„Slovensko je stále krajina na tekutých pieskoch. Spoločnosť väčšinovo nie je ustálená, hodnotovo ukotvená, je v neustálom mentálnom pohybe a nevieme, kam to vyústi,“ tvrdí Martin M. Šimečka v knihe rozhovorov s Jánom Štrasserom.

Poznámka na úvod: Toto nie je reklama, platená už vôbec nie a vlastne ani klasická recenzia, len tip na dobré čítanie.

V ten deň, keď ficojugend* podali na komentátora Denníka N Martina M. Šimečku trestné oznámenie pre hanobenie národa, som sa rozhodla, že ho podporím aspoň symbolicky – kúpou knihy Život na tekutých pieskoch.

*Oni si hovoria vlci, ale toto pomenovanie vlastne vymyslel Martin M. Šimečka a oni si ho prisvojili. Povedal to na debate Denníka N: ...lebo som si pozeral všetky ich predvolebné spoty a všimol som si túto mládež, arogantnú, agresívnu. Ako mladí vlci, ktorí vo svorke majú alfa samca, ale mladí sa predháňajú, chcú získať pozornosť, navzájom sa burcujú, aby boli čo najagresívnejší, a okrem iného je to ako cez kopirák. Historicky boli mladí zväzáci v 50. rokoch tí najagresívnejší mladí chlapi, ktorí útočili, lebo si potrebovali budovať kariéry. Takí boli aj mladí gardisti za Slovenského štátu. Typológia je stále tá istá, nič sa nezmenilo. https://dennikn.sk/3833866/martin-m-simecka-pellegrini-je-definicia-zbabelstva  

Mne nedá nazvať ich vlkmi, našla by som iné, menej pekné živočíchy, ale načo. Sú to zmrdi. Poďme radšej ku knihe.

Kniha je rozdelená do štyroch častí. Z obálky sa dozviete, že sa venuje spomienkam na detstvo Martina M. Šimečku v rodine komunistami prenasledovaného disidenta, mladosť strávenú v spoločnosti československej intelektuálnej elity a udalosti, ktoré formovali Slovensko. V rozhovoroch spomínajú aj na rok 1968, normalizáciu, pozadie Nežnej revolúcie a rozpad Československa, roky mečiarizmu a Ficových vlád a na dva roky pandémie a vlády Igora Matoviča. Posledná kapitola je venovaná parlamentným voľbám v roku 2023.

Ukážku knihy si môžete prečítať na denníčku - Sme v hlbokej hodnotovej kríze.

V knihe sa ďalej dozviete aj o tom, prečo má Martin Milan Šimečka dve krstné mená, ako prežíval to, že ho nevzali na gymnázium „vďaka“ komunistom, ako prežil ZVS, o písaní a čase strávenom v disente, či považuje za chybu, že nešiel po Nežnej revolúcii do politiky, o jeho novinárskej kariére, ale aj láske k športu a prírode a mnoho iného. V knihe sú uvedené aj ukážky z jeho autorských textov.

Rozhovory sa autori rozhodli prerušiť na konci mája 2023 a s vydaním knihy počkať na výsledky parlamentných volieb. Nasledujú ešte vybrané pasáže rozhovorov Moniky Tódovej a MMŠ v rámci série diskusií Denníka N Ako zachrániť demokraciu v júni až septembri 2023. Kniha končí rozhovormi o aktuálnej situácii po predčasných parlamentných voľbách v októbri 2023.

Na záver si dovolím citovať slová MMŠ:

„Aktuálna budúcnosť si bude vyžadovať určitú mentálnu operáciu. V novembri ´89 sme si vybojovali svet, ktorému hovoríme demokracia... ...Po týchto voľbách budeme svedkami, ako sa demokracia, ktorú považujeme za svoju, zvrháva. A my si svoj vnútorný svet budeme musieť oddeliť od sveta, v ktorom budeme reálne žiť. Nebude to ľahké.“

Veruže nie je. Ale táto kniha môže byť pre vás povzbudením.

Udeľujem 10 z 10 liberálnych slniečok.