Vážené dámy, vážení páni, na dennom periodiku Dailymale (ďalej len „DM“) máme v poslednej dobe málo material, tak sa aj netalentovaná bedač rozhodla, že niečim prispeje, aby ste mohli mindžálisovať/mindžovať (korektorky poprosím opraviť správny tvar v súlade s rómskym pravopisom) v diskusii, aké je to všetko nahovno.

 

Ako ľahkú, literárno-náučnú tému na čítanie som zvolila povrchný opis politickej scény Rakúska. Náučnú preto, aby sa aj hovädá lenivé v štátnej správe/korporácii /doplň podľa ľubovôle/ aj niečomu medzi kávou 1, obedom a kávou 2 priučili. Všetci vieme, že v Kittsee je aj tráva zelenšia a dokonca aj splašková voda lacnejšia (o 80% bez dépéhá, len tak pre zaujímavosť), ale čo sa týka politickej scénky, nemajú sa šnicláci čím chváliť, hlavne po aprílových prezidentských voľbách.

 

No, ideme na to. Začneme troška ústavnoprávne, keďže na DM je koncentrácia právnikov jak v Kaliho šuplíku kešu, dúfam, že Vás to poteší. Celý parlamentný systém je dosť podobný nášmu. Po smrti Francjoška sa nám nechcelo vymýšľať veľa novôt, tak Prvá československá republika prebrala temer celý právny rámec Rakúsko–Uhorska. To znamenalo, že ostali v platnosti všetky dovtedy platné právne predpisy. V „Nationalrat“, to jest, ako ste sa asi dovtípili, Národnej rade, sú od roku pána 2013 strany SPÖ – socialisti, ÖVP – ľudovci,  FPÖ – slobodná strana, toho času umiernení nacionalisti, Zelení – no, však vieme, Team Stronach – to neviem politicky vymedziť a NEOS – nové Rakúsko.

 

SPӦ je socialistická strana, ale taká ozajstná, skoro na štýl severských krajín, nie ako naši sociálni komunisti. Táto strana podľa mňa úplne vykresľuje stereotyp obyvateľstva Rakúska so všetkými imigračnými vlnami počas prvej a druhej a po druhej svetovej vojne. Celá tá zmeska Moravákov, Slovákov, Maďarov a Rusov (násilne počatých po ústupe frontu), mixnutá móresmi naučených a vycepovaných „germánskych“ obyvateľov. Trochu pribrzdení, ale stále mentálne schopní viesť ako-tak právny štát, ktorý funguje bez nejakých veľkých škandálov a zlodejín.

Vedúci strany sa volá Werner Fayman, ľudovo „Failman,“ ktorý po tohtoročných aprílových prezidentských voľbách musel opustiť kreslo „precedu“, lebo jeho stranícky kandidát na prezidenta hlboko prepadol. Tomu sa hovorí sebareflexia, ktorú keď pánbožko a ficovolič dá, raz budeme mať aj v slovenskej verzii. Wernerovi sa všetci smejú, lebo pred svojim politickým coming-outom bol taxikár. Po jeho odstúpení a vyhlásení, že ide na politický dôchod do Bruselu, sa ho bulvár opýtal, či tam ide robiť taxikára. Chudák, prišlo mi ho ľúto. Dokonca médiu ani nevynadal, ani nenapísal, že s ním nebude do konca života komunikovať. Inak treba Slovači nakupujúcej v pohraničných Hoferoch a Bipách zdôrazniť, že vďaka nemu majú 10% daň na potraviny a bracislavskí ani rakúski  študáci neplatia školné. Dankeschön, Werni. Elegantne premostíme k zlodejinám, ktoré takmer, takmer dosiahli Počiatkovu úroveň. Werner sa nám nabalil na kauzičkách typu privatizačné fondy bánk a sprivatizovanie korutánskej banky Hypo Adria. Ale neurobil to sprosto, bulvár dokonca napísal, ako Werni zachránil privatizáciou banky celú spolkovú republiku Korutánsko pred bankrotom. Bude to asi tým, že jeho BFF vlastní celú mediálnu sieť v Rakúsku.  

