Žiarenie chceme využívať. Ideálne zmysluplne, na mierové účely a bezpečne. Lebo síce je to dobrý sluha, ale je aj vrtošivé a najhoršie je, že nevidno, čo nám vystrája nie že poza chrbát, ale aj pred očami. Kým sa na to prišlo, zopár ľudí si pri tom spálilo nie len paprče. Neskôr si povieme pár príkladov. Teraz zase trochu nudy.

Ionizujúce žiarenie môže na bunky vplývať tak, že si to bunka nevšimne, alebo jej dodrbe genetickú zakódovanú informáciu a pri ďalšom delení bunka zmutuje, lebo má chybné infošky z manuálu, alebo ju jednoducho zabije. Najcitlivejšie na žiarenie sú bunky, ktoré sa radi a veľa množia. Kostná dreň, pohlavné žľazy, črevo. Najmenej svaly a ku podivu centrálny nervový systém. Tak isto, čím je jednoduchší organizmus, tým lepšie to znáša. (Vtipy o rezistentných jednobunkovcoch v zelených tričkách o 3 2 1...) Účinky delíme na deterministické a stochastické.

Deterministické – po dosiahnutí určitej dávky ste v prdeli. Niekde sa to prejaví. Ak vás to lízlo menej, máte šancu sa z toho dostať. Typická je choroba z ožiarenia. Tí, čo ste videli na HBO seriál Černobyľ, tak tak nejako. Má 4 fázy. V prvej máte iba slabosť, smäd, bolesť hlavy, zvracanie. Druhá fáza je klamlivá. Príznaky ustupujú, je to však ticho pre sakra hnusnou búrkou.  Tretia fáza sú týždňové horúčky, poškodenia slizníc, vnútorných orgánov, krvavé hnačky, zvracačky, biele krvinky fuč, zákaly, opuchy, nič príjemné. Ak ste nedostali smrteľnú dávku, dá sa z toho vystrábiť, telo nejako zregeneruje. Rátať musíte s nejakými chronickými následkami. Zhrubnutá koža, tenká precitlivelá koža, skrátka nejaká dermatitída.

Stochastické účinky sú náhodné, pravdepodobné. Môže dôjsť k poškodeniu, nemusí, môže dôjsť k poškodeniu až následovnej generácie. Napríklad typické mutácie zase po Černobyle. Nárast výskytu rôznych druhov rakovín, či mutácie u detí narodených po havárii.

Keďže telo tvorí z väčšej časti voda, dochádza ku ionizácii molekúl vody v tele, vznikajú radikály, molekulový vodík, peroxid vodíka, produkty rádiolýzy vody a to bunkám fakt nerobí dobre.

Kým sa na toto všetko prišlo, pár ľudí na to škaredo doplatilo. Objavenie rádia spôsobilo ošiaľ a pripisovali sa mu zázračné účinky. Rádiové zubné pasty pre žiarivé zuby, rádiová kozmetika – mydlá, púdre a rúže, liečivá rádiová voda a rádiové kúpele, ktoré predpisovali doktori, rádiové leštiace pasty na topánky, rádiové maslo, čokolády, pastilky a detské hračky, rádiové prípravky na liečenie impotencie a dokonca aj rádiové kondómy. Rádium sa pridávalo aj do potravy pre kurence v nádeji, že vajcia budú mať samoinkubačnú schopnosť alebo sa sami uvaria. Tragickým príkladom sú tzv. rádiové dievčatá. Maľovali ciferníky hodiniek farbou obsahujúcou rádium, aby ich bolo dobre vidieť v tme. Linka mala byť pekná a rovná, tak oblizovali končeky štetcov, aby boli pekne špicaté. Niektoré si farbu nanášali do vlasov, na nechty, na tancovačke doslova žiarili. Po čase dievčatám začali vypadávať zuby, kosti v sánke sa rozpadávali na prach. Preživšie kočky vysúdili nejaké odškodné a doživotnú rentu. Slabá útecha. V roku 1963 doniesol 10 ročný chlapec z Ciudad de México kobaltový žiarič z opustenej nemocnice. Skoro všetci z rodiny umreli na ožiarenie. Od začiatku priemyselného využitia rádioaktívnych materiálov sa stalo množstvo nehôd v laboratóriách, či výrobných závodoch ale aj zariadeniach. Spomente si na film o ponorke K-19.

Rádioaktívny materiál je veľmi lukratívna vec, lebo nezbedníci prišli na to, že sa s tým dá robiť okrem tepla a liečenia aj veľmi zle. Tak ako pikošky vám tu nakopčím nejaké správy z rodnej viesky na potvrdenie, že deväťdesiatky boli výživné v každom smere.

Zdroj: UNIVERZUM - časopis občianskeho združenia ochrancov životného prostredia a ľudských práv. Vydavateľ: ZA MATKU ZEM, Bratislava, rok: 1997, číslo: 2

Prípad č.1

Jeden z prvých prípadov nelegálneho obchodu s rádioaktívnymi látkami na území Slovenska sa udial pred niekoľkými rokmi, keď sa 2,5 kg jadrového materiálu obsahujúceho urán 238U a urán 235U dostalo do rúk "podnikateľovi" Janovi F. z Rimavskej Soboty. Ten spomínaný materiál v rámci jedného zo svojich pochybných obchodov vymenil za automobil značky Mitsubishi, ktorého cena sa v tom čase pohybovala okolo jedného milióna Sk.

