Máme čas ročných bilancií a vianočných večierkov, a tak sa vám môže stať, že sa dostanete na degustáciu vína, na ktorú vás pozvala vaša korporácia, kamaráti, sused, priateľka (ak toto spravila, neváhať a pojať ju za manželku). Bolo by teda fajn sa na túto degustáciu pripraviť, aby sme tam nevyzerali ako Fero, čo neprekročil prah IV.cenovej skupiny.

 

Pokiaľ vieme, že degustácia bude v pivnici u vinára, zvolíme vhodné oblečenie. Nie, nie nepôjde o žiadne smokingy, fraky a iné frky, ale skôr o tepelnú pohodu. V pivnici sa bežne pohybuje teplota okolo 12-14 C, takže spodnú polovicu tela je vhodné dobré zaopatriť. K tomu samozrejme patrí i pohodlná obuv. Samičky sa síce budú chcieť zviditeľniť vysokými šteklami pred samčekmi z radov kolegov, partnerov, atď., ale je možné, že to dopadne úplne opačne, ak rozčapia svoje ctené pozadie na klzkej dlážke. Tie šikovnejšie samičky, ktoré vedia využiť situáciu, túto hnusnú šmykľavú podlahu využijú ako zámienku zakliesniť sa (bohužiaľ i dlhodobo) do muža svojich snov. Ak je ich viac, dopadne to tak, že šéf vyzerá ako obvešaný vianočný stromček. Koštovka bude prebiehať buď vo vinárovej pivnici alebo miestnosti na to určenej pod názvom degustačná.

 

Ešte je pár optimistických vinárov, ktorí vezmú čriedu očakávajúcu chlastačku i do pivnice, čo väčšinou končí úrazom alebo škodou na jeho majetku. Takže pre zachovanie minimálneho dekóra vašej osoby, dávajte si pozor na:

  • Kam a ako šliapete po klzkej podlahe.
  • Po nádržiach s vínom (kovových i drevených) sa neklope.
  • Kanáliky popri nádržiach naozaj neslúžia na uľavenie si od vašich metabolitov.
  • Koštovacích ventilov sa nedotýkame, akokoľvek to vyzerá lákavo. Tiež by sa vám nepáčilo. keby vám niekto vyťahoval zo šuflíka vaše tajnosti. Navyše sa môže stať, že daný ventil zle zavriete a nielenže vytečie víno, ale vplyvom podtlaku sa nádrž zdeformuje a zničí.

Keďže si teraz povieme pár slov o degustácii a Pavlovove reflexy sú fakt a nie teória, odporúčam posunúť klávesnicu trochu ďalej.

 

Štandardná degustácia nasleduje obvyklým štýlom:

 

Postupné nalievanie vzoriek s výkladom vinára o danom víne. Slovenského vinára na rozdiel od bežného motroka jeho práca baví, takže sa občas stane, že jeho výklad bude zanietený a vás bude viac zaujímať obsah pohára. V rámci možností vydržte jeho výklad a budete odmenení záverečnou chlastačkou alebo množstvom ponúkaných vzoriek. Ak vinár uvidí váš záujem, určite vytiahne aj nejaké špécie z archívu, o ktorých ste nemali ani tušenia. Takže sa nebojte všetečných podotázok. S aktivitou ohľadom otázok to nepreháňajte. Majte na mysli, že naťahujete čas k ďalšej vzorke,  čo môže mať za následok znepriatelenie si vašich spoludegustátorov. Slovenský vinár má zmysel pre humor, takže vtipy a podpichovania sú vítané. Len si prosím nechajte doma trápnu vetu: cítim tam južný svah, kde máte kolu... Fakt už nie sme v 90-tych rokoch. Degustácia začína od mladých bielych, suchých vín, cez polosuché, polosladké a sladké. Potom nasledujú vína ružové a po nich červené. Vzorky sa nalievajú v degustačnom objeme, čo neznalým trotlom privádza na jazyk poznámky, či si nezaslúžia viac, alebo či sú u suchánkov atď. Nebojte sa, pokiaľ váš šéf neškudlil, alebo vaša korporácia nezaplatila najmenší degustačný balíček (porozmýšlať nad zotrvaním v nej), vína bude dosť. Z mnohých vlastných skúsenosti viem, že pri degustácii, i keď malého objemu, ale veľkého počtu vzoriek, nastáva stav opojenia oveľa rýchlejšie, ako pri kontinuálnom pití fľašiek vína. V tomto pozor hlavne u samičiek na dôsledky, nakoľko je vedecky dokázané, že majú málo enzýmu rozkladajúceho alkohol a stav opitosti nastáva pomerne skoro. Kolegov a vinára síce poteší váš striptízový taneček na stole, ale dokumentácia ostáva... Na stole býva zväčša drobné občerstvenie, a tak odporúčam jednotlivé vzorky zajedať a zapiť hltom vody. Ak vinár nalieva do klasických komunistických „degustačiek“  bez stopky, ani vína nebudú žiadna sláva. Pohár na stopke zabezpečí, že nebude zalapotaný od vašich spotených a mastných praciek a uvidíte i farbu vína a zároveň sa víno nebude ohrievať od vašich rúk. Takže pohár na stopke nie je žiadne hogo fogo, ale čiste účelová vec. Pohár sa snažíme držať za stopku počas celej degustácie. Zväčša sa to nedarí hlavne dievčencom, ktorým je asi stopka príliš tenká a potrebujú mať v ruke niečo objemnejšie a držia pohár za kalich.

