Koho budem(e) voliť? Už pár mesiacov každý vie, že vďaka šibnutému Igorovi skončila vláda, ktorá vznikla na základe výsledkov volieb z februára 2020. Bolo len otázkou času, kedy skončí aj vláda neschopného charizmatického dílera vodky Eda. Nechcem vypisovať chronológiu katastrof, kto kedy koho odvolal, ako sa striedali ministri, prípadne predsedovia vlád od toho osudného 29. februára 2020. Chcem sa zamyslieť, komu dať hlas teraz, ako si vybrať aby sa (podľa možnosti) nezopakovala rovnaká tragédia. Poďme sa teda spoločne pozrieť aké máme možnosti:

 

1. Pirátska strana - Slovensko

Čo je to pirátstvo? Pozrime si trebárs čo píše wikipedia. Pirátstvo sú násilné činy, previnenia proti cudziemu vlastníctvu alebo činy obmedzenia osobnej slobody, ktoré sú spáchané na zištné účely pri použití vodného alebo vzdušného plavidla na šírom mori alebo na iných územiach, ktoré nepodliehajú žiadnej štátnej moci.

To ako naozaj? Slovensko malo more tak niekedy počas paleocénu. To je ale detail. Nazvať stranu podľa pirátov s snažiť sa vyzerať seriózne - mne sa to zdá nezmysel. Nepoznám nikoho z kandidátky, nikdy som nepočul o tom, že by niečo spravili, nemajú reklamy ani žiadnu kampaň. Po zbežnom pohľade na ich transparentný účet by som sa aj rozplakal, ale keďže som bezcitná beštia, len som si povedal. Tak vám treba.

Na FB vykazujú akúsi aktivitu, sú tam príspevky, fotografie. Obrazový materiál sú pološialené, neurčité výkriky do tmy: „Láska je len jedna“, Klimatická zmena je realita“, Depolitizácia štátnej správy“ a podobne.

Voliť? Určite nie.

 

2. Princíp

Neviem, čo povedať k tomuto projektu. Napadá mi len jedno: nevyjde to. Ak sa táto strana dostane do parlamentu, tak ja prisahám, že za týždeň prejdem pešo okolo celého Grónska. Facebook prezentácia je dosť bizarná. Ale taký Rudolf Mačo (51.) vyzerá v podstate sympaticky. Jednotka kandidátky Atila Géňa** má trošku nešťastné priezvisko, ale zato (asi) mu chutí Zlatý Bažant. Je to starosta obce Žehňa. Na transparentnom účte (ktorý vyzerá dosť čudne) majú posledný príspevok 300€ v roku 2021 od Džemala Kodraziho (ten tam je celkovo 5x a z toho dva razy dal cca 10000€). Toten šrac vypatra kus jak dajaky lokálny Košicky oligarcha! Žiadny politický program som nenašiel (vyčerpali ma tie fotky), tak sem dám aspoň jeden bonmot z ich FB zmienok (30. 9. 2023, bez korektúry)

Strana PRINCÍP  odporúča majoritnemu obyvateľstvu byt aspoň 24 hodinn Rómom,  aby zažil to poníženie, diskrimináciu, segregaciu , rasizmus a aké je to byť občanom druhej kategórie. Skúste a potom píšte komentáre k príspevkom strany Princíp.

Voliť? Určite nie*.

*pokiaľ nie ste občan SR rómskej národnosti (ale aj pri splnení tejto podmienky, radšej nie)

**tak sme sa dozvedeli, že pán Atila Géňa zahynul pri nehode, zavalil ho traktor. Česť jeho pamiatke.

 

3. Progresívne Slovensko

Toto je ťažký kaliber a jeden z favoritov na celkové víťazstvo. Prezentácia na web stránke je perfektná, rovnako aj na facebooku. Čisté farby, responzívny dizajn, k tomu relatívne známe mená. Kto je to ten Šimečka? Aha... mne sa to meno spájalo vždy s novinami SME, hej ten starý Šimečka je tatko tohto mladého Šimečku. Mladý vyzerá šikovne, študoval vo svete, je na celkom zaujímavej pozícii v Európskom parlamente. Nepoznám ho poriadne, v telke však na mňa pôsobil nevýrazne, zišiel by sa mu ráznejší prejav a viac rečníckeho talentu, viac charizmy a schopnosť strhnúť ľudí. Na transparentnom účte lietajú tisíce eur, no s tými peniazmi by sa už dalo niečo seriózne podniknúť.

