Zaujímavosťou tohto týždňa je, že si pripomíname svetový deň laboratórnych zvierat a tiež deň sekretárok. Oba experimentálne modely sú neustále testované, koľko ešte znesú, sexuálneho partnera si nevyberajú, ale je im pridelený, pracujú za jedlo a vodu a každý sa ich tak trochu štíti, lebo nikto nevie, čo od nich čakať. Odomňa môžete čakať ďalší súhrn výročí, a aj ho dostanete. Ak by som vás začal nudiť, treba povedať.

 

Len 68 rokov sa tento týždeň dožíva Iggy Pop. Podľa mňa táto punková jašterica vyzerá tak o dvadsať rokov staršia, než v skutočnosti je a pritom sa len vezie. V roku 1936 sa narodil člen Rock and Roll Hall Of Fame, Roy Orbison. Orbison mal v živote dosť smoly, keď mu najprv zomrela žena, potom mu uhoreli dvaja synovia a najsmolnejší moment jeho života bol smrteľný infarkt vo veku len 52 rokov. U mňa si to pokazil kradnutím pesničiek od Karla Gotta. V roku 1935 sa narodil kontrabasista Paul Chambers a v roku 1984 zomrel boxer a jazzový klavirista Red Garland. Obidvaja sa preslávili ako členovia Miles Davis Quintet a jazzovali jedna radosť.

 

Z hereckých výročí si pripomíname narodenie Maroša Kramára, podľa mnohých najlepšieho a najkrajšieho slovenského herca, podľa mňa lovca každého eura, stelesnenej škaredosti a samožerstva. Ale máme tu aj dvoch radošincov, 94 rokov by sa dožila Katarína Kolníková, ktorá bola fakt kusom človečiny a 76 by mal Ján Melkovič, ktorý bol mimo RND aj obľúbený predstaviteľ obskúrnych postavičiek v psychedelických slovenských filmoch. O dva roky starší než Melkovič je Jack Nicholson, ktorý je určite prvou voľbou, ak treba zahrať nejakého psychopata. A 75-ročný Al Pacino môže hrať krstných otcov a nespavosťou trpiacich policajtov koľko len chce, aj tak si ho už každý bude pamätať len ako tanečníka. Ale zahral to neskutočne.

 

V tomto týždni zomierali spisovatelia. Najprv v roku 1616 zomrel Shakespeare, autor, ktorý rýchlo pochopil, že je niečo zhnité v štáte dánskom a radšej sa presťahoval do Verony, ale tam začali z balkónov vypadávať zaľúbenci, tak skúsil robiť biznis v Benátkach, ale poriadne sa mu začalo dariť až po tom, čo sa mu v noci 24. júna snívalo, že skrotil zlú ženu. V rovnakom roku zomrel bojovník s veternými mlynmi, Miguel de Cervantes Saavedra. V roku 1731 zomrel Daniel Defoe, autor Moll Flandersovej, bezbožnej podvodníčky, ale hlavne Robinsona Crusoea, silne návykovej knihy pre deti. Nie je to len tak, mať zadarmo dovolenku na opustenom ostrove. Veď on tam nemal internet! Pred 105 rokmi zomrel fúzatý vtipálek Mark Twain, otec Toma Sawyera a Huckleberyho Finna a len o dva roky viac sa dožil Bram Stoker, autor Draculu. Túto knihu som čítal niekedy na základke a musím povedať, že sa mi potom dosť ťažko zaspávalo, až kým som nezistil, že je to úplná pohoda, upír si môže cucať akurát tak vlastný palec, ak ho nepozvem domov. Tak som šťastný ležal v posteli a vtom sa mi v hlave začali objavovať formulácie pozvánok pre pána hematológa. Darmo som v duchu kričal, že to nie ja, že to neplatí, zase som bol v prdeli. Jeden spisovateľ sa predsa len tento týždeň narodil. Pedofil Vladimir Nabokov by mal 116 rokov, ale už naháňa nymfičky na iných pieskoviskách.

 

Druhá polovica apríla priala zakladaniu miest. V roku 753 pr. n. l. začal Romulus špekulovať, že by bolo načase usadiť sa a bývať vo vlastnom, tak založil Rím, večné mesto. Okolo Ríma neskôr vznikla obrovská ríša, ktorá by snáď trvala dodnes, keby sa na ňu zo všetkých strán nehrnuli pochody buzerantov, ktorým sa nakoniec podarilo všetkých Rimanov zhomosexuálniť a tým bolo dielo skazy dokonané. Keby chudák Romulus tušil, že sa v jeho meste budú diať takéto zvrhlosti, tak by asi krv svojho brata použil na niečo praktickejšie, než na zasvätenie mesta bohom. Presne v rovnaký deň, len o pár rokov neskôr (1782) bolo založené ďalšie mesto voľných mravov, Bangkok. Pohlavie jeho obyvateľov je ťažké aj tipnúť, pretože netreba zabúdať, že treba brať do úvahy oveľa viac, než len dve možnosti. A tretie mesto s výročím 21.4. je Brasília, ktorá sa v roku 1960 stala hlavným mestom Brazílie a nahradila tak kurvami a zlodejmi prelezené Rio de Janeiro.

