Všetci - nekrúť hlavou a netvár sa, že si neskúsil - dobre poznáme efekt trávy na naše vnímanie hladu. Dokonca aj vaši rodičia, prarodičia, učitelia a všetci, od ktorých by ste to nečakali, tento efekt poznajú. Vedci totiž zistili, prečo si nemôžete od kolegu počas obednej prestávky, ukradnúť len jednu hranolku, alebo na party dať len jeden chip. Náš organizmus totiž pri konzumácii tučného jedla automaticky produkuje (kdesi v hornej časti čreva) endokanabinoid, telu vlastnú chemikáliu, ktorá stimuluje hlad. Z hľadiska evolúcie bol tento proces nutný, aby sme neumreli hladom, keďže tuky sú dobrým zdrojom energie. Momentálne je nám tento proces na obtiaž a brutálne kvôli nemu priberáme. Bielkoviny ani cukry tento proces neaktivujú, to však neznamená, že sa máte zamerať na sladké - väčšina sladkostí obsahuje dosť tuku a vytvára hlad iným mechanizmom (rýchlo nám po nich klesne krvný cukor a sme opäť hladní).

 

Ako túto informáciu môžete prakticky využiť? Za triezva si miesto husacích hodov dajte šalát, a dajte si do dresingu viac olivového (alebo iného "zdravého" oleja), rýchlejšie tak šalát zhltnete a bude vám viac chutiť. A ak sa bude niekto čudovať, čo zrazu (po zelenom zladení) jete štvoro na pätoro, kľudne sa na tento článok odvolajte (ak si naň dokážete spomenúť). Myslite však na to, že táto diéta vás o druhej ráno v krčme toho imidžu životom znaveného orangutana nezbaví.


http://medicalxpress.com/news/2011-07-endocannabinoids-body-natural-marijuana-like-chemicals.html