Tohtoročné voľby sú pocitovo iné než tie predošlé. Niežeby sme si aj v nedávnej minulosti neprešli ťažkými obdobiami, ale posledné dva roky sú taký extrém, že na sfilmovanie by si hádam netrúfol ani Tarantino (a to nielen preto, že na obsadenie úlohy bývalého premiéra by musel zohnať kontakt na ohyzda z Pána prsteňov).

Nevyzerá to s nami dobre a po voľbách môže byť ešte horšie. Svoje o tom vie aj samotný kalendár, ktorý nám na túto udalosť pridal bonusový deň. A to má jednu obrovskú výhodu. Ak to za plentou pokašlete, Facebook vám vašu selfie z volebnej miestnosti pripomenie až o štyri roky. No a v prípade, že ešte neviete, komu to hodiť, tento maximálne subjektívny a neodborný sprievodca vám určite nepomôže.

Nech sa páči. Pohodlne sa postavte na stoličku, utiahnite povraz okolo krku a smelo zoskočte.

Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku

Pri niektorých stranách vám úplne stačí prečítať si ich názov a v momente viete, čo očakávať, aj keď ste o nich doposiaľ nikdy nepočuli. Slovenská. Ľudová strana. Andreja Hlinku. Hoci, musím sa priznať, že heslá „Socializmus, liberalizmus a inštitút tzv. nezávislého kandidáta je judaisticko-kapitalistický švindeľ na klamanie robotníkov.“ a „Naši synovia svetla nesmú podľahnúť vo vynaliezavosti synom sveta.“ prekvapili aj mňa. Tipujem, že takýmto myšlienkovým sekrétom môže ozaj rozumieť iba niekto, kto má na kľúčenke zaveseného Ježiša Krista priklincovaného na dvojkríži. Ak stále nie ste presvedčení o tragédii tohto združenia, nech sa páči, toto je pán predseda.

Slovenské Hnutie Obrody

Podobne sympatický líder, podobne pomýlený svetonázor a podobné národné symboly. Až mám podozrenie, že niekde na strednom Slovensku je v zemi strašne smradľavá diera, z ktorej namiesto čpavku unikajú ľudáci, vlastenci a branci. Naše šťastie je, že spoločné preferencie týchto dvoch splaškov obsahujú to, čo samotné strany - prevažne nuly. Inak sa dá v podstate povedať, že takto nejako by dopadli aj ĽSNS, keby mali v čele napríklad Mizíka.

MÁME TOHO DOSŤ !

Fakt. Takto sa tá strana naozaj volá. Aj s tou medzerou pred výkričníkom, čo by samo o sebe malo stačiť na ich okamžitý ústup z verejného života. Na druhú stranu, keby som 20 rokov bojoval o svoju kukuricu s kontroverznými podnikateľmi, ktorí pestujú maximálne dobré vzťahy na polícii a medzery riešia akurát v zákonoch, tiež by som sa vykašľal na gramatiku. Volebných lídrov totiž poznáte ako zúfalých farmárov z východu, ktorí už nenašli iné riešenie, než založiť si stranu. Držíme palce !

Hlas pravice

Napriek tomu, že každý rok vyberá vláda viac na daniach, tak kvôli korupcii, rozkrádaniu a rozdávaniu zadarmo sa nedostávajú peniaze tam, kam treba. S daňami a odvodmi ľudí musí štát začať narábať zodpovedne.“ Tľap, tľap. Hovoríte múdro, ale hlasy rodinných príslušníkov strany vám zrejme stačiť nebudú. Pokiaľ nemáte známe tváre alebo peniažky, ktoré vám umožnia vykúpiť celý online priestor, môžete sľubovať aj Majstrovstvá Slovenska v hode sociálnym balíčkom či močení na Fica. V parlamente budete jedine vtedy, ak všetci ostatní pokapú na koronavírus. Kašlite na to.

Demokratická strana

Ďalší takí. Títo síce majú známe tváre (Ľubomír Galko), asi aj väčší rozpočet, ale zas je to len sedemdesiata variácia odtrhnutej platformy z väčšieho subjektu. Chcel by som sa raz dočkať volieb, kedy sa zmysluplní kandidáti (a to nemyslím zrovna Galka) nebudú bez rozmyslu rozdeľovať ako dotácie na Ministerstve poľnohospodárstva a namiesto toho vznikne jedna überstrana, ktorá bude stabilná a súdržná. Áno, presne ako Smer. Akurát, že tam sa podobnosť s týmto zhubným nádorom skončí a všetko ostatné bude viesť k očiste a ozdraveniu organizmu. Zatiaľ to však vyzerá skôr na metastázy. 

