Tak nám zajtra štartuje Le Tour de France. Budeme opäť chodiť do práce s hrdosťou rozprávať, ako to nášmu Peťkovi ide. Oblečení v zelených tričkách, preberajúc na obede šance na víťazstvo v etape po šichte v motrokárni. Budeme chvíľu hrdí Slováci, fanúšikovia cyklistiky. A to so sebou prináša jeden krástny sekundárny jav. Na cestách sa objavia vo zvýšenej miere zástupcovia mužského segmentu zvaného Mamil. Akože, Ty kurva nevieš, kto to je Mamil?

Podľa náučného slovníka Internetov, je to Middle Aged Man In Lycra. Do rodného jazyka nášho slovenského preložiteľné ako Muž stredného veku v lycre. Áno, viem, že aj táto defenícia nepomohla každému, a tak to poviem pre všetky DM skupiny – Mamil je ten pupkatý chlapík s plešinou, oblečený v popiči smiešnom obtiahnutom úbore, jazdiaci na drahom bicykli, hrajúci sa na Sagana. Kapíšto?

No myslím si, že po tomto úvode už každy z čitateľov DM sa osobne stretol s Mamilom. Preto som sa rozhodol napísať trošku hejtu o tychto postavičkách, pohybujúcich sa po našich cestách a lesných cestičkách. Zameriam sa totiž dnes na podkastu, či skôr grupu Mamilov, ktorí nepatria do zakladajúceho klubu tejto elity. Pôjdeme po tých Mamiloch, ktorí jazdia MTB (kurva, horské bicygle nee, šecko aby som vysvetľoval substrátu).

To je teraz taká veľka móda, jazdiť po lese a tváriť sa, že robím niečo pre svoje stresom zničené, tukom obalené telo. Alebo je to aj dobrá výhovorka resp. zdôvodnenie, prečo si Mamil musí dať večer pivo. No predsa dopĺňa vitamíny! Hlavne béčka, ale keď si dá citronového rádlera, má tam aj céčka. A ak pridá nejakú IPA/APA šmankocinku, dopíše si do denníčka aj prísun áčiek, éčiek a déčiek. Urobí si selfičko hore na kopčeku s pohárom oroseného, nech všetci vidia, že na to má. Myslím, ten mamil má na to. Aby vytiahol svojú tlstú riť a mastný pupok hore na kopec.

BIKE

Aby sa Mamil do toho lesa dostal, musí mať bike. Dôležite sú tri hlavné kritériá a pokokot pomocných. Najskôr cena stroja. Kedže Mamil už má vek a predpokladá sa, že má aj príjem, stroj musí stáť minimálne 105.000 PHP. Odporúča sa však mať cenovku začínajúcu sa 150k PHP. Všetko lacnejšie, čo sa nedajbože vyskytuje v Mamilovej garáži, má označenie záložák, zimák, rezervný a pod. Tým sa správny Mamil pochváli, že jeho park obsahuje niekoľko strojov.

Druhým dôležitým kritériom je výrobca rámu a komponentov. Kurník, jasné, že správny Mamil nebude drať svoju riť na slovenskom výrobku a českej sedlovke. Videl už niekto z vás Sagana na takej bycigly? No veď nie, a preto aj Mamil má len svetové značky. Nezaplatili mi ani holý oný, tak ich tu nebudem menovať.

A tretie kritérium je veľkosť. Kolies! Kto používa 26´´, nie je Mamil. Je to spiatočnícky zaspatý debil, čo nemá pár euri na moderný stroj. Už aj 29´´ sú polo off. Dnes jazdia na 27,5´´ alebo 650b. A jasnačka, že aj Fatbike je super Mamil positive vec.

Pozor, elektrobike je podľa Mamila totálna pičovina. To si kupujú buzeranti, pajáci, slniečkári a podobná pakáž, ktorej by mali zakázať vstup do lesa.

