Klystír močom. Klystír bielidlom a následné explicitné video výsledku. Biomatky, putinboti a konšpirácie. Čítajúc FB stránku Prečo ľuďom hrabe? premýšľam, čím je na Slovensku kontaminovaná pitná voda, keď toľkým humanoidom odrazu začalo takto jebať. Jedna vec je istá - postihla nás náhla a nečakaná epidémia konšpiračného bullshitu a my zo strachu pred autizmom proti nej nie sme očkovaní. Ako sa však hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. Moja rodná krajina síce začína pripomínať obrovskú pomocnú školu, ale musím uznať, že spoločenská zmena ešte nikdy nebola tak zábavná. Kým sa ponoríme do hlbín dysfunkčného konšpirátorského mozgu, je dobré predstaviť si hlavné postavy tejto freak show.

 

Tibi Sprostas

 

Predstavte si, že ste starnúci chlap s dlhými vlasmi a nechutnou bezďáckou bradou, štylizujúci sa do pózy Ježiša, piateho mušketiera alebo naspeedovaného antického filozofa. Odkiaľ sa vlastne taký človek vezme? Takí ľudia sa nezjavia len tak odrazu ako prd v gatiach. Na pomyselný konšpirátorský Olymp človek predsa nevystúpa len tak z ničoho nič. A predsa si veľa ľudí myslí, že Sprostas sa tu jedného dňa zhomtnil zo vzduchu. Že ho pánbožko zoslal z neba ako Krista 2.0, aby bojoval ľúty boj s korporáciami a bratislavskou kaviarňou a vyviedol ovce z púšte mainstreamu do oázy alternatívy. Samozrejme, nie je to tak. Ak ste sa divili, ako dokáže taký nesympatický chlap s imidžom somráka zo staničného bufetu popliesť hlavy toľkým ľuďom, tak vedzte, že sa celý život točí okolo odrbu. Konkrétne v 90tych pracoval pre Mrkvízu (zdravím Luba), istého času dokonca režíroval Kakao (zdravím Miša). Neskôr zamieril do reklamného biznisu a bum – človek znalý médií a psychológie davu bol na svete.

 

Tak si raz Tibor Eliot Kristus sadol na hajzel, začal nahlas uvažovať o zložitostiach tohoto sveta a nechtiac zapol nahrávanie na mobile. Vzniklo tak pásmo pravidelných hajzlových úvah s názvom Bučanie. Tibino vydal rovnomennú knihu, potom si na hajzel vzal zošit a ceruzku a myšlienky si zapisoval. Tak vznikol Zjem aj vlek a najnovšie ďalšia kniha.

 

Tibi je asi najvýraznejšia postava slovenského konšpirátorstva, zrejme pre unikátnu kombináciu odpudivého vzhľadu a neustáleho fňukania nad imaginárnou cenzúrou a utláčaním zo strany mocných. Asi kvôli cenzúre má jeho časopis špeciálne, dobre viditeľné miesto v najväčšej sieti kníhkupectiev patriacej finančnej skupine, ktorá by ho podľa jeho teórií mala utláčať. Stojí za ním najpočetnejšia armáda bezmozgovcov - Sprostas army, ktorá bezmyšlienkovito papagájuje jeho psychopatické bludy, ktoré mu napadajú pri rannej stolici.

 

Je ješitný a rád sa stavia do roly akéhosi intelektuála. Za tento článok sa pravdepodobne bude redakcii vyhrážať žalobou a tá sa ako vždy poslušne stiahne a sťažovatelovi vyfajčí jeho ctený kokot, ale za to už ja nemôžem. Preto čítajte článok, kým tu je.

 

Noro Lichtner

 

O Norovi kolujú po internetoch len kusé a značne nespoľahlivé mýty a legendy a ja narozdiel od neho nemienim šíriť nepotvrdené informácie („nie sme ako oni“ and all that). Preto pre naše potreby predpokladajme, že sa jedného dňa v Banskej Bystrici otvoril poklop kanalizácie a na svetlo sveta vyliezol princ slovenskej konšpirácie. Založil rádio, zamestnal v ňom podobných tragédov a začal poslucháčov vydierať otravnými bannermi, na ktorých si každý mesiac pýta osem litrov na kurvy a fet. Neviem si inak vysvetliť, čo toľko môže stáť na prevádzkovaní internetového rádia, ktoré človek môže pokojne zriadiť v babkinom kumbále na repasovanom notebooku zo smetiska. Každý mesiac vyplakáva a vyhráža sa ukončením činnosti v relácii špeciálne zriadenej pre tento účel, ale na škodu milovníkov kritického myslenia jeho hrozby zostávajú nenaplnené.

