Skúsme to teda. Jeden nemenovaný diskutujúci, joki01, sa pod článkami na obskúrnom, nihilistickom webe -DM- vystatoval, že je v obraze a upozornil insitných hudobných kritikov na jednu novinku, na najnovší produkt od umelca, ktorý si räpuje - hovorí Majk Spirit.


Áno, je to pravda, je to skutočnosť a audio-vizuálne orgány každého uvedomelého občana si môžu vychutnať na plné gule parádnu porciu našľahaného, čerstvého, nefalšovaného, slovenského räpu!

 

Účinky Majkovej Spirituálnej hudby boli testované autorom recenzie, na test použil vlastné oči, uši a postprocesing prebiehal v tej guľatej nádobe, ktorú má medzi plecami. Kraniocerebrálne traumy neboli doteraz potvrdené, psychosomatické následky asi ešte len prídu. Dosť bolo hľadania v medicínskom slovníku, takže aký je najnovší Majkov počin? Video začína a vidíme, že Majk vlastne nie je Spirit, ale SPIRI+ (čítame Spiriplus? Hm, zameníme "pl" za "t", pridáme kvačku nad "S" a máme Špiritus.). Potom sú zábery na peknú prírodu a hneď to začína. K tým záberom začne "flow" (myslím, že sa to tak odborne volá, no môžem sa mýliť) a to sú čudesné zvuky, je to také zvláštne zavýjanie, v ktorom sa dajú horko-ťažko rozoznať anglické slová a znie to tak, ako keď kedysi dávno (trias, jura, krieda) začal magnetofón žuť kazetu, zvuk sa potom tak podivne moduloval, naťahoval, prechádzal do chrčivých tónov a potom keď motorček magnetofónu namotal a požul dosť z kazety, reprodukcia sa zastavila. Tu je toto zavýjanie očividne umelcovým zámerom a posolstvom, opakuje sa, pridávajú sa do neho ďalšie pazvuky a v tej kakofónii sa s istým úsilím dajú rozoznať nasledujúce myšlienky: "demonstration"(?), "no fear to talk about it", "in the city I was made"(?), "ummmm dadatuc tuc tuuuuuc džug huhhhhh uaaaaa buc dum", "in your hands"(?), no čistá hrôza. Hneď od začiatku videa sa objavuje aj Majkov krásny, majestátny vták, ktorý je zdanlivo voči natáčaniu úplne indiferentný. Možno vták nie je Majkov, možno si ho len prenajal alebo ho má na operatívny lízing. Ale je krásny, tajomný a určite aj nebezpečný. Stačilo o vtákovi, na scénu prichádzajú dvaja jazdci na koňoch, čierny a biely! Sú komplet zabalení v takých čudesných fetiš handrách a to vrátane hlavy! Tajomné postavy uchopia do horných končatín valašky a začínajú krepčiť ako opreteky. Nebezbečne sa tým náradím oháňajú a Majk do toho nakladá, koľko mu kapacita pľúc, bránica, hlasivky a ostatný svalový aparát dovolí. Čo nechápem je, že Majk sa tam z ničoho nič zrazu objaví počas tej bitky a okrem neho tam ešte akýsi ujo sedí na stoličke, no neviem kto je kto, ale to zrejme nie je dôležité. Pozoruhodné je, ako ten biely fetišista prihrá čiernemu valašku a on ju len tak chytí, akoby ani nemal na hlave tú chujovinu. No nič to. Ešte sa v klipe objaví veľká vatra, postavy v mníšskych hábitoch s kapucňami, no a je tam aj záber ako Majk medituje v kostole.

 

O texte nemá zmysel hovoriť, lebo je to kopa nepredstaviteľných pičovín, ktoré nemajú ani hlavu, ani pätu. Ak by sa ten text napísal na papier, krava by to ráno zožrala, tak do obeda jej skysne mlieko a do večera v ukrutných kŕčoch zdochne.

Citát: "Slobodný zbojník Juro Jánošík je môj dvojník".

Kde je pochovaný Jánošík? Treba tam skúsiť odmerať seizmickú aktivitu, lebo Juraj sa tam v hrobe musí točiť ako lopatky turbodúchadla v softvérovo vylepšenom tedeíčku od Volkswagenu.

 

Po hudobnej stránke tomu vôbec nerozumiem, podľa mňa tam chýba, ehm, hudba. Choreografiu Majk prežíva intenzívne - búcha sa po hrudi, hrozí divákom, rozhadzuje rukami, zvláštne a precítene gestikuluje, tlmočník zo znakovej reči by možno vedel interpretovať nejaký zmysel, no mne to pripomína tanec Svätého Víta kombinovaný s elektrošokmi. Pozitívne je, že video má deklarovanú dĺžku 5:22, no už od 4:30 zvuky končia a od 4:38 sú seriózne "end titles" a tam rôzni dajrektori & egzekjútif prodjúser, helicam(!!!) a ostatná crew!

 

Hádam stačilo, ja si to už dobrovoľne nepozriem ani nevypočujem, to radšej vezmem bedničku na náradie plnú montážnych kľúčov, skrutiek, harabúrd a budem ju púšťať dole schodmi. Čo dodať na úplný záver? Deti neberte drogy, vezmite loptu, počúvajte kľudne Májka, Pali, Pečeňovú nátierku, Luncheon meat.... ak budete chcieť počúvať hudbu, Michalovi Dušičkovi sa radšej zďaleka vyhnite.