Ak si myslíte, že všetko je v pohode a ak náhodou nie je, tak bude lepšie, mýlite sa. Dobre už bolo, s tým sa musíte zmieriť. To, že ste si vtedy neuvedomovali, ako je dobre, je vaša vec. Veď dakedy ste stíhali aj šesť čísiel za noc a potom stále menej. O pár rokov neskôr ste sa tešili už z obyčajného repete. Nemyslím Jakubca, ale zopakovanie tých rytmických pohybov. A teraz máte radšej, keď sa nemusíte ani hýbať, lebo to spotrebúva veľa energie. Postupne sa začne znižovať frekvencia a uprednostníte spánok pred namáhavým cvičením v posteli, až nakoniec sa uchýlite k červenej alebo modrej pilulke. Ale to len a len preto, aby ste mali doma na pár mesiacov kľud a vyjednáte sex len v prípade naozaj významných udalostí – narodeniny, meniny, výročie svadby, Slovensko je zase majstrom sveta v hokeji.

Ako povedal Murphy – čo sa môže pokaziť, to sa pokazí. Že som negativista? V podstate viem len zhodnotiť riziká. Škoda, že som do tohto štádia dospel až teraz. Mal by som možno menej sklamaní a možno viac sexu. Ale minulosť sa nezmení a s tým ani negativista nič nenarobí.

Viem vymyslieť variabilné katastrofické scenáre skoro na všetko. Môžu ma používať v práci ako tajnú zbraň. Napríklad, keď sa prezentuje nový informačný systém. Dve hodiny projektoví manažéri do nás hustia pozitíva nového systému a väčšinou tesne pred koncom ich odrovnám jednou otázkou na malý detail, na ktorý sa „zabudlo“ a vrátim ich nadržané egá späť na úroveň hladiny stredozemného mora.

Katastrofické scenáre viem vymyslieť na každú alternatívu. Keďže sa dajaká alternatíva musí prijať, tak už len sledujem, kedy vyjdú moje katastrofické predpovede a potom sa z toho teším. Veď najlepšie je masochistovi – keď je zle, to je dobré. A keď je to dobré, tak je zle a to je DOBRÉ. Masochista nie som, lebo odpadnem aj keď sa porežem pri krájaní mäsa. Keď mi berú krv, alebo sa len snažia napichnúť žilu, som stuhnutý ako mŕtvola v márnici.

Čiže sa mám stále dobre a pritom negatívne. Čistá win-win situácia. Nič ma nemôže prekvapiť a mám aj radosť z toho, že som zase mal pravdu. Ten blažený pocit. Veď poznáte, najkrajšia radosť je škodoradosť. V podstate nič nečakám a keď sa náhodou dačo podarí, som príjemne prekvapený. Odpadnú všetky motivačné mottá, že ak dačo veľmi chceš, celý svet sa spojí, aby sa ti to splnilo. Na fotke to vyzerá dobre, ale vidieť to recyklované u každého motivovaného fejsbúkpriateľa vyvoláva dáviaci reflex. Pozitivizmus je ako náboženstvo a prívrženci svojimi motivačnými sloganmi, mottami a delfínmi plávajúcimi v dúhe, ktorú vygrcal poník, ktorému jebli klinec do hlavy, lezú na nervy všetkým poctivým negativistom.

Stále mi opakujú, že nemám byť negativista. Ale veď svet musí byť vyvážený. Nemusí byť nikto majster Shifu, aby vedel, že keď jedna sila je v prevahe, ovládne tú druhú, a proti tej treba bojovať. Pozitivistov je v poslednom čase naozaj veľa a to my, negativisti, dávame svet späť do rovnováhy. Veď prečo by sme mali nenávidieť elektrón? Len preto, že je negatívne nabitý?