Vedcov aj laickú verejnosť odpradávna kvári hľadanie odpovede na jednu dôležitú otázku – existuje život po voľbách? To, že čítate tento text potvrdzuje, že áno. Ba čo viac, ani nie je na obed tma, hodiny nezačali ísť pozadu, ani vtáky nezačali lietať hore bruchom. V podstate je všetko rovnaké, takže teraz, keď sa nám prestali triasť ruky, vychladla nám hlava a odtŕpli bradavky, môžeme si zrekapitulovať uplynulé voľby. Jednak sú ešte čerstvé a dvojak by som chcel, aby ma o tri týždne sralo už niečo úplne iné.

Na úvod si dajme philosoraptor time a nejaké tie zaujímavé volebné paradoxy, ktoré každého škodoradostného fanúšika temnej irónie musia zahriať pri kardiostimulátore:

  • Smer už nie je väčšie zlo,
  • Smer bude vládnuť v obávanej formácii, ktorej sa každý slušný človek bojí snáď ešte viac ako Boris antikoncepcie, a síce v tzv. zlepenci,
  • predvolebná kampaň sa niesla v duchu hesla „zavri svojich starých rodičov v pivnici a pusti im Bičana“, aby prišli voliť hlavne mladí ľudia... a oni fakt prišli,
  • Smerácka predvolebná kampaň na istotu - o migrantoch tečúcich aj z vodovodného kohútika, zobrala Smeru tretinu mandátov a vykopla do parlamentu Mariána a Borisa,
  • stávkové kancelárie majú spoľahlivejšie odhady výsledkov volieb, než agentúry, ktoré sú platené za predvolebné prieskumy,
  • Boris v parlamente už vlastne nie je taká katastrofa, pretože viac Borisa v parlamente znamená menej Mariána v parlamente,
  • každý označuje Kotlebu za fašistu, on kvôli tomu podáva trestné oznámenia, lebo je jasné, že Kotleba nie je žiadny fašista, ale úplne normálny neonacista vidieckeho typu, wording, kokoti, wording!  
  • napriek tomu, že všetci vidia, že K-ĽSNS je strana neonáckov, nikomu zjavne nevadila až tak veľmi, aby ju úplne v súlade so zákonom o politických stranách postavil mimo zákon, takže ide asi o legitímnu politickú stranu,
  • a keď sa asi legitímna politická strana v slobodných a demokratických voľbách stoporí až do parlamentu, tak sú z toho všetci fpiči.

Ako píšem, irónia, ako ju máme najradšej – odzadu a bez predohry. A to som ešte nespomenul iné fun facts, ako napríklad, že sa do parlamentu na Borisovom šále zviezla aj Šimkovičová, ktorá najnovšie moderuje správy na novej Huďovej konšpirotelke, ktorá je vraj jediným skutočne nezávislým™ médiom. Áno, v nezávislom médiu pracuje poslankyňa NR SR. A mediálnym partnerom je Fun rádio. Mimochodom, Magát a Cuper sa u Mariána neprekrúžkovali, pretože Marián je rodinný typ, tak si do parlamentu zavolal rodinu a kamošov. Že jaká sranda. Snáď ešte väčšia, než volebný výsledok našich obľúbených strán Vzdor alebo Odvaha. Taký geniálny ťah, ktorý by hentým tragédom priniesol výsledok mimo úrovne štatistickej chyby, zatiaľ nevymyslel ani Putin. Aj keď samozrejme, v skutočnosti ide o zásah cudzích mocností.  

Všetku srandu mi ale pokazil facebook, aj keď môžem si za to sám, lebo som vedel, že povolebný facebook je asi ako facebook, keď zomrel Demitra krát tri. Na klasické povolebné hysterické evergreeny typu „jdu blejt velebnosti“, „sťahujem sa“ a „posledný nech zhasne“ som už celkom zvyknutý, ale čo dpč je „Hanbím sa, že som Slovák“? To sa fakt niekto dokáže hanbiť za svoju národnosť len preto, že voľby dopadli inak, ako podľa jeho predstáv? V prvom rade, človek by sa mal hanbiť iba za niečo, čo môže nejakým spôsobom ovplyvniť. Takže ak ste boli voliť, vyčerpali ste všetky legálne možnosti, ako s tým niečo spraviť. Čiže hanbiť sa môžete znova iba vtedy, keď sa strepete zo schodov v električke alebo keď čašníčke v pizzerii, ktorá vám zaželá dobrú chuť, odpoviete „aj vám“. Navyše, hanbiť sa za národnosť je asi rovnako prijebané ako byť na ňu hrdý, takže ste sa dostali na úroveň tých národniarskych tragédov, akurát ste na opačnom konci názorového spektra. Gratulujem.

A vôbec, fakt niekto čakal, že tieto voľby dopadnú nejako super dobre? Že v nedeľu na obed Fico poslednýkrát pretiahne Troškovú, zbalí sa do kartónovej krabice, pred dverami dá kľúče Procházkovi, Sulíkovi a Bugárovi, povie „Chalani, tak gratulujem, vyhrali ste. Ten fikus v rohu polievajte iba každý druhý týždeň!“, potom so slzami v očiach prejde koridorom nasratých občanov, ktorí po ňom budú hádzať záprdky a na konci ho bude čakať policajný anton? Lebo ak áno, tak by mal požiadať o miesto na Borisovej kandidátke.

A pre tých, ktorí už refreshujú skyscanner, mám tiež jednu šokujúcu novinku. Kotlebovci nie sú zďaleka prvou stranou hajlujúcich holohlávkov, ktorá je v európskom štáte v parlamente a hlavne určite nie poslednou. Tomu sa hovorí všeobecné volebné právo a ide o najväčšie plus a zároveň najväčšie mínus demokracie. A koniec-koncov, veľa škody tam nenarobia. Boris aj Marián sa už vyňadrili, že zatiaľ im stačí, že dostanú tie prachy za hlasy (5 mega a 4 mega eur) a do vlády ani za Boha (a za národ), lebo to by sa rýchlo zistilo, že tie ich jednoduché (Marián) a neexistujúce (Boris) riešenia sú vlastne úplne napiču. Podjebávanie z bezpečia opozičnej lavice im bude svedčať oveľa viac, takže v ďalších voľbách dostane každý po 15%. Jediné čo sa zmení bude, že budeme trochu menej riešiť Ficove rozkrádačky a viac dementov v parlamente. Bohužiaľ, asi aj v uliciach, lebo Marián je totálny anti-hipster, a kým doteraz bolo hajlovanie ešte aký-taký underground, tak sa teraz neonacizmus stane ťažkým mainstreamom.  A potom budú predčasné voľby, od ktorých niektorí ľudia, a vôbec netuším prečo, očakávajú úplne odlišný výsledok.

Takže sral to pes, prežili sme Mečiara, prežili sme Y2K, prežili sme El Niňo, prežijeme aj Kokotlebu. Alebo aj nie, ale to nám potom bude už jedno. Asi tak ako tým 40 % oprávnených voličov, ktorí sa na to v sobotu vyjebali. Na straš!