STAROSTOVIA A NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI

Čo myslíte, koľko starostov (z 95 kandidátov) má vo svojej štruktúre strana, ktorá má v názve slovo „starostovia“? Odpoveď je 6. Slovom šesť. To je presne o jeden kus menej ako kandidátov s povolaním „vodič“. Chápem, že VODIČI A NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI neznie tak honosne, ale cítim sa podvedený. Proste, starosta Veľkých Úľan chcel stranu, tak oslovil celú dedinu a priľahlé jaskyne, čoho výsledkom je, že vo voľbách kandiduje 21 Úľančanov. Osobne v tom vidím skvelý potenciál a už teraz sa teším na deň, keď to budem môcť hodiť strane Key account managerov Bratislavy.

99 % - občiansky hlas

Áno, to sú furt tí istí, s ktorými v počiatkoch koketoval aj docent Chmelár. Vlastne, ani neviem, čo k tomu viac dodať. Ich program pôsobí ako úvaha premotivovaného stredoškoláka s erekciou pri každej gramatickej chybe. Inak si totiž neviem vysvetliť to neskutočné množstvo chýb a preklepov. No možno je to iba tým, že žijeme v dobe, kedy by krajinu chceli spravovať ľudia, ktorí nevedia používať ani kontrolu pravopisu v textovom dokumente. Okrem toho na mňa z 5. miesta vyskočil kandidát s menom Ester Tvrdoň Flóra a ja som si hneď predstavil Eda Chmelára v sukni a parochni. Lebo toto môže byť jedine jeho pseudonym a snaha infiltrovať sa na čo najviac kandidátok.

Socialisti.sk

Spomeň čerta! Lenže tu je tento postrach všetkých „all you can eat“ prevádzok na prvom mieste. Vo svojom desatore hlása 4-dňový pracovný týždeň a minimálnu mzdu vo výške 800 eur. Či to chce zaplatiť tým, že Afrike predá svoj bezodný žalúdok, to sa nám do redakčnej uzávierky nepodarilo zistiť. Na druhú stranu treba oceniť jeho vytrvalosť. V minulosti už kandidoval naozaj všelikde, pričom spoločným menovateľom bol vždy neúspech. O Edovi raz nakrútia životopisný film s názvom Pod hranicou zvoliteľnosti, v ktorom budeme postupne sledovať všetky jeho volebné zlyhania. Bude to príbeh o nezlomnej vôli. O tom, že ak chcete vyletieť ku hviezdam, treba sa odraziť od dna. Akurát, že na konci nepríde žiadne veľké víťazstvo s motivačným citátom od Baťu. Iba obyčajný infarkt myokardu.

SOLIDARITA - Hnutie pracujúcej chudoby

Ešte predtým, než vôbec otvorím ich web, prežehnám sa čakanom. Teda, pracujúca chudoba je síce lepšia ako tá nepracujúca, ale nie som si úplne istý, či by som chcel žiť v štáte, kde sa na veciach verejných priamo podieľa nastavovač vstrekolisov. Pri všetkej úcte k tomuto povolaniu. No ale poďme k veci. Aj pracujúca chudoba sľubuje minimálnu mzdu 800 eur a k tomu zrušenie odvodov. Presne si viem vizualizovať voliča, ktorého toto môže osloviť. Chýbajú už iba bezplatné cigarety a Nela Pocisková do každej pivnice.

Slovenská liga

Zúfalých strán stále neubúda, takže zrýchlime tempo. Slovenská liga mala ísť do volieb na čele s Mečiarom a nič viac o nich nepotrebujete vedieť. Vlado sa na to nakoniec vykašľal a to je veľká škoda. Inak by sme sa možno na JOJ dočkali jeho duelu s Jožom Pročkom.

HLAS ĽUDU

Martina Šimkovičová je líderkou strany, ktorá bude v parlamente rozhodovať vždy podľa toho, ako povedia voliči. Nie, toto nie je anotácia k novej evitovke, ale holá a brutálne znásilnená realita. Prosím, natrite tú pani niekto blatom a hoďte ju do ringu s Evelyn.

Práca slovenského národa

Keď v domove sociálnych služieb vypadne na týždeň káblovka, môže to skončiť aj založením strany. Práve starešina totiž tvorí polovicu ďalšieho pomýleného hnutia oslavujúceho prácu občana. Ja teda neviem, na akom Slovensku žijete vy, ale na tom mojom je hodnota výkonu priemerného zamestnanca zaseknutá niekde medzi pauzou na cigu a „nedá sa“.

