Práve som dopozeral štvrtú sériu seriálu Sex education na Netflixe. Kto by nevedel, čo to je, tak nie je to učebná pomôcka na výučbu sexuálnej výchovy v Anglicku. Seriál je o stredoškolákoch (ako ináč), ale nie je to Beverly Hill s päť miestnym číslom, kde všetci sú kua bohatí a kua dobre vyzerajú a trtkajú hlava-nehlava a rodičov akoby nemali. Normálne majú rodičov, majú problémy aj s rodičmi, aj so svojou sexualitou aj s tým, že nie sú sú bohatí. A ešte aj rodičia a učitelia majú svoje problémy. Doteraz to vyzerá akoby nebol žiaden rozdiel medzi obyvateľmi 40 ročného zatepleného paneláku dakde v Petržalke a anglickým vidiekom. Lenže na rozdiel od obyvateľov Pétržky, problémy sa v anglickom seriáli aj riešia a nielen alkoholom a inými prostriedkami na zabúdanie a povznesenie nálady.

Príbeh sa točí okolo chlapca menom Otis (lúzer, čo chodí na starom bajku v tej istej bunde 4 série), ktorý má najlepšieho kamaráta Erica, ktorý je úplne odlišný ako on - je to chudobný černoch a ešte k tomu aj homosexuál. Otis žije s matkou (hrá ju agentka Scallyová, len má blond vlasy) a je sexuálna terapeutka. Otis sa asi nudil v detstve, tak čítal matkinu odbornú literatúru, tak vie poradiť spolužiakom na strednej škole, čo si všimne Maeve (jeba z chudobnej rodiny, ktorá býva v maringotke a matku má drogovo závislú). Počas tých 4 sérii sa stávajú všelijaké veci. Nielen vzťahové ale aj nepríjemné ako obťažovanie v autobuse, šikana, zneužívanie v mladosti, ale aj  prílišná žiarlivosť.

Sexuálna orientácia stredoškolskej mládeže vystupujúcej v seriáli a ich sexuálna identita (džendzer) je mierne povedané, že rôzna. Aby žiaden koaličný politik nedostal infarkt alebo mozgovú príhodu (síce niektorí s vážnym poškodením mozgu by mali rovnaké prejavy, ako teraz), tak len toľko, že tých džendžerov je viac ako dva. A ostatným to nevadí, neposielajú ich na psychiatrické liečenia a elektrošoky.

Pozrime sa, ako by to vyzeralo u nás. Seriál by bol v produkcii RTVS s podporou Fondu na podporu umenia. Preto musia byť vyobrazené slovenské národná vlastnosti ako závisť, nevera, agresia a bohabojnosť. Sex len slovne a to tiež v obmedzenej miere, poloha len misionár.

Dej sa odohráva na východe, na vidieku. Hlavný hrdina je chalan z obyčajnej rodiny. Všetko je obyčajné - na škole ho šikanujú spolužiaci, psychicky je na dne zo spolužiačok, ktoré posielajú sprosté poznámky na messenger (messenger je so 2010, teraz letí TikTok, alebo minimálne WhatsApp), učitelia si na neho sadli, lebo nezapadol do kolektívu a bude lepšie, keď na pol roka odíde kvôli prospechu, ako riešiť blbosti s políciou, psychologičkou a rodinou. Takže máme tu lúzra, ktorého rodičia nie sú bohatí, aby ovplyvnili financovanie školy a nikto ich neberie vážne. Ani ich syna, keď vylezie na strechu školy, aby skočil. A ešte zborovo budú ho podporovať.

Nie, na toto nedostanú dotáciu, treba iný dej.

Vidiek ostáva, chalan tiež samotár, rozvedená rodina. Matkin aktuálny kolík sa pravidelne ožiera a bije celú rodinu. Polícia na to serie, veď by musela urobiť výjazd do zapadákova. Síce u lekára na druhý deň idú s príznakmi pádu zo schodov (ako vždy), začína to byť pravidelné. Keď sa ožratému tyranovi postaví do cesty chalan, aby ochránil svoju matku a sestri, tak sa mu dajako podarí ožrana zastaviť. Ale on to neprežije a polícia sa konečne uráči sa odstaviť, aby zatkla páchateľa.

Ani toto nie, treba dačo iné.

Vyberme si radšej dievča. Veď dievčatá sú dobré, bohabojné. Chodia do kostola a ukazujú dobrý príklad. Pomáhajú na fare. Pán farár sa z toho tešia, že majú pomoc a sú to pekné dievčatá. Pán farár je tiež fešný, mladý a zblížia sa mladým dievčaťom. Zblíženie sa dajako dobre vydarilo a mladému dievčaťu tehotenstvo nezvestoval anjel, ale tehotenský test. Keďže dosť dlho otáľala, kým si urobila test, priznala sa otcovi svojho dieťaťa, a nakoniec sa rozhodla pre hriech, že predčasne ukončí svoje tehotenstvo. No kvôli otáľaniu, to už nebolo možné. Skúšala overené domáce recepty, ale dieťa bolo silné (veď slovenský junák) a jej brucho začalo byť podozrivo veľké. Niektoré príbehy majú šťastný koniec, napríklad že niekto nájde šikovného šarlatána, ktorý vie ukončiť tehotenstvo s tým, že ukončí aj tie budúce, ktoré už nikdy nebudú. Ale niektoré radšej vylezú na skalu, ktorú dôverne poznajú, lebo legendy o dievčinách, ktoré z nej skočili, sa rozprávajú celé generácie.

Ani toto nie, treba sa presunúť radšej do veľkomesta. Vidiecke príbehy sú morbídne.

Takže inteligentný mladík z dobrej rodiny. Už skoro má za sebou strednú školu. Len mu, dajako preplo, zobral si zbraň, zastrelil dvoch homosexuálov a postrelil ich kamarátku, ktorej sa podarilo ujsť. Následne sa pochválil na internete, že ich odpratal, odpratal aj seba a nechal 65 stranový manifest pre budúcich neho nasledovníkov. A bigoťák so zakrpateným prirodzením povie, že obete neboli celkom nevinné. Dajako sa zabúda na to, že miluj blížneho znamená, že všetkých, bez rozdielu. Je to prikázanie, nie zmluvy, kde v malých písmenách je, že okrem homosexuálov a ostatných 67 pohlaví, arabov, židov (okrem Ježiša, toho chceme za kráľa), migrantov, černochov a hocikoho iného, kto nie je biely Slovák katolík.