Toto vyzerá ako politický projekt, ktorý by nemusel dopadnúť zle. Napriek tomu, nemôžem sa zbaviť obavy, že keby vyhrali, vývoj pôjde po podobnej trajektórii ako OĽANO. Nemusí to tak byť, ale ťažko povedať. Na kandidátke je Plaváková, Truban, Valášek (ten je jediný aj poslanec NRSR). A napríklad aj kvázi-humorista Spišiak. Mimoriadne podozrivý je kandidát číslo 43, lebo vyzerá ako fanatický cykloaktivista. Inak, nevieme načo strany dávajú na kandidátku maximálny počet 150 kandidátov? Veď pravdepodobnosť že by sa všetci dostali do parlamentu je podľa mňa záporná. To skôr Princíp vyhrá voľby, ako PS bude mať 150 poslancov. Hlavné krédo PS je Budúcnosť tvoríme spoločne a Progresívne Slovensko ponúka stabilitu, predvídateľnosť a kvalitný program. Potom, čo v krajine vyčíňala partia, kandidujúca s číslom 5, to znie priam fantasticky.

Voliť? Možno áno. Určite áno, ak by ste nejakým nedopatrením chceli voliť... no... one time next time, veď vy viete koho.

 

4. Spoločne občania Slovenska

Prosím? No, dobre teda. Facebooková stránka vyzerá pomerne zmätene. Vo fotkách majú 7 nezmyselných záberov (logo, ceny potravín, rožky v nejakom obchode) a potom 3 videá: jedno s názvom (bez korektúry): Nezaplatená faktúra trestný čin ! Za tým budeme stať ! Druhé video patrí akoby inej politickej strane(?). Hovorí tam nejaký zaangažovaný občan a nad ním je logo STABILITA POLITICKÉ HNUTIE. Tak ja veru neviem. Tretie video má názov (bez korektúry): Bývali Americky prezident (vo videu je Trump, ktorý hovorí šokujúco o vojne na Ukrajine). Týmto by som skončil. Viac informácií netreba. Partia týchto kokotov nie je schopná ani napísať jednoduchú vetu bez gramatických chýb. Vedeli by riadiť štát? To určite! (Transparentný účet som nenašiel.)

Voliť? Rezolútne nie. To už radšej voľte číslo 2. Dozaista sa však lepšie ako voliť číslo 5.

 

5. Koalícia strán OĽANO a priatelia: Obyčajní ľudia (OĽANO), Nezávislí kandidáti (NEKA), Nova, Slobodní a zodpovední, Pačivale Roma, Magyar szívek a Kresťanská únia a Za ľudí

[Ten ťažký vzdych ste museli počuť] Zle. Všetko úplne zle. Absolútne, totálne, neľudsky, obludne, perverzne, obscénne, apokalypticky, príšerne, šialene zle. To, že sa Matovič dostal do politiky bola najväčšia tragédia tejto krajiny. Histriónsky Matovič, trpiaci spasiteľským komplexom a hnutie jeho riťolezov je explicitná manifestácia najčistejšej politickej debility. Je to zhmotnenie totálnej, nepríčetnej neschopnosti, nepredstaviteľného zmätku, zaslepenosti a nemohúcnosti. Keď sa OĽANO so šibnutým Igorom dostalo k moci, bolo to akoby pacienta (krajinu) chcel liečiť nedoštudovaný doktor od závislosti na pervitíne heroínom. Táto liečba mala bezprecedentné, devastačné účinky na všetkých zúčastnených. Po každom Igorovom excese klesala dôvera ľudí v akúkoľvek politiku a vôbec v zmysel zastupiteľskej demokracie. Poďakujme Igorovi, zato, že vzkriesil Fica. Samozrejme, nebol zlý len Matovič, lebo jeho súkromné firmo-strano-hnutie vynieslo do exekutívy (či do Národnej rady) najpodivnejšie kreatúry a dubiózne existencie, ako napríklad Marek Krajči, Eduard Heger, Anča Potrat Ježibaba Záborská (kurvafix!!!), Karol Kučera (!!!), Jozef Pročko (!!!!!), Erik Ňarjaš (!!!!!!!), Martin Čepček (!!!!!!!) a... toto si zaslúži samostaný riadok

Bc. ROMANA TABÁK

Táto osoba je presvedčená, že je stvorená pre politiku. Ja nedokážem adekvátne vyjadriť mieru môjho zúfalstva, zakaždým keď zazriem akúkoľvek novú informáciu od tohto velikána intelektu (ak máte sklony k sado-masochizmu, čítajte, čo rozprávala v parlamente. Podľa mňa ona ani nevie, že existujú prepisy z rozpravy.)

Nebudem zbytočne ďalej nadávať, nemá to zmysel. Ak by som mal postupne vymenúvať koľko kokotín narobilo OĽANO a Igor, koľko nepochopiteľných prieserov a problémov priamo a nepriamo zapríčinil, neskončil by som ani do volieb. Ešte pohľad na transparentný účet: majú tam slušných 77000 euro, určite však sú zahojení ešte zo štátneho príspevku za minulý volebný výsledok.

