Všetky vírusy by mohli byť čoskoro minulosťou vďaka výskumníkom z MIT. Proti baktériám máme antibiotiká, ale proti vírusom podobnú zbraň nemáme a na každý vírus sa vedci doteraz sústredili individuálne. Rider a jeho team však prišli s unikátnym a elegantným riešením, ktoré jedného dňa vylieči otravnú nádchu a pandemickú chrípku (všetky verzie vrátane: vtáčia, prasačia, psia a mačacia).



Tento liek pozostáva s dvoch častí, jedna slúži ako detektor a práve táto časť zabezpečuje efektivitu voči všetkým vírusom, druhá časť je zbraň samotná. Ako si iste spomínate z biológie, vírusy napadnú bunku a presvedčia jadro -pomocou fejkových RNA - aby produkovalo viac vírusu. Tento mechanizmus je pre každý vírus rovnaký a všetky vírusy tak robia pomocou unikátnej dvojvláknovej RNA, a táto sa inde v prírode nevyskytuje. Keď teda detekčná časť DRACO zistí v bunke túto špeciálnu RNA dá zelenú druhej časti, ktorá aktivuje sebe-vražedný mechanizmus bunky.

 


Táto kombinácia je nielen neomylná (zistí každý tip vírusu), ale aj nenastaviteľná (vírusy budú musieť pekne zamakať, aby si vytvorili protiliek) a neškodná pre zdravé bunky.

 

antiviral

 

Toto vidno na obrázku, ktorý porovnáva hore bunky neinfikované (na pravo s DRACO, na ľavo bez liečiv) a dole infikované. V myšiach takto dokázali vyliečiť chrípku, polio a bežnú nádchu. Dúfame, že tento liek sa čoskoro dostane na trh, aby sme v budúcnosti pri pandemických nákazách proste šupli pilulu a nepanikárili (čakajúc na predražený liek).

 

Zdroj