 

Hodnotenie vín do detailov, čo všetko môžeme vo víne objaviť, nebudem opisovať, nakoľko by to zabralo ďalší článok. Na začiatku hodnotíme farbu. Mladé biele vína vína by mali byť bez žltého/zlatého náznaku, ak nejde o sladké výbery. U ružových vín nie je daná intenzita farby, a tak sú tolerované rôzne odtiene. Avšak náznak hnedastého odtieňa u ružového vína hlavne po okraji naznačuje oxidáciu, čo nie je žiadúce. Farba červeného vína závisí od odrody a intenzívnejšia farba nemusí znamenať „více adidos“. U staršieho červeného tolerujeme i hnedastý odtieň vo farbe. Vôňa, ako správne uvažujete, sa hodnotí nosom. Najviac vôní z pohára s vínom dostane jeho zakrútením. Je celkom zábavne sledovať laikov, ako napodobňujú krútenie pohára od skúsenejších kolegov. Väčšinou víno tancuje a hojdá sa v pohári ako na húsenkovej dráhe.  V lepšom prípade sa dámy na potešenie okolo stojacích pánov menia na miss mokré tričko a v horšom prípade si pán vypočuje nekonečné zavýjanie partnerky, ako to červené nepôjde vyprať z košele, ktorú dostal pred 10 rokmi k sviatku. Samičky sa zrejme antipatiou k matematike a fyzike snažia dosiahnuť krúžiaci pohyb v pohári pohybom pohára hore dole po vertikálnej línii. Tento druh pohybu vám tu naozaj nebude fungovať. Takže malý tréning doma (samozrejme s vodou): zoberieme si pohár, stále položený na stole. Držíme ho distingvovane za stopku a začíname pomaličky krútiť proti smeru hodinových ručičiek. Takto sa snažíme, aby sa vlnka po obvode pohára otočila 3-4-krát. Ak kvapalina ostala v pohári, rýchlosť krúženia zvýšime. Ak máme tento krúživý pohyb „v ruke“ , dvihneme pohár zo stola a skúsime zakrúžiť pohárom vo vzduchu. A finále? Elegantné zakrúženie a jemný nádych vône z pohára nosom – netreba ťahať až z päty. Vôňa by mala byť čistá rôznych druhov aróm podľa odrody hrozna. Nežiadúce sú pachy po octovine, kyslej kapuste, vajcovine, oxidácii (s výnimkou tokajských), myšine, spálenej gumy, zmoknutého psa, zatuchnutej kože, síre. Väčšina z vás vzhľad a vôňu ignoruje a prechádza k chuti.  Do úst si naberáme množstvo asi tak na jeden dúšok. Víno „preváľame“ v ústach a prehltneme. Snažíme sa zachytiť na jazyku aromatiku, kyslosť, sladkosť, intenzitu samotného vína. Pokiaľ sa v chuti nevyskytujú podobné problémy ako pri popise, u vôni iba pre seba a blízke okolie popisom zhodnotíme danú vzorku. V prípade odchovancov na zámockej sviečke bude stačiť laxné konštatovanie, či nám víno chutí, alebo nie. Každý má rád niečo iné a ak síce všetkým okolo víno chutí a vám nie, nie je dôvod ísť s davom. Takže ak nám víno nechutí, alebo sa nechceme tak rýchlo nadrať, zvyšok vína vylejeme do pripravenej nádoby. Takto pokračujeme bez ladu a skladu od vzorky k vzorke. Víno, ktoré nám chutilo, si zapamätáme (zapíšeme). To využijeme po skončení degustácie v nasledovnej chlastačke a hodovaní. K tomuto bodu programu netreba snáď žiadne poučenie. Možno vám chýba v bingu netradičných miest, kde ste to robili, vínna pivnica a máte ten skvelý nápad intímneho zblíženia sa s pohlavím opačným (rovnakým) napríklad na sude, poobzerajte sa, či v pivnici nie sú kamery. Asi by ste nechceli figurovať v kompilácii „Amatéri na sude vol. 6“. Pokiaľ vás tam pri tom vinár načapá a neurobíte mu žiadnu škodu, určite nespustí krik a nebude vás vyháňať s krucifixom v ruke. Akurát budete vďačnou vtipnou témou pri ďalšej degustácii.

 

Na záver sa patrí kúpiť si pár fliaš (kartónov) vína priamo od vinára. V prípade, že ste na degustácii s manželkou, priateľkou, spolubývajúcou, na konci degustácie budú jej kvokavé reflexy chrániace rodinný rozpočet už utlmené množstvom požitého vína a využite možnosť doplniť zásoby alkoholu v domácnosti. V bežnom obchode vám to nedovolí s argumentom napätého rodinného rozpočtu ( v skutočnosti musia ostať financie na 342. krémik na malíček na ľavej nohe). I keď vám až tak to víno nechutilo, kúpte si aspoň fľašku a určite vás v blízkej budúcnosti čaká návšteva nejakého slovenského zdravotníckeho zariadenia a tam sa nejaká tá butylka zíde.