Prípad č.2

V roku 1993 zadržala polícia skupinu troch páchateľov na diaľnici pri obci Horná Streda (okres Trnava), ako prevážali v aute značky Renault 9 viac než 860 gramov uránu 235U. Následným vyšetrovaním sa zistilo, že zadržaná skupina má komplica, ktorý jadrový materiál takmer pol roka skrýval v olovenej - doma vyrobenej skrinke v lese pri istej obci v okrese Topoľčany.

Prípad č.3 - zatiaľ najväčší

Ako uviedol denník Pravda, doposiaľ najväčší prípad sa na Slovensku odohral v roku 1995. Do tohto prípadu bola zapletená medzinárodne organizovaná skupina 9 ľudí, z ktorých štyria boli Slováci, dvaja Ukrajinci a traja Maďari. Títo mali 13. apríla 1995 prevziať od doposiaľ nezistených dodávateľov na Ukrajine kontajner s hmotnosťou 52 kg a doviesť ho cez hraničný prechod Ubľa na územie SR, konkrétne do Veľkých Kapušian. Kontajner obsahujúci 18,33 kg uránu 235U sa dostal na územie Slovenskej republiky. Z Kapušian bola naplánovaná trasa do Košíc, Svidníka a napokon do Popradu. Z Popradu chceli páchatelia kontajner letecky dopraviť do Maďarska, kde mal byť predaný ďalším osobám. Ich zámer zmarila polícia a páchatelia boli v roku 1996 obvinení z trestného činu nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov.

Prípad č. 4

Predposledný prípad sa stal v novembri 1997. Pri kontrole vozidla na benzínovom čerpadle v Detve objavila polícia vyše 30 kg priemyselnej trhaviny značky Danubit, niekoľko rozbušiek a ďalších súčiastok. V aute sedeli traja muži z Rimavskej Soboty. Pri domovej prehliadke v byte jedného zo zadržaných bol objavený okrem iného aj olovený kontajner s tabletou rádioaktívneho materiálu, neskôr identifikovaného ako urán 235U. Za povšimnutie stoji fakt, že išlo o materiál, z ktorého sa vyrábajú palivové články do jadrových reaktorov.

Prípad č.5

Ďalší prípad, ktorý vyvolal vlnu záujmu médií a verejnosti, sa odohral v utorok 18. februára 1997 vo Zvolene pri motoreste Rákoš. Tu polícia zadržala skupinu osôb, ktoré prekladali z osobného auta značky Ford 2,36 kg rádioaktívneho materiálu do auta značky Wartburg. Pri prehliadke Wartburgu našli policajti igelitovú tašku a v nej olovený valec s rozmermi 12 x 25 cm. Pri meraní rádioaktivity sa zistilo, že obsah valca vyžaruje 5,4 mGy za hodinu, čo predstavuje 36 - násobné prekročenie vyžarovania prirodzeného pozadia. Tato dávka podľa oficiálnych informácií údajne nespôsobila ani ožiarenie osôb, ani kontamináciu životného prostredia. Po dôkladnom rozbore bolo zistene, že rádioaktívny materiál pozostával zo 157 valčekov v ochrannom obale, pričom "podľa toho, ako materiál vyzeral, by mohlo ísť o časti, z ktorých sa konštruovali palivové články do jadrových reaktorov". Zadržaná skupina, ktorú tvorili štyria Slováci, ako motív svojho činu uviedla vidinu rýchleho zbohatnutia. Podľa odhadov by cena zadržaného kontrabandu prestavovala niekoľko miliónov korún, pričom do dnešného dňa nebolo zistene komu plánovala skupina materiál predať.  

 

Zdroj: Aktuality.sk 09.06.2015, 15:52

Cudzinci chceli prepašovať na Slovensko rádioaktívny materiál

Dvaja muži chceli na Slovensko prepraviť rádioaktívny materiál. Colníci ich však zadržali.

Čech a Rakúšan sa pokúsili na Slovensko dopraviť rádioaktívny materiál. Informovala o tom hovorkyňa bratislavských colníkov Katarína Tehlárová. Nebezpečnú látku prepravovali v dodávke.

„Na hraničnom priechode v Jarovciach ich však mobilný detekčný systém bratislavských colníkov odhalil,“ dodala Tehlárová. Obaja muži skončili v rukách polície.

„V aute s českým evidenčným číslom prevážali medicínske rádionuklidy. Mobilný detekčný systém však colníkov na hraniciach upozornil na zvýšené hodnoty radiácie,“ opísala situáciu Tehlárová.

Muži sa podľa nej snažili hliadku Oddelenia špeciálnych technológií Colného úradu Bratislava presvedčiť, že na prevoz nepotrebujú žiadne doklady.

„Nakoľko však na prevoz nebezpečného materiálu je potrebné povolenie z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, bol tento prevoz klasifikovaný ako nelegálny,“ dodala.

Keďže tu je podozrenie z naplnenia skutkovej podstaty trestného činu nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok a vysokorizikových chemických látok, prípad odovzdali policajnému vyšetrovateľovi na ďalšie konanie.