 

Ďalšia postavička ako vyšitá z tejto strany je viedenský Burgermajstr Herr Häupl, lef salónov, ktorý skôr vyzerá ako mrož, labužník vína a ľudovej zábavy. Medzi voličmi je extrémne populárny, v úrade starostu Viedne neprerušene panuje a vládne zásadne s pohárom vína v ruke od deväťdesiateho štvrtého. Traduje sa, že v čase vianočných trhov sa „vybavuje“ zásadne pri Beeren punči.

 

Síce už mŕtvy, ale o to významnejší, ak nie najvýznamnejší rakúsky politik tejto strany bol Bruno Kreisky. Soicalista jak bič, pokrokový, moderný politik, právnik, pre našich hnedých čitateľov z BSK nesmieme zabudnúť zdôrazniť, že bol CHAZAR! Mega spôsobom zmodernizoval právny systém, zlegalizoval potraty a homosexualitu, mladým mužom skrátil vojenskú službu (u Kňoura má za to iste veľké mínus), zaviedol preventívnu zdravotnú starostlivosť, povzdvihol vysoké školy tak, že aj chudobní študenti mohli študovať, ustanovil 40-hodinový pracovný týždeň, štvortýždňovú dovolenku a zrovnoprávnil  ženy s mužmi. Vedeli ste, že v Rakúsku ešte začiatkom 70. rokov žena potrebovala písomné povolenie muža (manžela, otca), ak chcela pracovať? Inak povedané, bol to homolobista, slniečkár a CHAZAR!

 

ÖVP sú politickým smerovaním niečo ako slovenské bývalé SDKÚ, len úplne iné. V orientácii majú spomenuté, že sú antisozialistisch a že sú niečo ako katolícki demokrati. Pre úplnosť uvediem, že Rakúsko má oddelenú církef od štátu, čiže si musíte za kostol, do ktorého nechodíte, priplatiť extra. Asi ako za čepičku. Ruku hore, ktorých slovenských bohabojných katolíkov pracujúcich v Rakúsku exkomunikovali, lebo odmietli platiť cirkevnú daň. Hehe. No dobre, aspoň Vám prišiel výhražný list, že ak chcete byť naďalej dobrou ovečkou, treba platiť „odpustky“, aj keď nebývate na Slovensku.

 

Politika taká nemastná-neslaná, keďže nemajú nejaké extra škandáliky, ani výrazné osobnosti. Až na jedného. Vychádzajúca hviezda, výherca ankety top študent planéty, vlhký sen dievčeniec na právnickej fakulte, ta dáá, Sebastian Kurz. Z kuloárnych osvedčených zdrojov exkluzívne pre DM uvádzam, že nómen nie je vždy ómen ;) Sebastian Kurz je skoro american dream politik. Mamka učiteľka, tatko technik, chlapec vyrastal v nie príliš dobrej viedenskej štvrti, po strednej nešiel na vysokú, ale angažoval sa tak dobre, že ho v roku 2010 zvolili do viedenskej VUC-ky, v roku 2011 začal na ministerstve vnútra pracovať ako tajomník pre integráciu, čo robil mimochodom fakt dobre, a v roku 2013 sa stal ministrom zahraničných vecí. Podotýkam, že mal vtedy 27. Kariéra jak sviňa, a to ani nikomu nemusel fajčiť. Dúfam. Chlapec sa prihlásil ešte v roku 2004 na právo na Uni Wien, no doteraz štúdium neukončil. Ďalší pekný príklad pre mladé generácie čitateľov DM, že na Slovensku niečo také nie je možné, takže sa učte a vyberajte si dobré školy, nie domaždince a sládkovičová. Veľký rozruch Kurz spôsobil začiatkom tohto roka v nemeckej telke (skoro taký, ako náš Rišo, ekonomický migrant) pri kulminácii prílevu imigrantov, kde pekne, inteligentne zotrel všetkých Richardov a kokotlebov a dokonca uviedol aj príklady, ako úspešne v Rakúsku integrovali prisťahovalcov. Pre skeptikov dodávam, že aj takí existujú. Nemecké médiá o ňom písali ako o politikovi par excellence, titulky v novinách „Potrebujeme politikov, ako je Kurz“, jednoducho Nemčúri išli prvýkrát z Rakúšana do kolien. Teda, pardón, druhýkrat, prvýkrát po 1949. Sebi je celkom fešák, pomerne múdry, vysoký, hnedooký, s trochu ulízanými vlasmi a veľkými ušami, čím si vyslúžil, ako ináč, prezývku Dumbo. Aww! A ešte má škaredú frajerku a chodí behať každý večer do Schönbrunnu.

