Upozornenie: Nasledujúci text je kyberšikanou!

 

Pre Kristove rany na zemi, už sa naozaj netreba čudovať, že na Veľký piatok bolo vonku 10cm snehu, v televízii objavujeme stále väčšie a väčšie talenty a zdaniť nám idú aj holú riť. Internet ma dennodenne presviedča, že je všetko presne tak, ako má byť. Hlavne ten slovenský.

 

Je tomu už nejaký ten čas, čo som preventívne (vrámci zachovania ako-takého duševného zdravia) prestal sledovať diskusie na sme.sk a zive.sk. Vlastne som prestal chodiť aj na domové schôdze. Internetové diskusie na slovenských weboch totiž pripomínajú práve takú klasickú domovú schôdzu. Pamätám si, ako sa zhruba päť rokov dozadu riešilo zateplenie našej bytovky. Nejakým nedopatrením som sa na tej schôdzi ukázal aj ja, znížil vekový priemer asi na 82 rokov a vytrvalo trpel celé dve hodiny. Každý naokolo bol stavebný inžinier! Wow, hovorím si, to som v dome vzdelancov a zateplenie dopadne určite výborne! Žiaľ, na moje zistenie, pri druhom bode ohľadom postavenia vykrývača mobilného operátora, sa zo stavebných inžinierov stali zrazu fyzici a odborníci na vysokofrekvenčné zosilňovače. Bolo mi jasné, že tu niečo nie je v poriadku. Do tretice všetko naj - rekonštrukcia výťahov - a hľa, z každého bol zrazu estét-mechanik. Niekde medzi plesňami na pľúcach zo zatepľovania a rakovinou prostaty z vysielača mobilného operátora som si povedal, že už na tieto schôdze nebudem chodiť...

 

...na internet sa ovšem nechodiť nedá, tobôž nie, ak s ním žijete od polovice 90-tych rokov, a tak sa rovnakým prudkointeligentným debatám vyhnúť nedokážem a neraz aj zapojím: 

 

 

Po toľkých rokoch výdatného vnímania trollfestu z každej strany som dospel k jednoduchému záveru. Je to v našej náture. Teda tej slovenskej (Viete: Samo, C&M, Matica a tak, už ste o tej krajine počuli od tých holohlavých, Maďarmi a Čechmi stáročia utláčanými...). Avšak niektoré veci sú charakteristické len pre posledné desaťročia. Bleskurýchle prebehnutie niektorých "diskusií" prinesie zistenie a vyvodenie nasledujúcich faktov, bez ktorých sa v dnešnom (internetovom) svete nepohneme:

 

 

1. Kritika sa nenosí

 

Je až absurdné, kam to dotiahli niektorí výhercovia Superstar. Ani na jedno meno si aktuálne nespomeniem a bez výdatného googlenia by som si ani nespomenul, ale to je nepodstatné. Skúste niekoho skritizovať, že nebodaj nevie spievať, no šup, do toho!

 

- Ahaaaa, a ty vieš spievať lepšie? A čo si tam nešiel, há? Šak tos' už mal dávno vyhrať! Tak čo si otváraš hubu mój, há?

 

Je zaujímavé, ako adorujeme ikony, ktoré ešte pár desaťročí dozadu patrili k bežnému úkazu pri žatve alebo víkendovej práci na záhrade. No nedajbože si otvoríte hubu! Závidiaci budú závidieť. Hejtovanie. Na internetoch známe aj ako kyberšikana!

 

Skúste skritizovať obraz, umelecké veľdielo svetových rozmerov vystavované v jednej z nekonečného množstva alternatívnych galérií (od budúceho týždňa aj vo vašej kotolni), nech sa páči!

 

- Takže takto, tys' nakreslil lepšie, čo? A vernisáž si kedy mal naposledy?! Rozumieš vóbec umeniu?! Nemáš nato abys' pochopil tie plány a umelecké hodnoty.

