V úvode si hneď povedzme, že je zbytočne tváriť sa, že dobrí šéfovia neexistujú. Že nie sú ľudia, ktorí sa vo svojej práci vyznajú, vedia podriadeným pomôcť, dokonca môžu byť aj kamaráti. Lenže okrem toho, že výskyt takýchto prírodných divov je rovnako častý ako granty pre umelcov v banskobystrickom kraji, o takýchto ľuďoch sa dajú písať nanajvýš slniečkové hejtfrí blogy, ktoré tu nevedieme. Preto to bude o úplne opačnej strane spektra, o kokotoch, ktorí sa narodili len preto, aby iným znepríjemňovali život. A aby to bolo pestrejšie, dáme si hneď niekoľko typov.

 

 

Posteľová kariéristka

Ženy v pracovnom procese nie sú dobrý nápad - "Ja som v takom super ženskom kolektíve," nepovedal nikdy nikto. Ženy na vedúcich pozíciách sú ešte horší nápad. Tento typ je úplne najhorší. Ich matky im pravdepodobne hovorili, že keď strávia väčšinu dňa pred zrkadlom, tak z nich nič nebude. Mýlili sa. Nie sú dosť pekné na to, aby sa nechali oplodniť o dvadsať rokov starším podnikateľom, ktorý by im kúpil biely Mercedes GLK, aby sa cítili v meste bezpečne, ale sú povahovo a inteligenčne vybavené rovnako ako tieto luxusné štetky. V práci každý vie, komu otvorila svoje ústa a zvyšné dve diery na to, aby sa dostala tam, kde je, a všetci sa tvária, že je to vďaka jej schopnostiam. Lenže tie jej schopnosti sú hlavným problémom pre jej podriadených. Keďže väčšinu času vo firme strávila prieskumom toho, ako a cez koho sa čo najrýchlejšie katapultovať na manažérsku pozíciu, z praktických vecí vie hovno. V praxi to vyzerá tak, že svoju prácu hodí na niekoho ochotného z tímu a svoj pracovný čas trávi kávičkami s pizdami podobného charakteru, prípadne sa snaží osobnostne rozvíjať svojich podriadených tým, že im dáva hodnotné rady do života na zbytočných mítingoch. V zásade je neškodná, kým s ňou vo všetkom súhlasíte.

 

Ja môžem, ty musíš

Toto je ten typ ľudí, čo vám v živote neprepáčia chyby, ktoré oni robia stále. Typický príklad je šéf, ktorého minimálne meškanie na míting je desať minút, ale presne v prípade, keď máte vy veľa roboty a prídete o dve minúty neskôr, je on načas a zdrbe vás, prečo meškáte. Človek, ktorého neviete zastihnúť ani v pracovnom čase a on sa nasere, že si vypnete mobil počas dovolenky na opustenom ostrove. Zmrd, ktorý vám povie, nech nemáte v maile pozdrav BR, ale best regards, lebo však treba mať nejakú úroveň a sám v mailoch nemá ani pozdrav. Týmto syndrómom môže trpieť aj dobrý šéf, problém je, keď ním trpí šéf, ktorého životným poslaním je ukázať vám, že ste len zbytočný šváb v korporátnom mlynčeku.

 

Mikromanažér

V zásade ním môže byť aj dobrý šéf, ktorý chce mať vo všetkom istotu a všetko chce mať dokonalé a tak s ním budete pravidelne trčať na calloch, kde si bude kontrolovať čísla v exceli alebo diktovať vám, čo máte zmeniť v mejle bez toho, aby si uvedomoval, aké je to otravné a ponižujúce. Horšie je, keď máte šéfa, ktorý nič užitočné nevie a rozhodne sa, že jeho prínosom bude, že každú vec čo robíte, s vami prejde trikrát a máte pocit, že vám pôjde aj radiť, ako sa lepšie vysrať. Pre tých ľudí, čo si to nevedia predstaviť, to prebieha asi takto - napíšete pravidelný mail (aký ste písali päť rokov predtým, než váš mikrojebnutý šéf bol šéfom) a pošlete ho šéfovi na kontrolu. Ten vám zavolá naspäť a povie, čo všetko máte zmeniť, čo býva väčšina mailu, pošlete mu druhú verziu, to už vám nevolá, iba pošle mail naspäť s pár opravenými frázami, ktoré spravidla bývajú gramaticky nesprávne, na rozdiel od tých pôvodných. O týždeň pošlete tento istý mail a šéf vám vynadá, prečo ste si to s ním neoverili, lebo to, že ste pred týždňom na tom strávili dve hodiny (a nič sa odvtedy nezmenilo), sa už neráta.

