Moja rodina pochádza z regiónu, kde pokiaľ je doma veľký hluk, bordel, špina a podobne, tak sa zvykne povedať, že je to tu ako U Kokotov Na Dvore. Preto v neďalekom meste vznikla aj hudobná kapela s názvom UKND. Jej hudobná tvorba však postačuje len na takúto maličkú zmienku, a preto dnešný článok bude o inej trogarskej hudobnej hviezde, Bijouterrier.

Nikdy by som si nepomyslel, že medzi DM crew nájdem taký veľký počet fanúšikov Bijouterrier. Prekvapujúcejšie však bolo zistenie, že o jednotlivých diskutujúcich napísala kapela pesničku. A tak mi dovoľte vám predstaviť moju DM analýzu o prieniku tvorby hudobnej kapely Bijouterrier a spoločenstva diskutérov tohto nihilistického portálu s nejasným, no štvavým cieľom.

 

Japanese Tourbus - myslím si, že úplne každému je jasné, kto je najväčšia hviezda tohto portálu a prvý v zozname. Nie je to Luborg, ale práve autobusár slsp. O jeho zážitkoch so skupinkou cestovateľov ázijského pôvodu, šikmých očiach a drevených paliciach zastrčených v zadku pojednáva práve tento song. Stručne povedané: vysadil slsp tých ryžožrútov v dedinke Machulince a oni sa tam stratili.

 

Sušénky Lena - text tejto piesne opisuje výnimočnosť chute a lahodnosť prímesi špeciálnych koláčikov, ktoré naša korektorka Lenka pravidelne ponúka. Pozor, každý má nárok na jeden kúsok, je to tam jasne uvedené: Čo to máte? Sušenky Lena! Dajte mi dve! Stačí ti jedna!

No proste z Holandska sem menkib pašuje marihuanové koláčiky, berie však ohľad na naše zdravie, a preto každému dávkuje len jeden kus. Receptúra a presne zloženie priložené.

 

Neser - v okamihu, keď sa odniekaľ ozve: A ty ma neser, prijebem ti? je každému jasné, že tam musí byť Ingister. Pesničkou sa len snaží vyjadriť, že všetko ho dokáže totálne nasrať, že všetko je napixu a ešte k tomu tam hučí fén. Duševné stavy Ingistera spolu s jeho ochotou sa pohádať vždy a všade nás často vedú k otázke - a prečo kurva Ingister nie je premiér?

 

Vláda - odpoveďou je práve tento song, kde si pôvodne každý mohol myslieť, že je o červenom bradavičnatom chujovi a jeho assholes. Trt baraní. Toto je predsa opis nášho Kapitána, ktorý všade bol, všetko videl, všetko vie najlepšie. Horčicové nohavice, vlasy v chvoste a absolútny nedostatok empatie, len ohromné ego. Nedostatok pokory nahradený refrénom: môžte držať vaše huby, vláda zasadá! Neočujete, ste hluchí, vláda zasadá! Holt už si o sebe myslí, že je Premiér. Nečudujme sa mu však, keďže hodnosť kapitána mu obsadil iný chuj, Granko.

 

Karin is coming home - ďalšia z pesničiek, kde identifikovať osobu opievanú textom nie je problém ani pre náhodného stalkera. Veď posúďte sami, kto pracuje v zahraničí a živí sa tým, že roznáša jedlo a pitie? No doma to predáva ako najsamvec na svete, veď zarába pkkt peniažkov a cestuje po svete. Potom rodine nakupuje darčeky, nech celá ich dedina pukne závisťou, ako je ich Blondínka, Ktorú Majú Páni Radi, úspešná. “Já letím to Boston Swiss Airline”

 

Právo na zabitie - skúste si rýchlo povedať: Sedia muchy na hovne a bavia sa o mame. Čo nám to chce autor povedať? Výpovednou hodnotou tejto skladby je sťažnosť jedinca na neutešený stav dnešného sveta. Túži zabíjať. Prekopnúť cez pult všetkých tých pajácov a mrzákov. Skutočnosť je však taká, že jeho právo na zabitie mu nikto nechce priznať. Ba priam naopak, každý ho posiela do hovna a chce pretiahnuť novinami po hlave. Kňour sa však nikdy nevzdáva a žije vo viere, že raz s ním na tom hovne budeme sedieť viacerí, a budeme sa tam priateľský rozprávať o ... zrolované právo, právo na zabitie!

 

Prečo plačeš Vilém? - no a zase je streda, trtkať treba. Tak takýto povzdych máme viacerí, ktorí žijeme v manželstve a furt musíme len to jedno obrábať. Už to neni ako kedysi, keď ti niekto pooral tvoj záhumienok a ty si si spokojne ušetril pluh. Aj naša Ajka, ako sa spieva v tejto piesni, sa občas sťažuje, že toho jej snúbenca akosi častejšie bolí hlava. Že musí ráno o piatej vstávať do práce. Že veď sex mali pred malou chvíľou, na Gustava. Svatba však, Ajka, nie je východiskom.

 

Starci na chmelu - podľa názvu by každý očakával, že toto je o starých chrenoch chlastajúcich pivo. Sladká to nevedomosť, žiadny Otras Mozgu, Potwor či Ogrgel. Toto je dámy a páni o jednom páre, o chlapíkovi, ktorý si doma varí vlastné pivko a o jeho milej, ktorá má doma kvôli nemu problémy. Predsa len Angusta pochádza z Oravy a tam sa pije pálenka, nie pivo. Preto jej otec nesúhlasí s tým, keď ju Gordon čaká pred bránou. No veď si to vypočujte sami.

