Mám problémy s ovládaním vlastného hnevu. Onehdy som sa zobudila na to, ako dávam Nelsona vankúšu a bezhlavo ho tlčiem päsťou. Netuším, o čom bol sen, ktorý tomu predchádzal, lebo v skutočnosti ma tak dokáže rozhodiť iba cuketa a tohoročná novinka – holuby. Nesnažte sa mi nahovoriť, že vám tiež nepijú krv.

 

Môj vzťah s holubmi považujem za značne naštrbený, odkedy sa mi štyridsaťkusový roj usídlil na streche. Len tak, bez opýtania. To, že mi systematicky obsierali parapety a balkón, by som možno predýchala, a prijala toto spolužitie vo vzájomnej symbióze iba so škrípaním zubov, ale keď začali počas vetrania nalietavať do môjho hniezda, niečo sa vo mne zlomilo. Chodím sa snáď ja špacírovať do ich hniezda? Stačil by prirodzený rešpekt z ich strany a všetko mohlo dopadnúť úplne inak. Každý príbeh má však dve strany.

 

Bývam v zaľudnenej obytnej zóne, čo skomplikovalo moju situáciu. Rozhodla som sa preto kontaktovať Mestský úrad s prosbou o pomoc pri odstránení okrídlených potkanov. Dostalo sa mi zamietavej odpovede. Vraj mi predstavitelia samosprávy nedokážu pomôcť, pretože sami majú problém s premnoženou háveďou na námestí, ktorú hojne prikrmujú ázijskí turisti. Keby ich radšej hádzali do woku... Skúsila som sa obrátiť na RÚVZ a RVPS. Dôrazne som vysvetľovala, ako mi tretí týždeň tečie oko po zápale rohovky, strácam nervy, a pri každom hrkú, ktoré počujem, cítim, že sa mi bohapusto vysmievajú. Neúspešne. Vraj sa mám vynájsť. Ebémci! Ja sa viem vynájsť, ale nech sa mi nevyhrážajú trestným stíhaním za svojvoľné usmrtenie alebo zničenie hniezda. Zašla som teda po radu za kamarátom, ktorý chová poštové holuby a opísala mu moje trápenie.

 

- „RoRa, ty si nikdy nečítala Bielu veľrybu? Zvieraťu sa predsa nemôžeš pomstiť!“

-„Peťo, ja sa im nechcem pomstiť, ja sa ich chcem zbaviť, alebo ich zmasakrovať.“

- „Radšej sa nauč premýšľať ako holub...“

- „No prepáč, ale odkedy mi vyoperovali hrvoľ, ťažko sa môžem vcítiť do jeho kože.“

- „Dobre teda, skôr než im začneš stínať hlavy mačetou, skús na balkóne povešať blyšťavé predmety a...“

 

Nové vedomosti o procese likvidácie vo mne vzbudili nádej. Nedala som sa zlomiť. Rozhodla som sa zaujať športový prístup a zahrať si s nimi Hry o život. V prvom leveli som na balkóne rozvešala CD-čka Ani Kompletné diskografie Jethro Tull a Moravanky, hompáľajúce sa na šnúrach, ani vypchatý sokol od starkej ich neodpudili. Sokol však začal po druhom daždivom dni zahnívať. Na webe som našla prípravok proti holubom, ktorého účinkom mala byť zmyslová dezorientácia vtákov. Objednala som si teda dávku na celoplošný postrek, vytrepala sa na strechu a vyšpliechala tam tých päť litrov, nech ich z toho rozdrapí. Efekt žiadny, len mňa šlo rozdrapiť nad zbytočne minutou päťdesiatkou.

 

Ultrazvukovú rušičku sa mi ozaj nechcelo kupovať, a tak sme zbúchali dokopy drevené laty a do nich v ružicovitom rozmiestnení navŕtali polmetrové oceľové ostne. Výsledkom tohto dômyselného, odpudzujúceho systému bolo, že si spravili hniezda medzi tými ostňami. Vydrbali so mnou. Ocenila som ich schopnosť adaptovať sa na novovzniknuté podmienky a vytiahla som do hry vzduchovku. Kto povedal, že nemôžem poľovať na holuby? Nemajte mi to za zlé, pôvodne som to s nimi myslela dobre a riešila situáciu mierumilovne. Nie je to moja vina, ak si nedali povedať. Ďalším levelom bolo tzv. „Kto z koho!“. Obetovala som nedeľné popoludnie, sadla si na strechu a striehla na každý prílet. Vždy keď sa priblížili, vystrelila som. Pár radlerov na priamom slnku zapríčinilo, že som trafila iba šiestich a všetci prežili. Neplánovala som ich zabiť, chcela som ich iba vystrašiť. Podvečer nepriletel ani jeden.

