"Mohli by sme skočiť na kávu a pokecať," píše mi exspolužiak, s ktorým som sa nevidel päť rokov, a v časoch, keď sme sa videli, sme spolu viedli rozhovory, ktoré boli rovnako dlhé a duchaplné ako bežná konverzácia štamgastov Prednej Hory.

"Si poistený a máš hypotéku? Vedel by som ti s tým pomôcť," dodáva skôr, než som schopný vymyslieť neutrálnu odpoveď, prečo sa s ním stretnúť vôbec nechcem. A týmto mi uľahčuje situáciu a zároveň potvrdí funkčnosť môjho kokotoalarmu, ktorý hučal na plné pecky, už keď som akceptol jeho request na fejsbuku.

"Nie, vôbec nič z toho ma nezaujíma," hrám to na slušné, ale definitívne odmietnutie.

"Aspoň by si vedel, aké máš možnosti," snaží sa ma ešte presvedčiť, lebo "nie" nie je odpoveď. Ja však nemám náladu na to, aby som ďalej čítal tieto sračky len na základe akéhosi pseudokamarátstva, ktoré vzniklo tým, že sme navštevovali tú istú inštitúciu v rovnakom čase. A tak naše priateľstvo na sociálnej sieti končí a ja dávam ďalšiemu človeku blok.

 

Irituje ma tlupa neschopných pajácov, ktorí robia obyčajných predajcov, ale tvária sa, že sú niečo viac a honosne sa nazývajú finančnými poradcami len preto, že predávajú finančné produkty. Predavač bambusových ponožiek je predavač bambusových ponožiek, nie módny konzultant zameraný na chodidlá. Títo experti, ktorí absolvovali trojdňové školenie v Novej Kelči alebo Šajdíkových Humenciach, majú teraz tak dobrý prehľad vo svete veľkých prachov, že by aj Warrenovi Buffettovi odporučili investičné životné poistenie a boli by pri tom presvedčení, že je to správny krok. "Môj vnuk je finančný poradca", chváli sa babka v klube geriatrikov Fénix a usmieva sa pri predstave, že časť jej genetickej informácie nesie úspešný mladý biznesmen, vlk finačných trhov, ktorému leží pri nohách Bratislavská Obchodná ulica, Wall Street srdca Európy. Realita je však kruto nekompromisná, rovnako ako trh práce v Rimavskej Sobote. Vnuk je buď hlúpy zmrd, ktorý si nechal vymyť hlavu sektárskými hovnami o tom, že je doktor, ktorý sa stará o finančné zdravie ľudí a v dobrej viere uzavrel pre svoju rodinu finančné produkty, ktoré sú buď nevýhodné, predražené, zbytočné, alebo všetko dokopy. Druhá možnosť je, že jej vnuk je vypočítavý zmrd, ktorý si povedal, že jeho provízia je dôležitejšia ako babkiných pár eur z dôchodku, ktoré teraz pravidelne pôjdu na účet poisťovne. Podľa inštrukcií svojho nového motrokára, ktorý mu nedá ani poriadnu pracovnú zmluvu, absolvuje prvé predajné turné po rodine, kde sa vždy nájde nejaká obeť, ktorá chce pomôcť začínajúcemu živnostníkovi. Po získaní falošného pocitu, že by predal Di Capriovi aj nezastrúhanú ceruzku, vytiahne expert na financie svoj oblek zo stužkovej a môže obehnúť aj susedov. Neskôr sa začne pripomínať bývalým spolužiakom, kde sa naplno prejaví stupeň vychcanosti - tí čo majú v sebe ešte posledné zbytky slušnosti dokážu oznámiť, že nejde o kávu, ale o pracovné stretnutie. Ozajstní zmrdi bez chrbtovej kosti vás zavolajú na kávu akože pokecať o starých časoch a potom na vás vybalia svoje múdrosti o sporení, investovaní, diverzifikovanom portfóliu, len aby vám ponúkli generickú chujovinu, ktorú má každá finančná inštitúcia. A nezabudnite, ak dáte telefón na ďalších troch ľudí, tak dostanete zľavu, lebo títo ľudia nevedia zarobiť investovaním, iba predajom. Ak by to vedeli, neživili by sa otravovaním ľudí. Keď sa chcete vyhnúť tejto otrave, musíte byť už od pätnástich asociálny kokot a nemať kamarátov.

 

Kokotizmus bez príjemcu umiera opustený v samote a daždi a to sa v prípade finančných poradcov nedeje, lebo ich je tu viac ako tlačoviek o imigrantoch. Minca má, samozrejme, aj druhú stranu a tou si ty. Áno ty, čo si uzavrel investičné životné poistenie bez toho, aby si sa namáhal o tom hocičo zistiť, ale povedal si si, že veď je fajn šetriť si nejaké peniaze do budúcnosti a konečne ti niekto dobre a zadarmo poradí. Ty, čo nevieš povedať rázne nie niekomu, koho poznáš a tak sedíš a počúvaš o tom, ako máš narábať so svojimi peniazmi od človeka, čo by si za desať eur nechal vŕtať do kolena. Ty, čo si rozhodnutý spraviť niečo s peniazmi, ale si príliš lenivý na to, aby si si niečo naozaj naštudoval, tak si necháš profesionálne poradiť. Tu máš niečo do života - TANSTAAFL. Človek, ktorý ti radí bez toho, aby si bral od teba plat podľa odrobených hodín, nie je poradca, ale obyčajný predajca produktov a kecy ako na tom skvele zarobíš, čerpá z marketingovej brožúry poisťovní a bánk, v ktorej je menej pravdy ako vo fľaši čuča. Obchody, na ktorých zarobia všetci zúčastnení existujú iba v štátnych tendroch. Finanční poradcovia, ktorí sa, mimochodom, tak ani nemôžu nazývať, dostávajú peniaze podľa predajov, takže to ich magické poradenstvo spočíva v tom, že chcú predať produkty. Keď za tebou dôjde cigán pred Tescom a ponúkne ti nový holiaci strojček, tiež neveríš, že vypadol z kamiónu a predáva ti ho len preto, že by bola škoda vyhodiť ho. Ale človeku v lacnom obleku a s hubou plnou kváziodborných finančných fráz visíš na hube a nakoniec mu poďakuješ za to, že ťa ojebal a zarobil na tebe a ešte dáš kontakt na ďalších kamarátov. A potom o desať rokov zistíš, že z tvojich uložených peňazí dokázali spraviť o päťdesiat eur viac. Tak ti treba.