Magyar Közösségi Összefogás - Maďarská komunitná spolupatričnosť

Nemusím byť Peter Tóth, aby som vedel, že toto budú asi Maďari. Ak ste Maďar a je pre vás dôležité, že ste Maďar, viete koho voliť. A teraz sa postavte a uhnite, prichádza Harabin.

VLASŤ

Pán prezident sa snaží pôsobiť sebavedomo a ani tentoraz nepochybuje o volebnom úspechu. Pripomína mi to slávne hovno, čo sníva, že sa naň posadí páv a pritom okolo sú len samé muchy. Pri pohľade na jeho prejav si vždy spomeniem na to, že tento človek viedol naše súdnictvo. V kombinácii s Trnkom na generálnej prokuratúre je najkrajšou ukážkou toho, že na najdôležitejších postoch krajiny sme mali dlhé roky úplných primitívov a krčmových chrapúňov. To potom pri vás na tlačovke ešte aj Kotleba pôsobí ako Abraham Lincoln. Vrcholom je, samozrejme, jeho maska antisystému, čo je uveriteľné asi ako keby sa z pekla vrátil Tiso a otvoril si kóšer bistro. Prajem mu čokoľvek pod 3 %, aby zo styku so štátnou pokladnicou dostal maximálne kvapavku.

Dobrá voľba

Dobrá voľba je asi taká dobrá voľba, ako je Smer zodpovedná zmena. Tomáš Drucker je ďalší nešťastný prípad čistého človeka, ktorý sa úplnou náhodou ocitol v spoločnosti zločincov. Áno, jeho prejav je slušný, vecný a zrozumiteľný, čo ho automaticky radí medzi elitu predsedov všetkých kandidujúcich strán. Akurát ono nie je príliš náročné pôsobiť príčetne, ak vašu konkurenciu tvoria ľudia s takými mentálnymi vadami, že by sa z toho obesil aj Mengele. Krátky milenecký vzťah so Smerom ho však musí diskvalifikovať, aj keby mal v programe sadu loptičiek z Roland Garros pre každého psa.

MOST - HÍD

Na to, aby som o Ingrid zo Slovnaftskej vedel, že je fľandra, nepotrebujem s ňou absolvovať dvojtýždňový pobyt v Hurghade. Nuž, zjavne nie je každý taký vnímavý. Napríklad niekto odhalí pravý charakter Smeru až po rokoch v spoločnej koalícii a potom sa tvári prekvapene ako divák na konci Klubu bitkárov. Akože, kokos, aký twist. No toto keby oni o Smere vedeli, do vzájomnej spolupráce by nikdy nešli! Skrátka, sebareflexia level Jankovská. Samotnému Bugárovi však vzdávam hold. Udržať si vo verejnosti pozitívny obraz tak dlho, napriek tomu, že sa pod Poslednou večerou skrýva Ranné hovno, to je na povýšenie vojenskej hodnosti.

SNS

Andrej Danko by strašne chcel byť uznávaným štátnikom, o ktorom sa raz deti budú učiť na dejepise. Ale je akurát tak hrozným omylom a hanbou všetkých mechanizmov, ktoré zlyhali do takej miery, že aj takýto Homo debilis mohol vykonávať kľúčovú štátnu funkciu. Odhliadnuc od vyjadrovacích schopností trojročného šimpanza a charizmy skazeného mlieka, návrhy zákonov z chránenej dielne SNS a ich celková odbornosť a slušnosť pokračujú v nesmrteľnom odkaze Jána Slotu a Rafaela Rafaja. Ministerstvá pod vedením Lubyovej a Matečnej sú síce nie prvým, ale zato krištáľovo čistým dôkazom absolútnej nekompetentnosti, protekcionizmu a klientelizmu na najvyšších miestach. Našťastie, ich politická smrť je zdá sa na dohľad. Odpočívajte v nepokoji.

SME RODINA

Boris Kollár si je veľmi dobre vedomý toho, že zostavenie vládnucej väčšiny môže v konečníkovom dôsledku ležať na jeho pleciach. Preto o sebe vyhlásil, že bude drahou nevestou a jednou z požiadaviek bude niektoré dôležité ministerstvo. Nuž, nič nie je krajším obrazom vašich nezištných úmyslov ako vydieranie funkciami. Aj keď, pravdupovediac, netuším, kto by chcel za manželku kurvu s desiatimi deckami a fotkou s každým relevantným mafošom okrem Al Caponeho. A teda, ak má byť Boris tým jazýčkom v nohavičkách váhy, tak to tu skutočne rovno zavrime a kľúč hoďme do Volgy, nech si nás prídu zobrať Rusi.

