Niektoré kreslené rozprávky majú v sebe viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Taký Shrek je určený pre dospelých a vôbec sa tým netají, ba aj Miazgovci na cestách mali skryté posolstvo pre socialistického človeka, ktorý sedel vo svojom trojizbovom byte na novom sídlisku na okraji Budapešti, kam ani poriadne cesty neviedli a na dovolenku chodil len k Balatonu na stanovačku so svojim preplneným Trabantom.

 

Hotel Transylvánia 2 nadväzuje na prvú časť, v ktorom bolo tiež viac, ako len v obyčajnej rozprávke pre deti. Bola to dráma a zároveň romantika. Prísny otec a vlastník luxusného hotela gróf Dracula sa snaží za každú cenu chrániť svoju jedinú dcéru Mavis pred okolitým svetom. Mavis si predstavte ako Lučiakovú pred 20 rokmi (vtedy ešte taký mladý Lučiačik, chudá, vysoká s dlhými nohami, bledá a čierne vlasy) snažiacu sa dostať preč od svojho despotického otca. A tu prichádza romantika - americký hipster Jonathan Locker zablúdi do hotela so svojimi ryšavými kučeravými vlasmi. Takto začína pár tisíc hororov, ale tu je to iné. Tvajlajt naruby so žiarlivým otcom vampočubičky, ktorá na rozdiel od bežného života necicia krv svojho kolíka.

 

Dvojka sa začína práve svadbou, na ktorú sú pozvaní aj príbuzní Jonathana. Stret dvoch kultúr nesie v sebe odkaz na utečeneckú krízu a tak isto na krízu identity v cudzom prostredí. Jonathan je síce sám cudzinec v hoteli, obklopený samými príšerami, ale zachováva si svoj pozitívny vzťah k technickému pokroku a šíri osvetu aj v takej zaostalej časti sveta ako Hotel Transylvánia. Akoby nám chceli vsugerovať, že biely človek prináša pokrok, ale konzervatívny otec si chce zachovať svoje tradície. Cítiť určité iskrenie medzi otcom nevesty a zaťom a to nie v dobrom slova zmysle, ale že si obrusujú hrany.

 

A to sme naozaj ešte len v úvode. Na rad prichádza ďalšia zápletka, nesúca sa celým príbehom. Depresívna čubička otehotnie a namiesto toho, aby začalo šibať hormonálne narušenej tehulke, začne šibať jej otcovi. Keď viete, aké to je vydržať s feminou, ktorej hormóny robia s náladou looping ako na horskej dráhe, tak si predstavte, čo dokáže urobiť tehotenstvo z upíra, ktorý 120 rokov sám vychovával svoju jedinú dcéru, ktorá sa tak podradne vydala, že si ju zobral dajaký smrteľník a pritom má na starosti aj menežovanie hotela pre príšery. Príšerné.

 

Potom sa narodí malý Denis a hneď je jasné, že sa podobá na otca smrteľníka. Starý otec Dracula sa dostáva postupne do letargie a snaží sa vychovať zo svojho vnuka upíra, kým Mavis sa snaží ho vychovať ako smrteľníka. Ešte dobre, že dieťa nemá z toho trvalé následky. Nejeden detský psychológ by sa k tomu vedel odborne vyjadriť, s tisíckami príkladov z praxe. Z takýchto detí vyrastú devianti, ako napríklad politici a podobne.

 

Osobitne by som upriamil pozornosť na vzťah starého otca a vnuka, ktorí sa vyberú na roadtrip, aby starý otec ukázal svojmu vnukovi miesta z jeho detstva. Na jeho veľké prekvapenie sa svet za pár stoviek rokov veľmi zmenil a ľudia namiesto toho, aby sa báli upírov a iných príšer, ich považujú za cool a in a ani tábor upírov už nie je, čo býval. Upíri už nevyhľadávajú panny, aby im vyciciavali krv, neučia sa lietať zoskokom z vysokej veže a pri táboráku spievajú slniečkárske pesničky. Zase je to metafora o tom, že ľudia si púšťajú medzi seba iných a inakosť už nie je považovaná za telesnú vadu, ako napríklad v Rímskej ríši alebo v Sparte. Predpovedá to zánik ríše príšer, podobne ako zanikla Rímska ríša, keď sa kultúrne obohacovala a mierumilovní kresťania ju zožrali z vnútra. Ale hádžu to na homosexuálov, lebo víťazi píšu dejiny.

 

Keď si myslíte, že už je to naozaj záver, tak ešte príde ďalšia zápletka, lebo aj otec Drakula má otca Vlada (nie je to Vlado, ale Vlad), ktorého pozvú na piate narodeniny malého Denisa, ktorý nejaví známky upírstva. Starý Vlad je stará konzerva, ktorý sa aj výzorovo aj chovaním podobá na Kuffu. Nenávidí ľudí a je presvedčený o nadradenosti upírov podobne, ako niektorí o nadradenosti Slovanstva. A podobne by ničil všetkých dookola, ktorí s ním nesúhlasia. preto sa schyľuje k neodvrátiteľnému stretu nielen názorov, ale ku globálnej vojne, ktorá zachváti celý svet, vesmír a X-manov, Supermana a Transformerov. Vlastne nie, tí tam neboli. Bola to len malá potýčka oproti tomu, čo nám predpovedajú priatelia Veľkoruska a Nechceme islam v Európe. A keďže je to rozprávka z dielne židobolševických Columbia a Sony pictures, tak môžeme čakať sirupový happy end.

 

A keď Vám ešte prezradím, že v pôvodnom znení Draculu daboval Adam Sandler, ktorý mal paprče aj v scenári, tak si poviete, že je to provokácia dúhuprdiacich slniečkárov za účelom nastolenia nového svetového poriadku.

 

https://www.youtube.com/watch?v=m1IrbgdskCM