Vtipná a zábavná fantasy? Také ešte existuje?

 

Čo robiť, keď je Pán prsteňov dočítaný a dopozeraný, George Martin stále nechce vydať ďalšiu knihu z Westerosu, Sapkowski je prečítaný odzadu dopredu a Malajská tapiséria so svojím kvadriliónom postáv absolútne nedokázala zaujať? Začať čítať Joea Abercrombieho. Jeho prvá trilógia je sofistikovaná paródia práve na Pána prsteňov a jeho „quest“,

 

Prvotinou škótskeho autora je fantasy trilógia s názvom Prvý zákon. Každá z kníh trilógie má svoj vlastný cynický názov. Sama čepeľ odkazuje na Homéra: „Sama čepeľ podnecuje k násilným činom.“ Až budú visieť je časť citátu Heinricha Heineho: „Mali by sme odpustiť našim nepriateľom, ale nie prv, kým budú visieť.“ A nápis Posledný argument kráľov nechával údajne na svoje delá vyryť Ľudovít XIV.

 

Joe Abercrombie píše fantasy. Tak trochu iný druh fantasy – v ktorej nenájdete hrdinov bez bázne a hany, v ktorej môže byť tým najľudskejším človekom majster mučenia a ktorá stavia na hlavu všetky klišé sword&sorcery. Tým trochu pripomína Sapkowského. Nedosahuje síce jeho kvality, ale dotiahol to minimálne do rovnakej ligy.

 

Knihy sú rovnako zábavné, cynické a krvilačné ako citáty, podľa ktorých sa volajú. Abercrombie si vytvoril svoju vlastnú verziu Európy, kde sa vám opisy miest a ich obyvateľov budú zdať veľmi povedomé – Severania majú rovnako krvou presiaknuté zásady ako Vikingovia, Styrijci sú majstri meča, žoldnierstva a zrád a ich krajina určite len náhodou pripomína stredoveké Taliansko, Únia je akýsi zvláštny mix Francúzska a Španielska.

Príbeh samotný je nesený viacerými hlavnými hrdinami, každý z nich má svoje vlastné motívy a hlavne charakteristický štýl rozprávania, ktorý oživuje každú kapitolu. Najdôležitejším je však Logen - Severan Logen, Logen Deväťprstý, Logen berserker. Logen je prvý, kto sa pripojí k mágovi Bayazovi na jeho výprave na koniec sveta nájsť akúsi tajomnú zbraň. Logen sa nepýta, proti komu ju mág chce použiť, pretože nechce vedieť, čo naňho čaká. Jeho život je už aj tak dosť komplikovaný. Bayaz by mu možno aj tak neprezradil pravý dôvod. Ani jemu, ani ďalším členom výpravy: svojmu učňovi Malacusovi Quai, mladému Jezalovi dan Luthar, pomstychtivej Ferro a navigátorovi Chodcovi. Bayaz totiž patrí k mocným mágom – a nikto zo zúčastnených netuší, čo všetko o nich Bayaz vie, čo všetko vykonal a aké má zámery. Kým táto nesúrodá skupinka putuje kamsi na okraj známeho sveta, vojská Únie a Severu sa k sebe blížia a ich stretnutie bude zničujúce pre obe strany.

 

Abercrombie svojim postavám nikdy nič nedaruje, veselo do nich kope a tne, aby ich hneď potom prefackal. Veľa napovie, že najsympatickejšou postavou trilógie Prvý zákon je severský berserker, Logan Deväťprstý, ktorý nemá problém v zápale boja zabiť svojho kamaráta.

 

A ako znie Prvý zákon, ktorý dal názov celej trilógii? Je zakázané jesť ľudské mäso. Dôvody, prečo to tak je, nájdete v knihe.