 

FPÖ je pravičiarsko-populistická, ľahko až stredne fašistická strana. Zatiaľ im zákony nepovoľujú vystrkovať rožky, tak sa držia. FPÖ je v podstate ekvivalent slovenskej strany Inžiniera Magistra Kotlebu ĽS NS (všimnite si ten odkaz „NS“, ktoré môže, ale samozrejme že jemne nenaznačuje National Sozialismus, čo je v Rakúsku strana zakázaná zákonom. V Rakúsku sa napríklad nič nevolá National - národná; toto slovo sa nahradilo pre svoj negatívny cveng slovom Heimat – domovina, len chlapci vyzerajú menej sprosto a degenerovane a ešte si vedia aj zaviazať kravatu a napočítať do 5.

 

Pamätníci DM si FPÖ pamätajú ako stranu vyštafírovaného fešáka Jörga Haidera, ktorý ako správny nacionalista bol nepriznaným gejom a svoj život ukončil tak, ako si ja predstavujem skon Slotu – napitý, v priekope a v aute. Verzia pre plebs bola, že jeho auto dostalo šmyk a ďalšia verzia dokonca hovorila o spáchanom atentáte kvôli rastúcej popularite jeho strany. Určite v tom mali prsty CHAZARI. Sto pro!

 

Terajšia hviezda FPÖ je Herr Führer Heinz-Christian Strache. O jeho teplovodičstve sa zatiaľ nehovorí, ale nosí šálik. Koniec poznámky. Strache pochádza z nechudobnej rodiny sudetských Nemcov, ktorí pred vojnou žili na českom pohraničí. Potom zbalili švestky, však vieme prečo, chazari vydrbaní, a prisťahovali sa na predmestie Viedne. Vyrastal, chudák, bez otca, lebo ten sa namiesto výchovy malého Christiana remeňom flákal po svete ako obchodník. Christian sa vyučil za zubného laboranta a neskôr študoval aj históriu. Nepáčila sa mu však táto spolitizovaná chazarská interpretácia moderných dejín, tak sa na to v treťom semestri vysral a začal robiť SSuper protézy SStarým dámam a neskôr sa dal so SSvojím kamošom zubárom na politiku. Strache má momentálne kľúče od spoločnej straníckej vírivky a teší sa nevídanej popularite. Koncom apríla sme videli, ako o chlpatý chlp tesne dopadli prezidentské voľby. Nebyť zahraničných hlasov, Rakúsko už mení ústavu a Turci štartujú bé em véčka a medvede rok výroby 1997 a staršie a tiahnu dom! Rozdiel medzi nestraníckym, neskôr zeleným kandidátom Van der Bellenom a Stracheho žužláčom Hoferom (nie, nevlastní sieť potravinových reťazcov) bol ca. 30 000 hlasov, čiže nič. O Stracheho politike sa toho veľa nedá napísať, lebo ten je klasicky proti všetkému, čo nie je Rakúske, blonďaté a biele, proti moslimom, imigrantom, ženám, teplým, studeným a tak ďalej. Šak to poznáte.

 

Grünen – zelení, #eko #bio #fairtrade #menšiny #feministky #homouši #solidarita #demokracia #NEINjadrovejenergii. Kľúčové slová a heštegy to zhrnuli, všetko bolo o ich programe napísané a povedané. Inak práve mi napadlo, aké praktisch by bolo, keby mali všetky strany svoj volebný program prehľadne zheštegovaný. Napríklad: SMER #korupcia #ojebávačky #pripravímevásoposledné #2€nadôchodokročne #CTvýhodne #withloveVÁHOSTAV alebo ĽSNS #slovenskoslovákom #cigáňivon #pištoľprekaždého #áryjec. Super!

