S touto novinkou, ako z vystrihnutou z osemdesiatych rokov prišli, kto iný, Japonci. Nevieme, či si nejaký fanúšik Návratu do budúcnosti konečne našetril na dva ventilátory a pár akumulátorov, aby mohol konečne rozkázať svojej slepej žene nech ušije Mártyho bundičku budúcnosti iba podľa zvuku. Alebo toto všetko zmákol sám staručký pustovník, ktorý bol inšpirovaný nadčasovou módou Severnej Kórey.

Faktom je, že tento produkt nie je len koncept, naozaj sa predáva. Čo je na klimatizovanej bunde revolučné, okrem jej schopnosti nasrať spotených ľudí naokolo závanom teplého a zvučného vánku, je efektivita chladenia. Je totiž oveľa jednoduchšie ochladiť podpazušie, ako celú budovu.

Ako vieme Japonci majú momentálne trable s energiou, a toto oblečenie ide na dračku rýchlejšie, ako ich stíhajú vyrábať. S cenou pod sto eur, za jedenásť hodín chladu na jedno nabitie, by sme módne harakiri v prípade horúčavy určite aspoň tristotisíc krát zvažovali. Ak ste sa niekedy v lete prevaľovali v posteli a nevedeli ste kvôli teplu zaspať poteší vás, že spoločnosť vyrába aj vankúše a matrace.

Zdroj