 

Rádio sa ironicky tvári ako apolitické, čo potvrdilo aktívnou podporou prezidentskej kandidatúry najvýznamnejšej nadprirodzenej poslankyne so schopnosťou teleportácie a ďalej šíri svoj apolitický image neustálym rozoberaním politiky a jednosmernou kritikou či podporou jednotlivých politikov a strán.

 

Informačná vojna Slobodného Vysierača je samozrejme čistá kopírka amerického Info Wars slávneho šarlatána Alexa Jonesa. Ak sa Sprostas podobá na Ježiša, Lichtner výzorom nápadne pripomína Tisa.

 

Lubo Huďo

 

Trikrát hádajte názov krajiny, kde sa dlhoročným redaktorom verejnoprávnej televízie môže stať známa postava neonacistickej scény vyštudovaná v odbore marxistickej filozofie.

 

Keď bol z tejto bohumilej inštitúcie konečne vystrnadený, spasiteľ Sprostas ho privítal vo svojom plátku, kde spoločne s bývalým novinárom Trendu(!) a lektorom šamanských kurzov Mariánom Benkom organizujú svoje legendárne besedy v knižniciach, čím sa snažia svojim kokotinám dodať punc vážnosti a intelektuálnosti. V skutočnosti len svojou prítomnosťou prznia kultúrne ustanovizne a tradičné miesta vzdelanosti. Ešte presnejšie tam smrdia, prudia, robia hanbu a celkovo nasierajú slušných ľudí.

 

Neviem, na koho sa podobá, ale je to taký holohlavý starnúci pánko a podobne ako predchádzajúci dvaja sa vyznačuje veľkou dávkou ješitnosti a samoľúbosti.

 

Vo vedlajších úlohách

 

Vraví sa, že za každým úspešným mužom hľadaj ženu ďalšieho muža, ktorý ho tam mrdá do riti. Tak ako má Batman svojho Robina, tak má Lichtner svojho Kršiaka a Koróniho – vyhnancov z rádia Lumen. Keď už niekoho vyhodia z Lumenu, tak to musí byť dobrý fail, pretože to musí mať takú počúvanosť ako má Televízia Humenné sledovanosť. Predpokladám, že jediný, kto to má zapnuté, je nejaký starý dedko, ktorý to náhodou naladil, nevládal preladiť, medzitým zomrel a ešte stále ho nikto nenašiel, aby to mohol vypnúť.

 

Lichtner s Huďom zas majú spomínaného Benku. Neviem, čo vedie človeka píšuceho o biznise, aby začal písať o šamanstve, ale podľa mňa si to vyžaduje celkom slušnú dávku zúfalstva a krízy identity.

 

Bratislavská kaviareň

 

Nie, nemyslí sa tým nejaká predražená hipsterská diera vo vychytenej lokalite, kde si aj študent z Kysúc konečne môže dať sójové decaf latéčko a kosher bagel jak v Starfuckse a vycapiť fotku svojej tupej sedláckej papule na faszbook. Je to bližšie nešpecifikovaná skupina ideologických nepriateľov, ktorí svojou kritikou a výsmechom údajne berú alternatívcom slobodu slova. Podľa mňa je síce kritika a odlišné názory práve prejavom slobody slova, ale  toto je ťažké vysvetlovať ľuďom, čo si robia análny klystír bielidlom.

 

Isté je len to, že do kaviarne patria Hvorecký, Benčík a Farárik, ktorý denne neúnavne single-handedly trolluje celú Sprostas army, za čo si u mňa vyslúžil obrovský rešpekt. Edo Chmelár stojí niekde medzi kaviarňou a alternatívou, lebo na jednej strane obhajoval Análu Banánovú, keď prdela svoje lajná do médií, no zároveň odmietol akúkoľvek diskusiu so Sprostasom, podobne ako vždy, keď hrozí, že by niekto verejne demaskoval jeho skutočnú intelektuálnu úroveň.

 

Apropo, ak je u nás Chmelár považovaný za intelektuála a Anála za inteligentnú ženu, ako všade do zblbnutia čítam, tak sa niekde stala veľká chyba a je na čase ju konečne napraviť.