeRoi Moore, fantastický saxofonista Dave Mathews Bandu. A nakoniec 19. augusta si smrtka do lochu, kde sedel za veľký podvod založený na Ponziho schéme, prišla po istého Lou Pearlmana, ktorý stvoril zopár ohavných boybandov ako N´Sync či Backstreet Boys.

 

mimochodom, 230