Už nejaký čas sa venujem dvíhaniu činiek. Kedže miest, kde sa dá bez blbých kecov od chlapíka za pultom a hrozby vyhadzovu (true story) bachnúť činka o zem, je relatívne málo, začali sme s kámošom (serus Martin) občasne navštevovať jednu crossfitovú posilňovňu. Aby ste si nemysleli, že chodiť tam je len tak, poskytnem vám tu pár rád, ako nebyť za čudákov ako my dvaja. Musíte skrátka získať správne crossfitové mimikry, aby vás miestna fauna prijala za svojho.

Handry

Normálne chodíte oblečení do posilky asi takto:

  • tričko s nejakou metalovou kapelou, príliš vyblednuté do práce, ale ešte je vám ho ľúto nosiť ako pyžamo alebo spraviť z neho handru
  • staré vyťahané tepláky, prípadne kraťasy, keď je veľmi teplo
  • ponožky, ktoré ste dostali od mamky na Vianoce
  • tenisky, podobný prípad ako s tričkom, ale je vám ich ľúto nosiť, len keď idete vysypať smeti

ZLE, ZLE, ZLE a ešte raz ZLE.

Do garderóby budete musieť poriadne investovať. Kedže crossfit je údajne funkčný tréning, treba nosiť funkčné veci. Funkčné tričko je základ, ak budete mať aj funkčné gate, tak super. Že to vyzerá jak legíny pre mužov (a.k.a megíny)? Smola. A to ste si ešte nedali podkolienky.

Na nohy si tiež nemôžete dať len tak bársčo. Vybrať si môžete medzi vzpieračskými topánkami, crossfitovými topánkami alebo nejakými fancy bežeckými topánkami. Čo sa týka značiek, odporúčam veci od oficiálneho sponzora crossfitu alebo spodného brnenia.Trojpásikové veci alebo veci s fajkou môžu byť tiež, ale už nebudete hardcore. Level up dosiahnete, keď budete nosiť tričko s názvom vášho gymu (lebo komunita), s mega nápisom crossfit alebo s nejakým crossfit heslom (Go hard or go home, Get crossfit or die tryin atd...).

Pre crossfitovaniachtivé dámy platí v podstate všetko, čo som napísal, legíny sú highly recommended. :-)

Mluva

Ďalším faktorom pre získanie crossfit mimikry je zvládnuť crossfitovú mluvu. Odteraz už nemôžete len tak obyčajne cvičiť, vy musíte robiť workouty. Na švihadle nemôžete robiť dvojité preskoky, ale musíte robiť double-unders. Už žiadny klik, ale push-up. Ale hlavne všetko musíte robiť as-many-reps-as-possible alebo for time. Prehľadný zoznam skratiek tu: https://www.crossfit.com/cf-info/faq.html#General10

Cvičba

Ak ste niekedy boli v posilke, tak ste možno začuli, že nejaké opakovania krát dáke série, či čo, a to celé s nejakou váhou, tak na to pekne zabudnite. Workouty nemajú žiadny systém a podľa mňa ich generuje nejaká aplikácia. Táto aplikácia má asi v obľube okrúhle čísla, lebo workouty často vyzerajú nejak takto:

For time:

50 box jumps, 24-inch box

50 jumping pull-ups

50 kettlebell swings, 1 pood

50 walking-lunge steps

50 knees-to-elbows

50 push presses, 45 lb.

50 back extensions

50 wall-ball shots, 20-lb. ball

50 burpees

50 double-unders

 

alebo aj takto:

15 min amrap@ 80%:

1.-4. min - amrap:

20 double unders

10 burpees

5.-9. min - amrap:

25 double unders

10 wallball shots

9.-15. min - amrap:

30 double unders

20 kb snatches

Takže workout by sme už mali a po dvadsiatich minútach čumenia na tabuľu aj pochopíme, čo od nás kouč chce. Takže to pekne odcvičíme a svoj čas/počet opakovaní zdieľame na socialistickej sieti a porovnávame si svoje výkony s ostatnými spolu-cross-cvičencami. Ak máme menej ako dvadsať a/alebo IQ menšie ako 100, môžeme pripojiť aj fotku, ako ležíme vyčerpaní na zemi a môžeme pripojiť aj zopár hashtagov: #wod #crsft4ever #somsadogrcalskoro #taknieskoro.