Nech ste v akomkoľvek veku, vždy raz dôjde v krčme na tému, ako bolo za starých čias všetko iné a ako si už pomaly ani nepamätáte, ako ste robili bežné veci bez dnešnej úrovne technológie. Napríklad mobilné telefóny, všetci spomínajú, aké to bolo neuveriteľne ťažké stretnúť sa v krčme. Tu je facka reality - nebolo to ťažké, povedalo sa, kedy sa stretávame, a vtedy všetci došli, lebo disponovali dávno stratenou tajnou schopnosťou dochvíľnosti. A kto došiel neskoro, mal smolu a mohol obehnúť všetky krčmy, alebo ísť domov. Ale ináč to bolo naprd, teraz je to oveľa jednoduchšie.

 

Čo bolo ale menej naprd, vlastne vôbec naprd, bolo to, že si nepamätám telemarketérov. Vlastne pamätám, zodvihol som telefón a na druhej strane sa niekto spýtal, či hovorí s plnoletou osobou a tým to pre mňa končilo. A ešte si pamätám ľudí volajúcich bulharské veľvyslanectvo, lebo sa naše číslo líšilo iba poslednou cifrou a bol som jediný člen rodiny, ktorého zobudil telefón v nočných hodinách. A stále by som vymenil občasnú nočnú konverzáciu so zelenou gumou, ktorá nevie triafať čísla a chce nutne hovoriť s konzulom, za dnešnú telemarketingovú pliagu, ktorá mi chce ponúknuť všetko od bambusových ponožiek cez predražené homeopatiká až po finančný plán mojej budúcnosti s povoleným prečerpaním účtu a paušálom od ružového/modrého/oranžového operátora (nehodiace sa prešktnite) a popri tom sa ma ešte spýtajú, ako som spokojný s ich službami a či si náhodou nerozmyslím vypovedanie zmluvy, lebo na mňa síce celé tie roky srali, ale teraz, keď som vypovedal zmluvu, som zrazu dôležitým zákazníkom, na ktorého individuálne požiadavky sa berie ohľad. Áno, dnes bude reč o telemarketingu.

 

Neodsudzujem žiadnu prácu, dokonca aj chápem Kolesíka, Jakubca a ostatné úkazy prírodnej rozmanitosti, nie je hanba chopiť sa príležitosti a budovať kariéru, každý chce vlastnú vilu na Slavíne. Ale aké je to sklamanie, keď ti volá utajené číslo a pomyslíš si, že to by mohla byť tá baba z piatku z krčmy, s ktorou si síce neprehodil ani slovo, ale stretli sa vám pohľady, čo tiež nie je isté, lebo si dosť pil a ona bola ďaleko a nikto z tvojich kamarátov si tie pohľady nevšimol, ale určite ťa našla na nete a teraz ti volá a chce ti vyznať lásku, alebo aspoň ponúknuť súlož a tak dvihneš a na druhom konci sa ozve hlas, ktorý znie ako z automatu, a je to tým, že je to hlas z automatu oranžového operátora, ktorý neviem čo chce ponúknuť, lebo som to nikdy nedal ďalej ako "dobrý deň". Tak poďme na tých telemarketérov.

 

Prieskumníci

Najmenšia škodná zo všetkých telefonistov, proti ktorej skoro vôbec nič nemám. Možno to je tým, že som pracoval v prieskume trhu a videl som, ako volajú brigádničky ľuďom a tie brigádničky boli pekné. Prípadne keď mi volajú, ako som bol spokojný so službami, tak mám aspoň pocit, že možno niečo zlepšia. Každopádne, pri dobrom rozpoložení (pri každom zatmení slnka) dokážem absolvovať celý rozhovor, len občas musím druhej strane pripomenúť, že desať minút trvá desať minút a nie dvadsať, takže sa rozlúčime, mali mi na začiatku oznámiť presný časový údaj.

 

Finanční poradcovia

Stelesnenie Gordona Gekka, doktori vášho finančného zdravia, ľudia, ktorí upletú z hovna päťtisíceurovku, ktorá im je aj tak na hovno, lebo taká bankovka neexistuje a asi preto sa musia živiť tým, že volajú cudzích ľudí na stretnutia. Slušnej časti finančných poradcov môžme povedať "ďakujem, nemám záujem", ale žiadna slušná časť neexistuje, takže to môžete nanajvýš povedať manželke počas svadobnej noci, aby si nezvykala, že všetko bude ako ona chce. Všetci poradcovia sú presvedčení o tom, že vedia, čo potrebujete, pretože absolvovali vo svojej sekte firme krátke školenie a teraz rozumejú zapeklitému svetu financií a tak vám ponúknu matku všetkých finančných investícií - ultravýhodné investičné životné poistenie, z ktorého majú zhodou okolností najväčšiu maržu a je výhodné pre všetkých okrem vás. S týmito ľudmi nemám zľutovanie, lebo tí, čo ich poznám zo školy, boli tie najpridrbanejšie typy, ktoré nerozoznali Gibbsovu-Helmholtzovu rovnicu od súvahy a  za pár eur by si nechali do kolena vŕtať a tí, ktorých nepoznám, na mňa hneď v prvej vete útočia hláškami "Dobrý deň, tu je Zmrdsnezrozumiteľnýmmenom, kedy sa stretneme?" prípadne "Dobrý deň, pán Niekto, mám pre vás návod, ako zarobíte veľa peňazí!". Tento typ teleotravy ma momentálne obťažuje už menej, stačí preriediť kamarátov, ktorí rozdávajú vaše číslo každému blbcovi a máte kľud.