 

Minulý týždeň som písal o Hartmannovi, najlepšom stíhačovi 2. svetovej vojny a tento týždeň išiel k zemi najlepší stíhač prvej svetovej, Manfred von Richthofen aj so svojim povestným červeným trojplošníkom. Prestávam veriť, že náhody neexistujú a začínam pozorne čítať horoskopy na topkách. Druhá polovica apríla patrí milovaným vodcom. V roku 1870 na narodil Lenin, otec všetkých proletárov a priekopník zážitkovej turistiky. Najviac adrenalínová bola jeho cesta zo Švajčiarska do Ruska, keď takmer zmeškal októbrovú revolúciu. O 19 rokov neskôr sa narodil druhý najznámejší Rakúšan (po Őtzim), autor návodu na chudnutie, v ktorom opisuje strasti rôznych diét a svoj vnútorný boj a hľadanie motivácie na udržanie si skvelej postavy. Mein Kampf zároveň prináša nové trendy v úprave vlasov a tvárového ochlpenia, obzvlášť kritizuje neupravené brady istej v Nemecku rozšírenej náboženskej menšiny. Hitler si pár dní po svojich 44. narodeninách doprial založenie Gestapa, polície dohliadajúcej na dodržiavanie nastolených módnych trendov.

 

Po predošlých dvoch kalendároch ste si určite všimli, že v apríli sa všetko kazí. Pokračujeme aj tento týždeň. Najväčšia, najlepšia, najkrajšia, najčernobyľskejšia. Taká mala byť jadrová elektráreň, ktorej 26.4.1986 záhadne zmizla strecha a ľudia, ktorí sa k nej priblížili, vracali akoby počúvali duet Justina Biebera s Nicki Minaj. Že bol Sovietsky zväz krajinou, kde sa nemožné veci plnili na počkanie sme sa presvedčili, keď sa súdruhovia pokúsili zatajiť ešte aj takúto zásadnú udalosť. Asi si pamätáte, ako sa pred piatimi rokmi v Mexickom zálive potopila ropná plošina Deepwater Horizon a z vrtu začalo na hladinu tryskať čierne zlato. Keď sa ani po niekoľkých pokusoch nepodarilo vrt uzavrieť, začali sa šíriť správy, že cez tú dieru vytečie všetka svetová ropa a my ostaneme aj bez ropy, aj s mŕtvymi oceánmi, alebo že sme sa prevŕtali do pekla a teraz všetko zlo vyteká von. Akoby to napísal sám Michael Moore, posvätné hovädo všetkých konšpirátorov a socanov, ktorý má tento týždeň 61 rokov.

 

Vo vede je to tento týždeň nabité. Zomrel Anders Celsius, ktorý vymyslel obrátený teplomer, ale iný Švéd to napravil a tak je každému jasné, ako to vyzerá, keď príde na psa mráz. O náhodách tu píšem každý týždeň, a hneď teraz môžem prihodiť ďalšiu. 25.4.1874 sa narodil Guglielmo Marconi a 20.4.1918 zomrel Karl Ferdinand Braun, týpci, ktorí dostali Nobelovku bezdrôtovú telegrafiu. Ja viem, to všetko Tesla, ktorý nejakých židovských iluminátov vôbec nezaujímal, lebo bol Slovan. V roku 1858 sa narodil Max Planck, kvantový teoretik, zakladateľ inštitútov a autor konštanty a v roku 1900 Wolfgang Pauli, ktorý prišiel na to, že keby sa oba elektróny v páre točili jedným smerom, prišlo by im z toho zle. Presne deň po Paulim sa narodil Charles Richter, nudistický čudák vyžívajúci sa v zemetraseniach, ktorý vraj vymyslel Richterovu stupnicu. Ja som v jeho životopise síce čítal, že ju vlastne vymyslel Beno Gutenberg, ale mohla by sa nejaká stupnica volať Gutenbergova? Však to ani do huby nejde. O štyri roky neskôr sa narodil otec americkej atómovej bomby, Robert Oppenheimer. Čoskoru mu došlo, čo vytvoril a dôrazne vystupoval proti atómovému zbrojeniu, za čo bol v Amerike samozrejme označený za komanča a to bol v tej dobe dosť veľký prúser. V roku 1933 sa narodil Arno Penzias, ktorému sa nepáčil šum v jeho prijímači rádiových vĺn a objavil reliktné žiarenie, ktoré je pozostatkom po veľkom tresku. Kreacionisti zase raz dostali na prdel, ale tí vedu nepochopia, ani keď im ju niekto rozseká na tatarák (riť, nie vedu). Narodeniny má aj Michael Smith, ktorý dostal Nobelovku za cielenú mutagenézu. Znie to frankensteinovskejšie (krásne slovo), než to v skutočnosti je. Pochopiť funkciu niektorých proteínov by sme však bez Smitha ťažko dokázali. O 15 rokov mladší než Smith je Roger Kornberg, ktorý si povedal, že nebude horší ako jeho otec a tiež získa Nobelovku. Podarilo sa, vďaka nemu vieme, ako organizmus číta informácie zapísané v DNA. V roku 1940 zomrel Carl Bosch, zakladateľ IG Farben. Áno, je to tá firma, čo vyrábala Zyklon B, ďalšia náhoda k Hitlerovym narodeninám. A to bol Bosch Hitlerovym kritikom a kvôli náckom sa uchlastal k smrti. Inak to bol aj nositeľ Nobelovej ceny za vysokotlakové metódy v chémii a vraj polovica všetkého dusíka viazaného v ľudskom tele pochádza zo syntézy navrhnutej Haberom (Fritzom, nie Palinom) a Boschom. Takže hipsterkovia, ekomaniaci a raw-bio-ekožravci, je to celé v riti. A nehovorte, že sa vás to netýka. To, že chrúmete len mrkvu vypestovanú v komunitnej záhrade bez hnojív ešte neznamená, že vy v sebe umelo viazaný dusík nemáte. Máte ho presne rovnako ako ja. 50%. Ako sa s tým zaspáva?