 

V stredu som sa vrátila z práce vo večerných hodinách, otvorila okná nech sa vyvetrá, a ten bastard vletel opäť do obývačky. Neovládla som sa a praskli mi nervy. Vyhnala som ho von a siahla po Flobertke. V amoku stojím na streche a nasadzujem tlmič. Zdvihol sa vietor, s ním prach a mne sukňa. Verím, že v tej chvíli mi bielka sčerneli, za mnou sa zatiahli mračná a prišli traja jazdci z apokalypsy. Namierila som, ozval sa tlmený výstrel a splašený trepot krídiel. Vzduchom sa rozletelo perie a holub bezmocne padol k zemi. Kým som k nemu prišla stihol sa pozviechať. Počas sledovania nemotorného pokusu o vzlet za zvyškom kŕdľa som pochopila, prečo som mu naozaj chcela vziať život. Závisť. Spokojne si lietať a srať na ľudí musí byť neskutočne oslobodzujúci pocit...

 

*****

 

Už keď som ju prvýkrát uvidel rozdúchať shishu na balkóne, bola mi sympatická. Všimol som si, že po mne poškuľuje očkom. Bol som si istý, že sa jej tiež páčim, lebo zvyčajne po mne ženy hodia iba kôrku chleba alebo papuču. Jej strecha bola prázdna, tak som bez zaváhania využil príležitosť nasťahovať sa. Chcel som, aby sme si rozumeli, tak sme jej s celou rodinou každodenne tvorili všakovaké obrazce na oknách, nech vidí, že máme estetické cítenie. Na balkón sme znášali potravu a štrk ako darček na uvítanie, nech vie, že nie sme skúpi.


Imponovalo mi aká bola hravá. Každý deň vymýšľala nové spôsoby ako nám spríjemniť život. Žene sa najviac páčili ligotavé visiace objekty. Buzerovala ma, že vôbec nie som kreatívny a nesnažím sa nám domov zútulniť tak ako ona. A čo som sprostý aby som vešal vianočnú výzdobu v auguste? Neurazím predsa pani domu, ešte by si pomyslela, že si nevážime jej snahu.

 

Nemôžem tvrdiť, že sa mi nepáčili jej návštevy, ale pri tej poslednej to trochu prehnala. Nemali sme síce pripravené žiadne predkrmy, ale kvôli tomu na nás strieľať nemusela. Neutrpeli sme vážne zranenia, a tak sme s chalanmi osnovali plán boja. Nakoniec sme sa však zhodli, že nebudeme svine. Možno ju len naštval hurhaj pri včerajšej oslave. Môžem snáď za to, že sa Ďusimu podarilo spamätať po náraze do rozvodnej skine? Skúsim jej to vysvetliť o pár dní, ak sa upokojí.

 

Tuším, že jej hrrrabe. Chcel som ju slušne pozdraviť a vyhlásiť prímerie, no ona na mňa bezdôvodne zaútočila hadicou z vysávača, pričom tretím náprahom rozflákala vázu. Chuderka, ani trafiť sa nevie. Kľučkoval som miestnosťou ako jastrab, no v panike som zo zobáka vypustil večeru pre decká. Márna snaha o zblíženie vo mne vyvolala vlnu frustrácie, a tak som jej po záverečnom nálete na kubánsku osmu aspoň obsral plazmu. Tam máš ty suka, keď sa nechceš spriateliť. Myslel som to s tebou dobre. Zaletel som po zrno a vrátil sa domov, kde ma moja drahá vítala s roztiahnutými krídlami. 

 

Pri pokuse o únik ma zložila čistým priestrelom ľavého krídla, no tupý náraz po páde ma prebral do reality pomerne rýchlo. Našťastie som zdrhol skôr, než ma stihla doraziť. Pre chlapov v partii som sa stal vojnovým hrdinom nevídaného formátu, a tak ma zvolili za veliteľa útočnej letky...