Druhá svetová vojna je jedným z najfascinujúcejších úsekov novodobých dejín, nielen pre ten fenomén samotnej vojny ideológií, ale aj preto, že sa každý fas tvári, ako keby vo vojne sám bojoval alebo mal profesúru z vojnového obdobia. Skutočne - za svoj život som snáď nestretla človeka, ktorý by nebol samozvaným odborníkom na druhú svetovú vojnu v niektorom jej úseku, väčšinou preto, lebo videl filmy Zachráňte vojaka Ryana, Pád tretej ríše a možno minisériu Band of Brothers. To, že druhú svetovú vojnu netreba vidieť izolovane v rámci 20. storočia, ale treba vedieť aj čo sa stalo pred ňou, asi ťažko budem niekomu vysvetľovať... ale teraz som sa nechala uniesť, preto nechám učiteľkovanie na inokedy a podám vám info o filme, ktorý poodhalil jeden úsek backstage of World War version 2.0.

 

Bletchley Park. Niekto, kto má vysoký post v armáde, ale neviem hodnosť ani meno, lebo ho hrá starý Lannister a starý Lannister bude vždy starý Lannister, hľadá géniov na rozlúštenie enigmy, pomocou ktorej nacisti šifrujú svoje správy. Kde sa vezme, tu sa vezme Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematický génius, ktorý presvedčí vládu aj armádu Spojeného kráľovstva, že on je ten, kto enigmu dokáže rozlúštiť. Pretože je misia prísne tajná, ale potrebujú ďalších ľudí, Turing vymyslí rébus, dá ho uverejniť do novín a aj pomocou neho vyskladá vedecký team, ktorý sa celé dni pokúša prelomiť nemecký kód. Trápi sa, enigmu nie a nie vylúštiť, ale je sakra blízko. STOP. Ďalej neprezradím, lebo film je čerstvo v kinách a ja nechcem spoilovať, pretože film je výborný, herecké obsadenie výborné (Benedict a Keira Knightley sú tak, ako samotný film, nominovaní na Oscarov) a zapôsobí na vás atmosféra vojnových 40tych rokov bez zákopov a strelných zbraní. Filmu dávam 8,5/10, pričom hodnotenie je nanajvýš neobjektívne. V každom prípade, oplatí sa pozrieť, aj keď tento žáner a tématika nie sú vašou šálkou kávy. Samozrejme, historickú a faktickú relevanciu príbehu treba brať s rezervou, tak ako prevažnú väčšinu hollywoodskej produkcie zaoberajúcej sa niektorým úsekom dejín.

 

PS: Ak tento film chcete vidieť v kine, ponáhľajte sa, lebo ako je verejne známe, Alan Turing bol homosexuál. Preto nechcite riskovať, že film po 7. februári záhadne zmizne z programov kín.