 

Váňa z Vorkuty - cestovateľský skvost, klenot medzi expatmi, privandrovalec batôžkar a všeznalec zároveň. Snob, ktorý chlasce ako Rus, ale vyštudoval Oxford. Ruská duša je široká ako prdel Vaňu, ktorý v nej schováva šúľok s rádioaktívnym materiálom. Ak by si Norielka vždy schovávala doklady a peniaze v ritke, mohla byť v BA namiesto v BA. Kajšmetkárom odporúčam zhliadnuť aj video k tomuto songu, rozšíri im to obzory.

 

Jó Napot Kivánok - keď sa rozprávame o spievaní v cudzom jazyku, je tu priestor aj pre trilobita Zakiho s maďarskou materčinou. Nerozumiem ani pičný chlp, ale mám to napočúvané: huligano, rohat mafiano, erdedi potkano. Silný emocionálny náboj pre každého roduverného Slováčiska, s úsmevom na perách si nôtiť maďarský text pojednávajúci o hajzloch, maďarských, ktorí sa vždy vopchajú do vlády, ale aby Zakimu a ostatným Spolumaďarom postavili poriadnu cestu medzi Bublinou a ich rodnou hruďou, to majú ťažko v paži.

 

Sea Maid - jednoznačná kráľovná albumu o jednoznačnej kráľovnej portálu. Síce sa tam spieva: dáš jej koral, spraví oral. Ale Lučiak nás všetkých presvedčil, že ani za ajfon ti nedá. Potom sa tam spieva: heeej, má pekný feejs! ... Napol žena, hlavne že má! Morské panny sú vzácne a o ich životných trampotách sa možno ľahšie píše a spieva, než by sme ich chceli mať doma. Aj tak si každý normálny chlap povie: Ako sere? Keď nemá ako?

 

Vydala sa za kubánca - vyjadrenie túžby po chlapcovi južanského typu nám Evina predviedla niekoľkokrát vo svojej sérii zážitkov z gréckych ostrovov. Keďže však jej tamojšia misia nemala úspešný koniec zavŕšený vzťahom a peniaze zarobené prenájmom bytu slečne Croftovej sa už minuli, nezostalo Evine nič iné, ako sa vydať za fešáka z Kuby. Nečudujte sa jej. Je to počernejší tmavší typ od mora? A dostala za to tri a pol tisíca? Každý z vás by s ňou menil, mať svokru na Kube a chodiť k nej na dovolenky.

 

Mám na vajcách kléšťa – zadržte, ak sa chystáte zbehnúť po klieštičky a vyberať kliešťa z Fľushkyho semenníkov. Áno, názov evokuje, že by dotyčný mohol mať bolesti spôsobené prítomnosťou parazita v jeho nádobíčku, no zdanie klame. Fľushky je predsa veľký fešák, heterocertifikačná autorita a teda určite nie je ani v jeho záujme, aby mu nejaký lekár prehmatával vajcia. Tie výkriky v texte piesne: vyberte mi ho, rýchlo voľakto!, to je len a len sofistikovaná taktika balenia príslušníčok nežnejšieho pohlavia. Tie sa pri pohľade na jeho pýchu potešia a samé mu následne dopomôžu k zbaveniu sa tej bolesti vo vajcach. Pre nechápavých, lieči sa to výstrekom.

 

Ladies and Gentlemen - nie je to oslovenie, ale určenie, komu je toto venované. Veď počúvajte sami: všetky ľúbia iba jeho, všetci ľúbia iba ju. Ach jaj, beda beda, aj tá mladá sekretárka z Humenného, aj ten mladý traktorista z Karvine!. Zmyslom tejto skladby je opísať denný život na diskuškách DailyMale. Každú chvíľu ľúbiš niekoho iného, alebo každý deň si písmenkuješ s niekým iným. Takže aj o vás, ostatní členovia DM crew, je jedna pesnička Bijouterrier. Prepáčte, ale menovať vás nebudem. Bolo by to na ďalšie dve strany. A nehnevajte sa pls na mňa, že som vás nemenoval.

 

Babka Nadtatrouska a Dedo Momuj - čo povedať k tejto skladbe, fakt neviem. Trošku sa vymyká z tvorby Bijouterrier a nie som jediný, kto si o nej myslí, že patrí k tomu najlepšiemu, čo na našej scéne vzniklo. Jej obsah si zhodnoťte každý sám. Ten videoklip sa môže vyložiť na sto spôsobov. Môj názor patrí k tým narozšírenejším. Myslím, že táto pesnička je pre nás všetkých, je o nás všetkých. Nás, ktorí sa narodili v Československu a prežili si rozdelenie. A ako tá babka, aj my po čase zisťujeme, že dedo paktuje s inou. A nikto nevie povedať, či by babke Nadtatrouške bolo lepšie ak, by sa spojila s dedom Momujom, či rozchod bol správny. Ach áááno, presne tak!

 

Ďakujem, pokiaľ ste dočítali až sem. V prípade, že vám doteraz tvorba Bijouterrier nič nehovorila, začnite od poslednej pesničky.