Prednenávnom tu bola prezentovaná pozvánka na akciu TRD. Investigatívne krídlo DM sa rozhodlo zúčastniť sa a podať report, ktorý práve čítate. Na začiatku nik neurčil, kto vlastne tvorí to investigatívne krídlo. A tak účasť prisľúbilo viac, možno až veľa DM ľudí. Bál som sa, aby sme netvorili viac ako polovicu zúčastnených. Stoličiek i ľudí však bolo dosť a tak sa obavy po príchode rozplynuli. Navyše podaktorí z nás prišli len na polovicu, či, nanešťastie, ochoreli a nezúčastnili sa, prípadne nás ani nenašli. Ostatní prítomní, ako sa ukázalo v dávkovanom kvíze medzi jednotlivými čítaniami, boli väčšinou znalci Tolkienovho diela a povyhrávali maškrty či mrkvu alebo pavúka.

 

TRD je vždy 25. marca. Lebo podľa elfského mesačného kalendára, naklonenia vrcholu Orodruiny a trpaslíckych tabuliek tvrdosti kameňa sa vyrátalo, že veľká to veža Barad Dur sa otriasla v základoch a spadla práve v tento dátum a teda výročie tejto udalosti si treba pripomenúť. Pripomína sa čítaním z diel majstra spisovateľa. Viacero čítajúcich prednesie svoje obľúbené či tematicky vybrané pasáže. Tu bola ku každej otázka, odpoveď sa poslucháči dozvedeli v nasledujúcom úryvku, znalci vedeli odpoveď ešte predtým. Tohtoročná udalosť bola v znamení zvierat, v jednotlivých ukážkach sa vyskytovalo vždy nejaké to chrabré zviera Stredozeme, či už biely Stínovlas, elfí vlkodav (meno som zabudol), kráľ orlov či kravička sedliaka (meno som zabudol) rozšliapnutá obrom.

 

 

Jednotlivé ukážky zo Silmarillionu, Hobita či Pána prsteňov boli prednášané s láskou a intonáciou hodnou Hviezdoslavovho Kubína. Pri časti o dobytí brány Minas Tirith, keď sa kráľovi nazgulov podarilo vojsť do Bieleho mesta a stretnúť deda Gandalfa, ktorý ho moc nechcel pustiť dnu, sa mi dokonca zježili chlpy po celom tele. Tak sugestívne bolo vyrozprávané prerazenie brány baranidlom Grond a vpád temnoty do mesta.

 

 

Osobne som dávno tieto knihy nečítal, a už som aj zabudol, aké je ponoriť sa do iných svetov, aké to je, prejsť sa znovu po Stredozemi, aké je prežiť znovu búrlivé udalosti tretieho veku. Za tento návrat do Stredozeme organizátorom ďakujem a teším sa na najbližšiu podobnú akcošku, venovanú Pratchettovi, o ktorej sa čoskoro dozviete. Neostalo len pri počúvaní, následne sa chrabrá skupina vedená chlpatonohým hobitom Eruom a spanilou Rohirkou Anorwen pobrala do blízkeho hostinca ovlažiť hrdlo pivným mokom a ochutnať miestny chlieb so syrom a mäsom, kde sa potom celá DM skupina venovala vzájomnému spoznávaniu.


 

Ej veru, tak bolo tento rok na TRD.

 

Za fotky ďakujeme Radeonovi.