Voliť? Tak... ľudia, rozhodnite sa správne. Nevoľte OĽANO.

 

6. Komunistická strana Slovenska

Toto bude stručné. Web stránka nemá https. Napriek varovaniu v prehliadači som išiel ďalej. Našiel som tam tento text: „Cieľom Komunistickej strany Slovenska  je vybudovať socializmus – spoločnosť demokratickú, politicky a hospodársky pluralitnú, samosprávnu, prosperujúcu a sociálne spravodlivú, umožňujúcu všetkým pracovať, uplatňovať svoju usilovnosť a nadanie, poskytujúcu každému možnosť aktívne sa podieľať na vytváraní svojej vlastnej budúcnosti, zabezpečujúcu všetkým dôstojný život.“

Partia očividne pomýlených, smrteľne jebnutých ľudí. Mimochodom, KSS prečo ešte nie je zakázaná?

Voliť? Len v prípade, ak váhate medzi OĽANO a KSS. To určite radšej voľte komunistov.

 

7. Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana

Tomuto nerozumiem. Chápem, že maďarov žije na Slovensku veľa a teda zrejme veľa sa ich dokáže nejakým spôsobom stotožniť s touto stranou. Mne to však nič nehovorí. Šéfko tejto partaje účinkoval v politike, asi teda má nejaké kontakty a skúsenosti. Je tam aj Macko, ten viem, že je bývalý vojak a celkom často sa objavuje v rozhlase a v telke a komentuje dianie na Ukrajine. Web stránka funguje, facebook stránka žije. Facebooková galéria vyzerá ako exhibícia pána László Bindicsa. Na jednej fotke sa tvári prísne a hovorí: Bescülni kell a kétkezy munkát! Neviem čo to znamená, asi nejaké maďarské haiku. Niečo so špinavými rukami. Transparentný účet nemajú uvedený tak ako iné strany, financovanie však majú zdokumentované takto. Ešte k tým fotkám - napočítal som cca 40 záberov, na ktorých sa rôzni ľudia (asi členovia strany) fotia pri dvojjazyčných názvoch obcí. Ani toto neviem čo má znamenať. Má vzbudiť pocit spolupatričnosti maďarov žijúcich v týchto dedinách? Zdá sa mi, že kedysi to bola politická téma, kvôli ktorej sa viacerí politici dokázali hádať.

Ešte som si všimol taký detail: maďarsky hovoriaci ľudia často nesprávne používajú slovenské slovesá „môcť“ a „vedieť“. Aj Zsolt Simon má toto v názve videa: Maďarské fórum sa vie dostať do parlamentu. Vie sa dostať do parlamentu znamená, že vie kde je budova národnej rady a všetci členovia prejdu dnu cez vrátnicu. Zdá sa mi že tam malo použité byť sloveso „môcť“ v príslušnom tvare.

Voliť? Ak ste maďar, tak asi áno. Inak voľte hocičo, len nie číslo 5.

 

8. Vlastenecký blok

Naozaj? Och... dobre, poďme na to. Web stránka je dokonalá. Dokonalá katastrofa. Hocijaké 10 ročné decko by dokázalo spraviť lepšiu. Nemá https. Hlavné menu obsahuje položku: VOĹBY. Je tam veľké L s dĺžňom. Úderný slogan nesmie chýbať, no tak čo tu máme?

Štát zveríme do rúk odborníkom, nie politikom a amatérom.

Politika nie je obchod, ale služba národu !

Medzera pred výkričníkom tam skutočne je. Okrem podobných pičovín ma zaujali odkazy na facebookové stránky a na stránku s audiom z akejsi relácie Slobodného vysielača. Ďalej tam sú odkazy na NAŠI LÍDRI V INFOVOJNE“ a tým by sme to mohli aj uzavrieť. Ešte ma zaujal titulok: „Sme pripravení na občiansku neposlušnosťSK“. Neposlušnosťsk. Neviem čo to je za slovo.

Transparentný účet majú. A tu som sa ozaj trochu rozcítil. Majú tam 638 euro. A týmto srdečne pozdravujem pána Pipiša, ktorý poslal 30€.

Pipiš Rastislav, Ing
Bezhotovostný vklad - okamžitá platba
za trvaly mier

Voliť? Ak by ste chceli nedajsatan voliť OĽANO, určite voľte radšej Vlastenecký blok.

 

 

 

Keďže táto insitná politologická analýza ma značne vyčerpala, toto je všetko. Viac nevládzem. Ak by však bol záujem, dokončím ešte zvyšné dve tretiny politických strán, ktoré sú v ponuke na najbližšie voľby.