 

Predsedníčka strany je Eva Glawischnig, čítaj efa glavišnik. Najzaujímavejšia story o nej je, že chcela ísť študovať umeleckú výšku odbor jazz, no nezobrali ju, a preto vyštudovala právo. Jemne tým chcem naznačiť paralelu Adiho a jeho neúspech na prijímačkách na akademického maliara. Politika je jasná druhá voľba, keď vás niekde nechcú.

 

Postavička a jej činy, ktoré vás určite budú zaujímať, je bordelmama klubu zelených vo Viedni, Maria Vassilakou, sesternica Erica Assimakopoulussa. Nee, robím si srandu! Vassilakou môžete ďakovať za 365-eurový ročný lístok na metro, čo je fakt popiči, lebo podtrženo sečteno platíte neuveriteľné 1 éčko na deň za celkom schopnú mestskú dopravu. Čím sa však Vassilakou zapíše do dejín, je čiastočné uzavretie Ulice Márie Pomocnice pre autá a vybudovanie pešej zóny pre všetky kúpyschopné devy slovenské aj neslovenské. Táto pešia zóna bola tak dlho debatovanou témou v meste, až to začalo byť trápne. Akože beriem, treba vypočuť hlas ľudu, ktorých bývanie a život to ovplyvní, ale tie pripomienky! Veľká časť obyvateľov tamojšej mestskej časti mindžovala, že teraz musia k bytu ísť o 100 metrov dlhšou okľukou alebo že z ich ulice sa stala jednosmerka, a to sa predsa nerobí! Na to im Maria odkázala, či sú z inej planéty, chodiť cez centrum mesta v aute??? Bicykel, móre a košík naň. Milá príhoda sa jej stala toť nedávno, keď ju na bicykli, možno práve na Mariahilf, zrámovalo auto. Neprajníci tvrdia, že to ona zrámovala auto a nie naopak, ale chvalabohu sa jej nič nestalo. Takže keď budete čavargovať po strede Mariahlife so zmrzlinkou v ruke, ovešaní taštičkami vášho zlatíčka a nebudete sa musieť drať cez ľud po úzkom chodníku a dávať pozor na autá, spomeňte si na Maríííju, ako za nás všetkých a komfortné nákupy bojovala.

 

Team Stronach je strana starého Mistra Franka Stronacha, halb Rakúšana halb Kanaďana, self made miliardára, ktorý rozbehol v Toronte biznis s výrobou autosúčiastok a zadarilo sa mu. Asi je to v Amerike taký milý miliardársky zvyk meniť si meno, lebo aj náš Frank sa pôvodne volal Strohsack, čo znamená slamník, ale aj nadávku, niečo ako „mój ty bože!“. Frank je známy svojou nemčinou s americkým prízvukom, má rád dostihy, nemá rád európske dukáty a je to taký dedo so zdravým sedliackym rozumom, ale do politiky sa tlačiť nemal, lebo v každej predvolebnej debate vyznel ako pajác. O celej tej jeho Teamovej strane nie je veľa počuť, štýlom nič nerobíš, nič nepokazíš prečkajú päť rôčkov a na kávu je zarobené.

 

Poslednou stranou v parlamente s najnižším počtom kresiel má strana NEOS - Nové Rakúsko, čo bol pokus o vytvorenie novej politickej strany popri starých osvedčených kádroch. Boli alternatívou ÖVP s mladou krvou, výraznou mediálnou kampaňou a takým normálnym programom, žiadne sľuby na hodinky s vodotryskom a iné peachoviny. Volili ich prevažne mladí ľudia do tricinky, ktorí chceli zmenu, no nevyšlo to. 

 

Napísala som toho viac, ako som pôvodne chcela. Ctených čitateľov prosím, aby boli milosrdní a hodnotili to ako prvý pokus. A keď sa vám nepáčilo, tak ste aspoň zabili desať minút času v práci a aj to sa ráta.

Čaute.