KDH/OĽANO/PS-SPOLU/SAS/ZA ĽUDÍ

Viem, že aj tieto strany by si zaslúžili vlastný medajlónik s fórikmi o drogách a rečových vadách, ale ja ich vrhnem do jedného chlievika (pán Richter, prosím, nájdite si iné bývanie). A robím to z 2 dôvodov. Prvý: Do parlamentu kandiduje 25 subjektov a ja už nevládzem. Druhý: Ak chceme zvrátiť smerovanie krajiny, toto zoskupenie je to najlepšie, čo máme. Je to na zaplakanie? Áno. Dá sa s tým teraz niečo robiť? Nie. Myslím si o väčšej polovici predsedov týchto strán, že im z času na čas dobre jebe? Áno. Patrí Igor Matovič do nejakej inštitúcie? Áno. Je ňou vláda? Nie. Je pravdepodobné, že sa takáto koalícia zosype ako Zsuzsová na pojednávaní? Áno. Je to dôvod, aby som nešiel voliť? Nie. Normálne si nájdem zopár ľudí jednej strany, ktorým pri premýšľaní v mozgu nehrá na činely Andrej Danko a ani ich neseká v hákových krížoch, zakrúžkujem ich, hodím do urny a budem dúfať, že to nepokašlú. Spravte to aj vy. Inak skončíme v urne všetci.

KOTLEBOVCI - ĽSNS

Pokojne dajme nabok hru na to, kto je a kto nie je fašista. Pozrime sa iba na ľudské a spoločenské kvality ľudí z ich kandidátskej listiny. Zahľaďme sa do ich tvárí, prečítajme si ich životopisy, prelistujme sociálne siete. Naozaj sú toto jedinci, ktorí majú spravovať krajinu? Kde je akýkoľvek náznak odbornosti, inteligencie a schopnosti riešiť problémy inak ako radikálnym ZRUŠIŤ, VYSTÚPIŤ, OBESIŤ? Premýšľam, kde sa stala chyba, že na aktuálnom konci milióny rokov trvajúcej evolúcie ľudskej rasy je niečo ako Mazurek. A idioti, ktorí ho dobrovoľne volia. Nemusíte sa urážať, na rozdiel od vás, ja by som vás za váš NÁZOR nenabodol na hák. Práve naopak. Veľmi rád by som vám doprial život pod vedením tejto bandy psychopatov. Bez homosexuálov. Bez cigánov. Bez liberálov. Bez vedcov. Bez umelcov. Bez mimovládok. Bez zahraničných investícii. Bez budúcnosti. Len Vy. Hrdí Slováci, chlieb, soľ a slovenská koruna. Lebo pravda je taká, že keď toto všetko bude hroziť, ja si zbalím svoju slniečkarsku riť a pôjdem žiť inde. A čo vy? Paradoxom je, že práve vy budete ešte vo väčšej prdeli než teraz. A tak vám treba.

SMER - SD

Chuji v červených kravatách prichádzajú tento rok s heslom „zodpovedná zmena“. A ja súhlasím. Ste ZODPOVEDNÍ. Za všetko. Za všetky predražené zákazky, za zdevastované školstvo a zdravotníctvo, za úroveň verejných služieb. Za celkovú atmosféru spoločnosti. Za mafiánov v Smotánke. Za biedu v regiónoch a blahobyt v schránkových firmách. Až mi je z toľkej zodpovednosti do spevu a do tanca. Ale zahopsám si iba na hroboch novinára a jeho snúbenice, lebo aj to je vaša zodpovednosť. Ako bonus mi v slúchadlách hrá Krátky proces. Áno, ste zodpovední aj za to, že ste mnohých obyčajných ľudí bez nezávislých osobností nahnali do náručia zdvihnutej pravice. Tí zvyšní na námestiach kričali po ZMENE. Po Slovensku bez zlodejov, dépéháčkarov a iných karov. Akú zmenu vy môžete ponúknuť, okrem toho, že zašijete zopár zmrdov typu Glváč do vily k Počiatkovi. Vy ste Kočner. Bašternák. Trnka. Vy ste zhmotnenie toho najhoršieho, čím si tento štát prešiel v tomto storočí. Zmena je Slovensko BEZ SMERU. Páľte už do piče.