 

Dostupnosť prostriedkov na umelecké vyžitie (rozumej kvalitných fotoaparátov, hudobných nástrojov...) sa vďaka imperializmu zvýšila, penetrácia je v rekordných výškach a stúpa. A teraz každý, kto máme foťák robíme umenie. Každý kto si stiahne fotošop je automaticky grafik-dizajnér a veľkosť zložky s hudbou na disku určuje, akým ste dobrým DJom! Niečo ale poviete proti ľuďom, ktorí "aspoň niečo robia". Kyberšikana! O vecnej kritike radšej už ani nehovorím. Skúste na internet napísať niečo zlé, nejakú zlú skúsenosť napríklad s reštauráciou. Dovi-dopo chalaň, to je na zažalovanie kvôli ohováraniu, určite si od konkurencie, alebo si len honíš ego. Mlčať treba, bonzáčik a udavač je už out.

 

 

2. Slušné správanie sa nenosí

 

Veď kto by dnes už začal stretnutie s pozdravom, pri požiadavke poprosil a následne aj poďakoval. Doba je rýchla, svet je rýchly, vy musíte byť vecný, rýchlo sa vyjadriť, chvátám-chvátám stále nemám klid. Hneď je každý kokot, kto píše proti vám, hneď treba každého uraziť, silnejší pes jebe platí niekoľkonásobne (pravdepodobne sa násobí stúpajúcou rýchlosťou internetu). Kthnxbye.

 

 

3. Nečítajte, nesnažte sa porozumieť, vytrhávajte z kontextu.

 

Moje obľúbené. Toto si všímam primárne v politických diskusiách:

 

A: "Vy ste kradli!"

B: "No ale vy ste kradli viac!"

A: "Ale v takej Ugande..."

 

Isteže, uvedené postupy sú len ťažko docieliteľné pomocou schopnosti myslenia. Tým totiž neoplýva každý, hlavne nie tí, ktorých frajerky majú priezvisko .jpg a hladina cukru prevyšuje IQ. A asi je zbytočné aj spomínať, že prístup "veď ten druhý sa nad tým zamyslí", tu je absolútne nereálny a všetka prax z diskusného krúžku na gymnáziu ide do hajzla. Ak si uvedomíme horeuvedené tri body, rozhodneme sa ich akceptovať a i napriek tomu navštíviť niektoré inkriminované kybernetické lokácie, nemôže sa nám už nič stať. Sme obrnení a dostatočne prozreteľní a odídeme z každej debaty víťazne a...wait..what?! My sa do nej vlastne ani nezapojíme. Internet tak ostane krásnou studnicou roztomilého rozptyľovania sa. Nasleduje krátky výber bezpečného obsahu, ktorý nám ostáva ako jediný na prijímanie, bez nutnosti okamžite dáviť. Prikladám názorné ukážky:

 

 

K týmto záverom ma priviedli pozorovania posledných mesiacov a je až šokujúce a alarmujúce, v akom veľkom množstve sa tento fenomén vyskytuje všade navôkol. V prostriedkoch MHD sa bojíme žltačky a okradnutia, po meste večer už radšej ani nechodíme, ale internet - ten je našou safe-zone, tam je všetko OK. Nechcem ani vedieť, ako budú prebiehať domové schôdze, keď budem ja (a ostatní návštevníci diskusií na sme.sk) v dôchodkovom veku. Teda, niežeby sme sa ho pri súčasnej sociálnej politike aj dožili, ale predpokladajme. Možno už budú prebiehať cez internet!

 

22:51:14 -!- p_kantor has joined #domovaschodza

22:51:14 -!- ServerMode/#domovaschodza [+ns] by spravca.net

22:51:14 [Users #domovaschodza]

22:51:14 [@spravca p_kantor stara_blaskova wassermann88 sexylejdy]

22:51:14 -!- Irssi: #domovaschodza: Total of 5 nicks [1 ops, 0 halfops, 0 voices, 4 normal]

22:51:14 -!- Channel #domovaschodza created Mon Apr  8 22:51:14 2013

22:51:15 -!- Irssi: Join to #domovaschodza was synced in 1 secs

 

A vôbec, koho práve teraz kyberšikanujete VY?

 

 

Pic by Gideonstyle