 

Korpozmrd - kariérový alpinista

Tento píčus je voľne kombinovateľný so všetkými predchádzajúcimi druhmi a vyskytuje sa často v korporáciách. Aj keď možno aj v štátnej správe, ale tam som nerobil, lebo si vážim sám seba. Hlavným poslaním tohto čuráka je kariérny rast a ten dosahuje dobrými vzťahmi s nadriadenými. Dobré vzťahy si buduje profesionálnym riťolezectvom, pri ktorom má absolútnu názorovú flexiblitu a v prípade núdze sa vôbec nehanbí ojebávať. Je to človek, čo sa vie dokonale tváriť, že buduje lepšie zajtrajšky a vytvára si auru odborníka na všetko a v skutočnosti nevie nič užitočné okrem prázdnych fráz, a  keďže to do politiky nedotiahol, vyciciava korporácie. Od tohto chuja môžete čakať, že budete prezentovať niečo, o čom vám pred chvíľou povedal, že je to super a v tom niekto vyššie postavený povie, že je to blbosť a váš skvelý šéf vám podrazí nohy a súhlasí, že je to na hovno. Všetko len aby vyzeral dobre. Človek, čo vymyslí nový zbytočný report, len aby vám ho zakázal posielať, keď ukazovatele nie sú dobré. Je schopný vynadať vám, keď pošlete niečo, čo vyzerá zle, aj keď je to pravdivé a sám chcel, aby ste to posielali. Nikdy nebude nesúhlasiť s nadriadenými, zlé správy čo najobratnejšie maskuje, alebo ich vôbec nepošle. Okrem toho si bude vymýšľať vlastné ukazovatele, ktoré zhodou okolností ukážu jeho nesmierny prínos pre firmu. Od takýchto chujov som zažil vysvetlenia, že medzi aritmetickým a váženým priemerom nie je rozdiel, videl som delenie nulou ( 0/0=100 percent, super výsledok), dostal príkaz zväčšiť zelenú časť prezentácie a skryť červenú. Môj posledný exemplár si vyrátal vlastnú úspešnosť na 99 percent a dodnes nikto nevie ako. Aj keď náhodou dostanú šéfa, ktorý ich pretvárku rýchlo prekukne, okamžite sa uchytia v inej časti firmy, len aby otravovali životy iným ľuďom. Ešte aj pred vami sa budú tváriť kamarátsky, aj keď si o vás myslia, že ste kokot, všetko len aby sa vyhli konfrontácii.

 

Bonus: Český šéf

Hovoriť o zmrdoch na manažérských pozíciách a v živote nemať za šéfa českého mudrlanta je rovnaké, ako keď žena s tromi kerkami a piercingom na bradavkách odmieta anál, lebo to bolí. Sám neviem, čo som chcel povedať týmto prirovnaním. Existujú mnohé stereotypy o našich západných susedoch, ale ja si dovolím spýtať sa, je to naozaj stereotyp, keď sa s týmito exemplármi stretol aj priemerný člen kysuckého vzdoru, ktorého najdlhší cestovateľský zážitok bola cesta autobusom do okresného mesta zaregistrovať sa na úrad práce?

Typické české vlastnosti u vášho šéfa sú pre vás bolestivejšie než amputácia slepého čreva gumenou lyžičkou. V prvom rade musím spomenúť legendárnu českú šetrnosť, čo oceníte nielen pri zvyšovaní platu, ale aj pri obyčajných rozhovoroch, kde vám len tak medzi rečou spomenie, že ste príliš dobre platený. Samozrejme, sľubovať vám vie všetko možné aj nemožné, ale keď príde na činy, tak vás odjebe a povie příšte. Pre firmu je fajn, že firemné zdroje šetrí rovnako ako pohonné hmoty na ceste do Chorvátska. Ja som to pocítil napríklad pri organizácii workshopu pre dvadsať ľudí, kde mi môj český chuj dal zaujímavú úlohu: "Sežeň nějaký kafe, ale ať náklady nejdou na mně." Tradičná spoločná večera pre účastníkov sa nekonala, lebo "Počkáme, jestli nás někdo někam pozve, že jo." Takéto skúsenosti vám spôsobia nutkanie udrieť roxorom každého človeka, čo povie, že Česi na oktávke tdi s vypnutou klímou a chlebom s paštikou na letných dovolenkách sú len mýtus.

Ďalší bonus je české cimrmanovstvo, keď je šéf odborník na všetko a niečo, čo práve popiera to, čo on tvrdí, tak to je špatně. Vyrátal si niečo, čo nevyzerá dobre, máš to špatně, čo na tom, že matematické pravidlá tvrdia to, čo ty. Došiel hromadný mejl, ktorý popiera to, čo tvrdil pred chvíľou šéf? V mejlu je to špatně. Prezentuješ niečo množstvu ľudí? Každé dve minúty ti skočí do reči, aby doplnil, čo hovoríš, lebo on to vie najlepšie. Oproti takýmto Čechom pôsobí aj slovenská oblasť s najväčším množstvom mudrlantov (BB) komicky.

Na záver nesmieme zabudnúť na krásny český prízvuk v angličtine, ktorý môžete iba nenávidieť, alebo viac nenávidieť. K tomu prirátajte ešte krásne české internacionálne frázy a neochvejnú istotu, že slovosled, metafory a prirovnania sú v každom jazyku rovnaké a máte dokonalý exemplár. Pre ľudí bažiacich po príkladoch mám svoje dva obľúbené - do not mix pears with apples, jump on it.

Najhoršie na tomto je, že český šéf môže mať ku svojmu čechizmu nakombinované aj ľubovoľné vlastnosti z hore uvedených, napríklad český korpozmrd-mikromanažér. Prípadne ešte horšie, môže to byť žena.