DRESS CODE

Oblečenie je najdôležitejšie. Bez toho nespoznáš Mamila. Najlepšie sú dresy teamov WT. To je tá časť cyklistiky, kde jazdí Sagan. Preto musíš každý rok urobiť update šatníku, aby si kurva náhodou nevyrazil s minuloročným modelom. To je fopá jak sviňa. Obtiahnuté dresy na pupkatom tele, prepotené už doma pri obliekaní. Elastické nohavice s cyklistickou vložkou, aby Mamilka riťka nebolela. Žiarivé farby, nech ho každý vidí. Normálny človek chce grcať, keď to vidí. Ženské sa smejú z týchto novodobých ritierov. (pls kolektor, ponechaj mi tak tých ritierov, ďakujem)

Ak si však myslíš, že toto je všetko o oblečení, mýliš sa ako opozícia, ktorá odvoláva Kaliho. Kde máš kurva boty? A to nemyslím tenisky. Mamil má na biku nášľapné pedále, a teda potrebuje tretry s kuframi. Keď potom tohto tvora stretneš, ako kráča vedľa biku, myslíš si, že sa posral. A to on len chúďatko nevie nôžku rovno na cestičku položiť, lebo veď tretry s kuframi.

No a samozrejme, že na hlavičke má prilbu. Tá prilba je veľmi dôležitá a nikdy, opakujem, nikdy si ju Mamil nedáva dolu z hlavy. Ani keď sedia na pive. Prečo? Aby predsa nebolo vidno jeho plešatú lysinu. A čo keď niekto iný urobi fotku, a v pozadí bude vidno Mamila, bez prilby a s lesknúcou sa plešinou. Preto je prilba veľmi doležitá a jej kúpa sa rovná vybavovaniu hypotéky v slovenskej banke.

A ešte zopár poznávacích znakov, ako ľahšie identifikujete Mamila.

  • Na začiatok svojej cyklodráhy sa privezie autom. No vážne, skúste si sadnúť na parkovisko pod Červeným mostom, počítajte, koľko chlapíkov v strednom veku sa dovezie na svojom autíčku, vyberie z neho bike, poskladá ho a vyrazí jazdiť.
  • Stravasshole – lepšie pre porozumenie je pozrieť si toto video
  • Bike repair and Servis – dám príhodu. Jazdím si tak po Cerovke a nájdem na pni sediaceho mužíčka. Žiadny trpaslík, ani tri želania mi nebol schopný splniť. Sedel tam jak puk, že dostal defekt. Hovorím mu, aby si ho opravil, lebo sme fakt boli cca 7-8 km od civilizácie, ale on, že to nevie. Fakt, chlapík, čo mal minimálne 35 rokov, bike drahší ako Ficove domáce hodinky, dres profi WT teamu a nevie si opraviť defekt. Zahral som sa na dobrého anjela, zhodil som mojím náradím plášť, zalepil mu dušu, nahodil späť koleso. A ten šťastný kokot mi povie, že ide späť na štart, aby si celý segment mohol zmerať ešte raz. Kokot jeden, som mal chuť mu ten plášť nanovo rozjebať. Proste Mamil si väčšinou nevie alebo skôr nechce opraviť bike.

No nič, stačí pre dnešok. Mám toho toľko, že by aj článok Mamil vol. II mohlo byť, ale nemám čas.

Žena mi oprala dresy, lebo veď nová sezóna a tak bolo treba dokúpiť. Dnes si dám saganovho majstra sveta, lebo cítim formu. Ráno som si dal zvýšený prísun cukrov, už minulý týždeň sa začínala rysovať forma, tak verím, že dnes to dám. Nejaký chuj ma totiž vyhodil z TOP 10 na niektorých segmentoch. Ráno som sa dobre vysral, takže som o pár gramov ľahší. Dnes poletím ako vietor. Pupok mi v tom novom drese neprevísa až tak hrozne, proste taká milá dobrácka pneumatika správne živeného muža stredného veku. Krízu nemám, nejebe mi ešte. Hlavu síce nemam oholenú, ale keďže vrch mám už komplet plešatý, zostalo mi len niečo na bokoch. To pod prilbou zakryjem.

Bike som si pekne nechal zoservisovať, veď je to môj miláčik Lefty. Žena mi aj pripravila novú plachtu do auta, nech sa mi na tých 2 km, čo mám z domu na Železnú nezajebká. Tak mi prosím držte všetci palce, nech dnes pokorím nejaké Strava Segmenty a stanem sa KOM.

PS: pozdravujem všetkých mojích parťákov z fóra