 

Mobilná pliaga

Oranžový operátor si už uvedomil, že ľudí telefónne ponuky iba otravujú a preto otravnosť rovno dotiahol na maximum a útočí na ľudí automatickou nahrávkou, ktorá vám pre istotu zavolá viackrát, lebo to, že zložíte nie je pre nich jednoznačná informácia, že nemáte záujem - citované z vyjadrenia operátora pre Radu pre reklamu. Stačí dvakrát stlačiť jednotku a zavolá vám živý človek, ktorému môžete vynadať. Ružový operátor, ktorý sa tvári, že nie je ružový, svoju ponuku outsorcoval, takže vám volajú firmy, ktoré nemajú absolútny prehľad o tom, čo vlastne máte a tak sa môže stať, že vám na firemný mobil zavolajú s ponukou lepšieho paušálu ak prejdete k ružovým, aj keď už ste, bohužiaľ, firemne ružoví. Na týchto zmrdoch je najhoršie, že vás bez hanby ojebávajú lacnými trikmi ako vyhrali ste zľavu, ponuka iba pre vás a pri tom si myslia, že nemáte internet a neviete, že je to úplne štandardná ponuka pre každého, prípadne si ešte myslia, že vám robia láskavosť, keď vám zavolajú v čase, keď to nechcete a ponúkajú vám zbytočnosť, ktorú vôbec nepotrebujete, a kebyže náhodou potrebujete, tak si ju aktivujete pomocou štyroch kliknutí na internete. Podobne ako s finančnými poradcami, s týmito ľuďmi odporúčam rovnako veľa zľutovania ako s komárom, ktorý si vám sadol na vajcia - použiť fyzické násilie, ale nie príliš, myslite na deti.

 

Predavači

Pamätáte si scénu, kde Leo chytil do ruky pero a povedal "Sell me this pen." Keby aplikovali rovnaký postup na telepredajcov - t.j. povedia im "Predaj mi toto pero. Cez telefón!", tak by nikto z nich predajcu nerobil a všetci by sme boli šťastnejší, teda všetci asi nie, lebo títo ľudia by boli nezamestnaní. Možno to ani nie je ich chyba a iba čítajú text, ktorý majú napísaný a funguje to presne jedenkrát z tisíc a preto som nikdy nepocítil jemnosť a hrejivosť bambusových ponožiek na mojich chodidlách. Ak máte trpezlivosť, tak vám zadarmo pošlú vzorky, lenže potom vám budú volať, volať a ešte k tomu aj volať. Vhodné ak práve meníte telefónne číslo.

 

Osobní bankstri

Najlepší osobný bankár je taký, o ktorom neviete, lebo vás neotravuje so zbytočnosťami. Pre tých, ktorí sú v banke, ktorá je tak dobrá, že je ešte lepšia ako najlepšia, je telefonát od osobného bankára veľmi častou udalosťou, už len preto, že v tej inštitúcii vydrží osobný bankár rovnako dlho ako prsty nadrbaného operátora cirkulárky a tak vám volá vždy nový človek presne s tou istou ponukou, tak vám treba, choďte do inej banky. Ináč je fascinujúce, že pred slovom bankár je prívlastok osobný, lebo ponuka býva absolútne generická, takže aj keď máte na účte tri kvadrilióny petrodolárov v platinových sitkách, tak vám ponúknu povolené prečerpanie účtu, pôžičku so super úrokom a životné poistenie, teda presne to isté, čo ponúknu všetkým ostatným. Najhoršie je, že týchto ľudí si vypočujete, lebo sú z vašej banky. Odporúčam povedať, že takéto telefóny vás nanajvýš prinútia zmeniť banku a hneď máte pokoj.

 

Pozývači

V poslednom čase najčastejší telefonujúci na moje číslo. V rámci cost cuttingu si pravdepodobne presunuli svoju základňu niekde do okolia Malých Zlievcov, a tak v telefóne počúvam staršie tety, pre ktoré je výzva povedať tri vety plynulou slovenčinou a svoj maďarský prízvuk maskujú horšie ako Fico milenky. Aj by som s nimi súcitil, že sa musia živiť takou blbosťou, ale pravidelne ma pozývajú na akcie, kde ľuďom hovoria ako ťažko sú chorí za účelom predaja predražených homeopatíkov a hogo-fogo prístrojov založených na biorezonancii, fengšuej alebo inej pseudovedeckej sračke. Čo ma naštve viac ako keď sa ma niekto snaží ojebať, je keď sa ma snaží niekto ojebať cez telefón a preto som na tieto tety rovnako zlý ako na finančných poradcov a mobilnú pliagu.

 

Pôvodne sa mal tento článok volať Trollovanie telemarketérov, ale už teraz je tak dlhý, že sa mi ho ani nechce po sebe čítať a tak vás v blízkej budúcnosti čaká pokračovanie a mňa dvojnásobná dávka gastráčov. Chcel som len jeden článok, ale môžem ja za to, že dlhé články nikto nečíta? Je to vaša chyba.